Nieuw en controversieel: via deze site vind je iemand voor álle klusjes in huis tot bijles geven toe

Het klusjesplatform Listminut komt naar ons land. Je kan je gratis registreren en vindt meteen een klusjesman, die voor een appel en een ei kraan wil repareren of je muur wil schilderen. De Confederatie Bouw verwijt het platform aan “oneerlijke concurrentie” te doen. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zegt dat hij die bezorgdheid “begrijpt”.

Een loodgieter, schilder of technicus nodig? Dan kan je voortaan terecht bij het online klusplatform ListMinut. Het bedrijf is al enkele jaren actief in Brussel en komt nu ook naar Antwerpen en Gent. Dat schrijft Het Nieuwsblad. “Wie een klus wil laten doen, lanceert een oproep op de site”, klinkt het. “Alle aangesloten klussers kunnen dan een prijs zeggen waarvoor ze het willen doen. Voor Gent en Antwerpen gaat het om 300 gescreende mensen.” Je kan zelf kiezen wie je klus mag klaren. Achteraf kan je de klussers op ListMinut ook scores geven, waardoor anderen kunnen zien wie een vakman is en wie een voddenvent.

Opmerkelijk: opleidingen en diploma’s zijn niet vereist voor de klussers. 85 procent van hen zijn particulieren, de rest klust nu en dan bij als zelfstandige. Het aanbod gaat erg breed. Zo gaat het meestal om herstellingen aan een huis, maar er zijn ook al diensten zoals bijlessen Frans of wiskunde gesignaleerd.

iStock

Tot 6.000 euro verdienen

Nog opmerkelijker: de klussers moeten 20 procent van hun inkomsten afstaan aan Listminut. Volgens CEO Kalb­fleisch is alles perfect legaal: “Je bent ook verzekerd als de klusjesman iets fout zou doen. Vanaf 1 januari kunnen onze mensen zo tot 6.000 euro per jaar verdienen, zonder daar belastingen op te betalen.”

De Confederatie Bouw heeft scherpe kritiek op het initiatief. Volgen woordvoerder Frederik Bronckaerts werkt het “oneerlijke concurrentie” in de hand. “In Vlaanderen geldt nog altijd de vestigingswet voor bouwberoepen”, stelt hij. “Je mag dus niet zomaar dakwerken uitvoeren of sanitair installeren. Op de Nationale Arbeidsraad gaan we pleiten om alle bouwactiviteiten te schrappen op dit soort platformen.”

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zegt dat hij die bezorgdheid “begrijpt”. Maar vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) wil niet dat er een lijst komt van wat wel en niet mag. “Dit gaat om kleine werkjes waarvoor het vaak heel moeilijk is om iemand te vinden”, stelt hij. “In de cijfers zien we ook geen negatieve effecten. Sinds deze platformen bestaan, stijgt het aantal zelfstandige vakmannen nog.” De woordvoerder van De Croo laat nog aan newsmonkey weten dat het platform gewoon de wetgeving volgt.

iStock
Meer
Lees meer...