Left Right
scrollTop top

Niet alleen de katholieken dus: ook stelselmatig seksueel misbruik bij Amerikaanse protestantse kerk blijkt nu


Niet alleen de katholieken dus: ook stelselmatig seksueel misbruik bij Amerikaanse protestantse kerk blijkt nu

Er is nu ook sprake van wijdverbreid seksueel misbruik binnen het protestantse kerkgenootschap in de Verenigde Staten. Ruim 380 geestelijken en vrijwilligers zijn beschuldigd van misbruik. Ze zouden ruim 700 slachtoffers hebben gemaakt, onder wie jonge kinderen. De slachtoffers zeggen dat binnen de kerk niet naar hen is geluisterd en dat klachten onder de pet zijn gehouden.

De kranten The Houston Chronicle en San Antonio Express-News onthulden dat sinds 1998 ruim 380 geestelijken en vrijwilligers van de Southern Baptist Convention zijn beschuldigd van misbruik. De Southern Baptist Convention is het grootste protestantse kerkgenootschap in de Verenigde Staten. Met haar 15 miljoen leden is zij het op een na grootste kerkgenootschap in de VS; alleen de Rooms-Katholieke Kerk is groter.

Onder de daders zijn voorgangers, vrijwilligers, diakenen en leraren van de zondagsschool. Van de beschuldigden zijn 220 mensen veroordeeld en zitten negentig mensen nog in de gevangenis.

Eén pastoor, 29 aanrandingen van minderjarigen

Bovendien blijken zeker 35 mannen die veroordeeld werden voor seksueel misbruik of zelfs pedofilie en het bezit van kinderporno jobs te hebben gekregen in kerkgemeenschappen van de Southern Baptists. Zo ontdekte de kranten bijvoorbeeld dat een pastoor in Texas was aangenomen zelfs nadat hij veroordeeld was voor maar liefst 29 gevallen van aanranding van minderjarige meisjes.

Door het onderzoek van de twee kranten wordt echter pas nu duidelijk hoe groot het schandaal is. De journalisten verzamelden de gegevens met behulp van landelijke en lokale databanken.

Hervormingen

De top van de Southern Baptist Convention in de Verenigde Staten heeft hervormingen beloofd na onthullingen over wijdverbreid seksueel misbruik binnen het protestantse kerkgenootschap.

De Southern Baptist Convention bestaat uit ongeveer 47.000 onafhankelijke kerken verspreid over de VS. Zij mogen zelf bepalen wie ze aanstellen. Maar dat de kerken onafhankelijk zijn, betekent niet dat ze geen verantwoordelijkheid hoeven af te leggen, zegt een leider van het genootschap op zijn eigen website.

Een andere geestelijke zegt dat de leiding naar de waarschuwingen over het misbruik had moeten luisteren en zegt op Twitter dat het genootschap volledige medewerking zal geven bij het strafrechtelijk onderzoek.

Rooms-Katholieke Kerk

Begin deze maand was ook de Rooms-Katholieke Kerk in de staat Texas in het nieuws vanwege een groot misbruikschandaal. De kerkleiding gaf de namen vrij van 286 geestelijken die kinderen seksueel zouden hebben misbruikt.

De Rooms-Katholieke Kerk is het grootste kerkgenootschap in de Verenigde Staten en lag in het verleden vaker onder vuur vanwege misbruik.Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308