Nieuw, immens vluchtelingendrama in de maak: India wil 4 miljoen moslims het land uit

Nieuw, immens vluchtelingendrama in de maak: India wil 4 miljoen moslims het land uit

De regering in New Delhi wil af van het grote aantal illegale migranten uit het overwegend islamitische buurland Bangladesh die zich in de afgelopen decennia in de regio Assam in India hebben gevestigd. India is overwegend hindoeïstisch, 14% van de bevolking bestaat uit moslims. Er zijn met grote regelmaat spanningen tussen hindoes en moslims.

De Indiase overheid zegt dat vier miljoen mensen in de staat Assam niet kunnen bewijzen dat ze Indiase burgers zijn. Hun namen staan niet in een bevolkingsregister. Daarmee verliezen ze in feite het Indiase staatsburgerschap.

Volgens de Indiase regering dient het nieuwe register om illegale immigratie uit Bangladesh te bestrijden. Inwoners van de staat moesten documenten overleggen met bewijs dat zij of hun families al voor 24 maart 1971 in India woonden.

Vier miljoen inwoners van de Indiase deelstaat Assam vrezen nu uitzetting of detentie als ze niet kunnen bewijzen dat ze al langer dan 47 jaar in India wonen.

Oorsprong

De inwoners van de noordelijke deelstaat konden zich vanaf 2015 melden voor een officiële registratie. Nu de lijst is gepubliceerd, blijkt dat van de bijna 33 miljoen mensen die zich hiervoor hebben opgegeven, er vier miljoen niet zijn opgenomen in het officiële register. Zij dreigen hun staatsburgerschap kwijt te raken, tenzij ze kunnen bewijzen dat ze al in Assam wonen sinds 24 maart 1971, de datum waarop Bangladesh, het voormalige Oost-Pakistan, een onafhankelijke staat werd. Gedurende de bloedige onafhankelijkheidsoorlog met Pakistan die daarop volgde, vluchtten honderdduizenden moslims uit Oost-Pakistan naar Assam.

Iedereen die na maart 1971 clandestien de grens met India overstak, wordt gezien als een illegale immigrant. In de afgelopen jaren zijn geregeld moslims in Assam opgejaagd en gedood door menigten hindoes. De hindoe-nationalistische regering van premier Modi heeft daar nauwelijks op ingegrepen.

Hindoes wel

Onder Modi krijgen illegale hindoe-migranten uit Bangladesh – in tegenstelling tot moslims – overigens wél het Indiase staatsburgerschap, ongeacht hoelang ze in Assam wonen.

India is overwegend hindoeïstisch, 14% van de bevolking bestaat uit moslims. Er zijn met grote regelmaat spanningen tussen hindoes en moslims.

De deelstaatregering van de partij van de Indiase premier Narendra Modi, de hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Partij (BJP), heeft in het verleden gezegd dat illegale moslimmigranten zullen worden uitgezet.

Immigranten die hindoe zijn geworden, moeten juist worden omarmd, zei Modi in 2014. Hij omschreef de moslimmigranten in diezelfde toespraak als “infiltranten”.

Nergens welkom

Als India vier miljoen moslims uit Assam gaat buitengooien, creëert het een nieuw statenloos volk creëert, vergelijkbaar met de eveneens islamitische Rohingya-minderheid in Myanmar.

Veel Rohingya’s zijn naar Bangladesh gevlucht. Dat land heeft grote moeite om die vluchtelingenstroom te beheersen. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat Bangladesh zal instemmen met het opnemen van een nieuwe groep ontheemden uit India.

Onder Modi krijgen illegale hindoe-migranten uit Bangladesh – in tegenstelling tot moslims – overigens wél het Indiase staatsburgerschap, ongeacht hoelang ze in Assam wonen.

Gesponsorde artikelen