Onderzoekers ontwikkelen neuromorfe computers die werken zoals menselijke hersenen: “Energiebesparing met een factor duizend”

Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen werken onderzoekers aan een neuromorfe computer, een computer die ongeveer werkt zoals de menselijke hersenen. Hierdoor kan je veel energie besparen, vertelt Johan Mentink, theoretisch natuurkundige, aan Business AM.


Beluister hier het volledige interview met Johan Mentink:


De essentie: Door de structuur van de hersenen na te bootsen met chips, kan een neuromorfe computer sneller werken en zo energie besparen. Toch blijft het een versimpeling van wat hersenen kunnen.

  • “Een van de grote voordelen van een neuromorfe computer is dat je veel minder datatransport hebt. Bij digitale computers heb je daardoor ontzettend veel energiekosten. Omdat je bij neuromorfe computers de architectuur van de chip helemaal anders maakt, geïnspireerd op hoe neurale netwerken werken, kun je heel veel energie besparen. Vaak met een factor duizend of meer”, zegt Mentink.
  • “In de menselijke hersenen zitten wel een triljoen synapsen. (Plaats waar zenuwimpulsoverdracht plaatsvindt, red.) Wij zouden al heel blij zijn als we er een miljoen op een chip krijgen, dus er zijn er heel weinig. Dan zou je ook neuromorfe chips kunnen maken die nog sneller zijn dan de digitale computers die we nu hebben.”

Een versimpeling

  • “Vergeleken met het menselijk brein zijn dit supersimpele computers. In de jaren zestig en zeventig zijn mensen wiskundige modellen van het brein gaan maken. Een versimpeling om er toch iets van proberen te snappen. Die modellen lijken in heel veel opzichten niet op wat het menselijk brein echt kan. En het zijn die simpele modellen die we nu met neuromorfe hardware proberen te maken.”
  • Mentink denkt na over de concrete invulling: “Bijvoorbeeld een hele vroege detectie van tumoren. Computers door heel veel beelden laten ploeteren kost veel data en een hele hoop energie, dus dat kunnen we nu niet doen. Maar met zulk soort chips zou dat mogelijk kunnen worden.”
Meer
Lees meer...