Nieuw op Netflix deze week: het vierde seizoen van ‘La Casa De Papel’, alle seizoenen van ‘Community’, nieuwe afleveringen van ‘Gotham’ en ‘Suits’ en een pak nieuwe films

De semi-lockdown begint nu vast voor iedereen wat lang te duren, maar met alle zes de seizoenen van Community en het vierde seizoen van La Casa De Papel hopen we dat Netflix de pijn toch wat kan verzachten. Ook zijn er op 1 april een heleboel films aan het aanbod van Netflix toegevoegd. De meest interessante lichten we even uit.

La Casa De Papel blijft het toonvoorbeeld van hoe een lokale productie van Netflix kan uitgroeien tot een wereldwijd fenomeen. Ook al was iedereen het erover eens dat het derde seizoen wat minder van kwaliteit dan de voorgaande twee, opnieuw merken we dat er stevig wordt uitgekeken naar de reeks nieuwe afleveringen.

Er zijn dan ook wel wat ontwikkelingen in het derde seizoen die nog een staartje zullen hebben in het nieuwe seizoen. Hoe zal het bijvoorbeeld Nairobi vergaan? En wat nu El Professor denkt dat Lissabon geëxecuteerd is? Het nieuwe seizoen telt opnieuw acht afleveringen.

Met Community is nu ook een stukje televisiegeschiedenis op Netflix te vinden dat er voorheen niet was. Deze legendarische sitcom die liep van 2009 tot 2015 heeft een erg grote cultaanhang. De reeks draait om een studiegroep bestaande uit een arrogante strafpleiter zonder diploma, een idealistisch blondje waar hij al meteen een oogje op krijgt, een filmnerd, een strever, een oud-atleet, een huismoeder en dan ook nog gewoon…Pierce.

Wie nu naar Community kijkt ziet niet alleen heerlijke vormexperimenten en intelligente gein – zoals G.I. Joe-afleveringen en paintballafleveringen – maar ook bakken talent. Donald Glover kennen we vandaag van Atlanta en als muzikant en producer Childish Gambino, Alison Brie schitterde in BoJack Horseman en kwam op het voorplan in Netflix-serie GLOW en Gillian Jacobs was drie seizoenen heerlijk in de Netflix-serie Love van Judd Apatow. Voor wie ze nog niet gezien heeft: er staan 110 afleveringen Community te wachten om deze lockdown mee te overleven.

Wat de advocatenserie Suits betreft loopt Netflix een tijdje achter, wat betekent dat we nog steeds nog maar aan seizoen 7 zitten. Nu is het tweede deel van dat seizoen – dat oorspronkelijk werd uitgezonden in 2018 – toegevoegd. Dat focust vooral op de rol van Harvey als grote baas van het advocatenkantoor én is de laatste kans om Megan Markle in de reeks aan het werk te zien.

Ook van Gotham zijn er nieuwe afleveringen. Hier betreft het wel de laatste reeks nieuwe afleveringen, want het vijfde seizoen was het sluitstuk voor deze serie die zich in het Batman-universum afspeelde.

Films

Op 1 april werden er meer dan 100 films toegevoegd aan Netflix. We stippen de hoogtepunten uit dat immense nieuwe aanbod hieronder aan.

Er is ook één nieuwe Netflix Original, namelijk Coffee & Kareem, een actiekomedie (ze lijken een nieuw nichegenre ontdekt te hebben bij Netflix) met Ed Helms (die we kennen als Andy Bernard uit The Office US en uit de The Hangover-films) in de hoofdrol.

Ditmaal speelt hij de klunzige politieagent James Coffee. Hij heeft een relatie met Vanessa Manning, de moeder van Kareem, die gespeeld wordt door de jonge acteur Terrence Little Gardenhigh. Die is daardoor vreselijk van streek en hij huurt iemand in om Coffee eens flink aan te pakken, alleen loopt dat uiteraard verschrikkelijk uit de hand.

Meer actie vinden we in Sicario (2015), een film van de regisseur van Arrival en Blade Runner 2049 over drughandel aan de Mexicaanse grens, en in The Nice Guys (2016) waarin Russel Crowe en Ryan Gosling de hoofdrollen spelen.

Nog uit 2016 komt het op ware feiten gebaseerde adoptiedrama Lion (2016) waar vele mensen door geraakt werden. Het verhaal draait om de Indiaase jongen Saroo die op vijfjarige leeftijd gescheiden raakt van zijn moeder en geadopteerd wordt door een Australisch gezin.

Zelf zouden we ook nog The Squid And The Whale (2005) willen aanraden van de hand van Noah Baumbach (de schrijver en regisseur van onder andere Frances Ha en Marriage Story) over de jonge Walt (Jesse Eisenberg) die in het Brooklyn van de jaren tachtig de scheiding van zijn ouders moet doormaken.

Dan komen we aan ons hoofdstukje Jennifer Lawrence. Het is al een tijdje geleden dat we haar nog eens in nieuw werk konden zien, maar op Netflix is er voldoende keuze. Nu ook The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 (2015) is toegevoegd aan de catalogus is de gehele Hunger Games-reeks nu te herbekijken. Wie daarna nog niet genoeg heeft van Jennifer kan Passengers (2016) nog aanklikken, een soort van romcom in space met Lawrence én Chris Pratt. Een jonge Margot Robbie kan je dan weer naast Will Smith zien schitteren in de vlotte misdaadfilm Focus (2015) en Keira Knightley steelt de show in de muzikale romcom Begin Again (2013).

Er is ook aan de fans van goochelarij gedacht, want behalve Now You See Me (2013) en Now You See Me 2 (2016) is ook The Prestige (2006) toegevoegd, de klassieker van topregisseur Christopher Nolan. Die film speelt zich eind 19e eeuw af en zet de rivaliteit tussen de ambitieuze goochelaars Alfred Borden (Christian Bale) en Robert Angier (Hugh Jackman) in de verf. Wie daarna nog niet genoeg mysterie heeft, kan Manhattan Murder Mystery (1993) nog aanstippen, een klassieker van Woody Allen waarin de New Yorkse Carol Lipton (Diane Keaton) ervan overtuigd is dat er meer aan de hand is wanneer haar kerngezonde buurvrouw plots komt te overlijden.

Wie eerder een nieuwe dosis actie zoekt, heeft een pak Mission:Impossible-films om naar te grijpen. Nieuw deze week zijn Mission: Impossible III (2006) met de onfortuinlijk overleden Philip Seymour Hoffman als heerlijke slechterik te zien is. Ook Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011) is nu terug te vinden en binnen enkele dagen (5 april) wordt ook Mission: Impossible – Fallout (de meest recente) daaraan toegevoegd.

Om de jongeren bezig te houden zijn er ook wat nieuwe opties. Zo is The Little Prince (2016) terug van weggeweest. De moraal van het verhaal is niet verloren gegaan en de kleine prins blijft een verhaal over een figuur die het bijzondere ziet in het alledaagse. In mensen, dieren en voorwerpen die voor ieder ander gewoon zouden zijn, maar voor hem een bijzondere betekenis hebben.

Wie de update van het verhaal naar de hedendaagse prestatiemaatschappij goed weet te doorgronden, weet dat het probleem dat Antione de Saint Exupéry in 1943 aanhaalde nog prangender is geworden: volwassenen moeten proberen het kind in zichzelf niet verliezen (maar slagen daar zelden in) en laat kinderen alsjeblieft kinderen zijn. Maar beide opgaven lijken vandaag de dag moeilijker dan ooit tevoren.

Ook de eerste film rond beertje Paddington (2014) is heerlijk ontspannend én educatief materiaal over een beertje die de migratiecrisis vertegenwoordigt door zelf van het oerwoud in Peru naar het drukke Londen te verhuizen omdat zijn ouders een betere toekomst voor hem willen zien.

Tot slot is er ook nog een derde en laatste reeks van Studio Ghibli-films aan Netflix toegevoegd, heerlijke Japanse animatiefilms. Deze keer gaat het om Pom Poko (1994), Whisper Of The Heart (1995), Howl’s Moving Castle (2004), Ponyo (2008), From Up On The Poppy Hill (2011), The Wind Rises (2013) en When Marnie Was There (2014).

Reality & Docu

In het luik reality zijn er deze week ook weer wat bekijkenswaardige dingen toegevoegd. Zo is er een vierde seizoen alweer van Nailed It!, een reeks over mensen met een passie voor bakken. Elke aflevering nemen drie wannabe-bakkers die kort geïntroduceerd worden door hun vrienden, familie of kinderen het op tegen elkaar.

Onze recensent omschreef de reeks al als “een licht verteerbaar plezier dat je beter over jezelf doet voelen, het effect heeft van een confettikanon en er toch in slaagt om niemand te beledigen.” Eerlijk: als we dit lezen wil zelfs een bakmislukkeling zoals wij de reeks een kans geven.

Drugs blijft fascineren en fascineerde ook Sonja Farak die in 2013 in Massachusets op 35-jarige leeftijd werd gearresteerd. Haar job was drugdokter, het chemisch testen van drugs dus. Het was immers bekend geraakt dat zij geknoeid had met bewijsmateriaal om zo haar eigen verslaving te kunnen voeden. Ze vervalste de resultaten van duizenden testen en was ook verantwoordelijk voor de veroordeling van ontschuldigen. Haar verhaal wordt verteld in het vierdelige How To Fix A Drug Scandal.

Om op een muzikale noot te kunnen eindigen, willen we ook nog graag even stilstaan bij Marley (2012), een documentaire over het icoon Bob Marley, zijn muziek, zijn leven en zijn invloed. Het blijft indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat Bob Marley al overleed in zijn 36e levensjaar.

Meer
Lees meer...