New York bouwt nieuwe wijk boven op treinsporen

In het New Yorkse Manhattan zijn de werkzaamheden begonnen aan een nieuw stadsdeel. En het belooft een erg speciaal werkje te worden, aangezien de wolkenkrabbers bovenop treinsporen nabij het drukste station van de Verenigde Staten gebouwd worden.

Hudson Yards, dat is de naam van het stadsdeel dat moet verrijzen boven het rangeerstation net voor Penn Station. Het is de plaats waar de High Line – een van de hipste wandelplaatsen van Manhattan – eindigt, en Midtown begint. Binnen enkele jaren zal de nu verloederde buurt onherkenbaar zijn geworden, met nieuwe wolkenkrabbers en veel groen. En dat terwijl de treinsporen altijd in gebruik zullen blijven.
Hudson Yards

Gisteren zijn de werkzaamheden begonnen aan het rechtse gedeelte. De fundamenten van de nieuwe wijk bouwen is een huzarenstukje. De sporen worden namelijk overkapt, en al het werk zal gebeuren terwijl de sporen gebruikt worden. Er zal samengewerkt worden met het spoorbedrijf, maar de arbeiders zullen vaak maar één of twee uur hebben om de caissons van honderden tonnen in positie te brengen, en in de ondergrond vast te zetten. Haast komt vaak de precisie niet ten goede, maar ook daar is geen ruimte voor fouten. Zo blijkt de marge telkens amper 0,33 centimeter te zijn.

Niet eerste keer

Het lijkt een bizarre onderneming, maar het is niet eens de eerste keer dat dit type constructie in New York werd toegepast. In de vroege 20ste eeuw werd het grootste gedeelte van Park Avenue nabij Grand Central Terminal op dezelfde manier gebouwd. Tegenwoordig weet amper iemand nog dat je eigenlijk bovenop treinsporen wandelt. 

Hudson Yards
Hudson Yards

Eens de caissons de dertig sporen overdekken, kan men beginnen aan de bouw van vier grote torens. Het gaat zowel om commerciële ruimtes, kantoorruimtes, hotels en appartementen. Net ten noorden van de sporen zullen nog twee extra wolkenkrabbers verrijzen, waarvan de eerste al 30 meter hoog is, op weg naar 272 meter. Dat is zelfs nog niet de hoogste van de 16 gebouwen. Die eer is weggelegd voor 30 Hudson Yards, waar een wolkenkrabber van 374 meter de New Yorkse skyline een nieuw gezicht zal geven. Als alles volgens plan verloopt, moet het project in 2018 klaar zijn.

Hudson Yards
Hudson Yards
Meer
Lees meer...