Neveneffecten werkt aan comeback

Neveneffecten, het collectief bestaande uit Lieven Scheire, Jonas Geirnaert, Jelle De Beule en Koen De Poorter, werkt aan een comeback. Het viertal achter onder andere Basta en Willy’s en Marjetten ging vier jaar geleden elk hun eigen weg, maar er zit een nieuw gezamenlijk project aan te komen, zo verklapt Jelle De Beule aan Het Nieuwsblad.

Je kent Lieven Scheire misschien van z’n programma’s Scheire en de Schepping of Code van Coppens. Jonas Geirnaert kan je dan weer kennen van zijn fictiereeks De Dag en Jelle De Beule en Koen De Poorter duiken geregeld op in De Ideale Wereld en De Anderhalve Meter Show. Maar tot zo’n 10 jaar geleden werkten de vier altijd samen onder de naam Neveneffecten. En daarmee komen ze binnenkort terug.

Neveneffecten

Neveneffecten vindt z’n oorsprong in 2002. Toen namen de toen nog onbekende neven Lieven Scheire en Jonas Geirnaert deel aan de rubriek ‘Zonder Handen’ van Man Bijt Hond. Hun act, waarbij ze in konijnenpakken en op de tonen van Bombtrack van Rage Against the Machine een teddybeer in elkaar sloegen, werd niet gesmaakt door de kijkers. Maar het trok wel de aandacht van Koen De Poorter die contact met hen opnam. Later voegde ook Jelle De Beule zich bij de groep en Neveneffecten was geboren.

Onder de naam Neveneffecten maakte het viertal vier cabaretshows, maar ze maakten ook verschillende reeksen voor televisie. Zo werkten ze in 2005 mee aan Het Geslacht De Pauw, waarin ze allemaal ook een gastrolletje speelden. Later dat jaar volgde Neveneffecten, een reeks op Canvas waarbij het viertal parodieën maakte op documentaires.

In 2006 volgde het sketchprogramma Willy’s en Marjetten, waarvoor het viertal samenwerkte met Bart De Pauw. En in 2011 volgde het razend populaire programma Basta. Daarin probeerde het viertal op een ludieke manier problemen aan te kaarten. Ze slaagden er toen in om de belspelletjes, die voor heel wat oplichting zorgden, van de buis te halen.

Eigen werk

Na Basta ging het viertal elk hun eigen weg. Jonas Geirnaert werkte, samen met zijn vriendin Julie Mahieu, aan de fictiereeks De Dag. Lieven Scheire kreeg verschillende programma’s op Eén en VIER en Jelle De Beule en Koen De Poorter werkten mee aan De Ideale Wereld en recent nog aan De Anderhalve Meter Show.

Maar ze zijn elkaar nooit volledig uit het oog verloren. Zo wisten ze altijd al dat ze ooit opnieuw iets zouden doen als Neveneffecten en die dag lijkt nu dichtbij te komen.

Comeback

In een interview met Het Nieuwsblad verklapte Jelle De Beule dat het viertal nieuwe plannen heeft om samen te werken. Wat het precies zal worden, is nog niet duidelijk. “We hebben de vaste intentie om Neveneffecten nieuw leven in te blazen. Daar zijn we uit, maar welke vorm dat zal aannemen, staat nog niet vast. Het kan zowel de richting uitgaan van een nieuw tv-programma als een podiumvoorstelling.”

Zo zou het kunnen gaan om een nieuwe theatershow, een derde seizoen voor Neveneffecten of een tweede seizoen van Basta. Maar er kan natuurlijk ook een heel nieuw programma uit de grond gestampt worden. Voorlopig is er nog geen datum voor het nieuwe project bekend. “We moeten nog van alles verzinnen, er staat nog niets op papier. De intentie is er, dit is als het ware dag één. Maar voorts zitten de nieuwe Neveneffecten nog in een embryonaal stadium.”

Lees ook:

Meer
Lees meer...