Eén op de tien mensen, die aan een enquête van de KU Leuven deelnam, zei dat ze op hun job gevolgen ondervinden van hun eigen alcoholgebruik. De voornaamste ongemakken: te laat of niet komen, onregelmatig presteren en conflicten op de werkvloer. Het is de eerste keer dat er gepeild word naar het alcoholgebruik van werknemers en de gevolgen daarvan op hun prestaties.
Als je werkt, moet je nuchter en alert zijn. Dat weet iedereen. Toch blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven bij meer dan 5.700 Belgische werknemers dat heel wat mensen zich daar niet aan houden. Zo geeft één op de tien werknemers aan dat ze soms tijdens de werkuren de gevolgen van hun eigen alcoholgebruik voelen. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis. Het feit dat veel werkgevers hun personeel vaak af en toe een glaasje of een fles aanbieden, zou daar ook mee te maken hebben.
“Alcohol- en drugsgebruik heeft een belangrijke impact op de veiligheid en het werkgedrag van mensen”, zegt de bevoegde onderzoeker Lode Godderis. De nieuwe alcoholrichtlijn adviseert volwassenen om niet meer dan tien glazen per week te drinken. Veel werknemers overschrijden die norm toch. Daarom komt de vraag nu naar boven of de werkgevers daar dan nog eens een schepje bovenop moeten doen.
Volgens Godderis wordt er “in ongeveer één op de vijf bedrijven van de ondervraagden minstens maandelijks alcohol gedronken. Dat was vooral het geval bij overheidsorganisaties, onderwijsinstellingen, diensten en horeca.”
Thuis blijven, slecht presteren, conflicten, …
Heerlijk toch, af en toe zo’n glaasje. Maar blijkbaar houdt het toch risico’s in, want werknemers, die af en toe iets drinken, geven aan dat hun werk daaronder lijdt. De voornaamste ongemakken: te laat komen of thuis blijven door een kater, onregelmatig presteren, conflicten hebben collega’s en met werkgevers, ongevallen op het werk (1,4 procent) en tijdens het woon-werkverkeer (0,6 procent).
Die gevolgen zijn het felst in de bouw-, horeca- en transportsector, maar ze zijn in elke branche voelbaar. Marie-Claire Lambrechts, KU Leuven-onderzoeker en Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs-medewerker, laat weten dat “de bouwsector vandaag intensiever aan preventie doet”: “Private organisaties kunnen sinds 2010 richtlijnen over alcohol- en drugsgebruik uitwerken in een specifiek beleid. Maar voor de publieke sector en het onderwijspersoneel bestaat nog geen wettelijk kader. Dat is jammer.”
Meer dan helft bouwsector drinkt teveel
Volgens Lambrechts kan zo’n wettelijk kader “helpen om grenzen te stellen op het werk, zeker over iemands functioneren”. “Je kan als werkgever alcohol bannen op het werk,’ zegt hij. “Maar als de werknemer ’s middags buitenshuis gaat eten en beneveld terug aan de slag gaat, ben je niet veel met alcoholrichtlijnen.”
Zo’n veertig procent van de werknemers, die alcohol drinken, zeggen dat het problematisch is. De meest kwetsbare groep: hogeropgeleiden en mannelijke werknemers onder 35 jaar. In de bouwsector zegt meer dan de helft dat ze problematisch veel drinken.
Niet verslaafd, wel in gevarenzone
Godderis relativeert: “Problematisch alcoholgebruik betekent nog niet dat iemand verslaafd is, maar het wijst er wel op dat de werknemer in een gevarenzone zit. En het is een duidelijk signaal dat er op tijd ingegrepen moet worden.”
Het onderzoek is voorgesteld op een seminarie van de overheidsdiensten Volksgezondheid, Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.