Het is zover, de week waar velen naar uitkeken: deze week pakt Netflix eens niet uit met een grote nieuwe serie, maar met een film. Een film die een verlengde breit aan een televisiereeks. De fans weten natuurlijk al lang dat we ’t over Breaking Bad hebben en dus niet zomaar een televisiereeks. Op moment van schrijven en na 475 stemmen heeft die film nog steeds een gemiddelde van 10/10 op IMDb.
Films
Vraag het aan iedere seriefan en Breaking Bad wordt genoemd als één van dé beste series van het decennium en bij uitbreiding één van de beste series ooit. Breaking Bad liep van 2008 tot 2013 en vertelde – in 62 episodes – de evolutie van een scheikundeleraar die gediagnosticeerd wordt met kanker en drugs begint te koken om zijn gezin een financieel zorgeloze toekomst te kunnen geven. In de loop van vijf seizoenen groeide die brave leerkracht Walter White uit tot één van de meest onberekenbare en beruchte criminelen die we ooit op televisie gezien hebben.
Het verhaal van Walter White werd in 2013 netjes afgerond, maar rond het lot van Jesse Pinkman – het hulpje en later ook wel vriend, vijand en partner van Walter White. Het is deze vraagtekens die de nieuwe film El Camino: A Breaking Bad Movie wil ophelderen. Het is dan ook Aaron Paul die de hoofdrol speelt. Scenarist én regisseur van dienst was Vince Cilligan, de showrunner en bedenker die van de series Breaking Bad en Better Call Saul zo’n inslaand succes maakte. Dat kan dus eigenlijk niet mislopen.
El Camino is niet de enige film die nieuw is op Netflix. In de voorbije week heeft Netflix hun filmaanbod weer danig uitgebreid. Wij kiezen er de beste en bekendste nieuwe titels uit.
Eerst eentje die terug is van weggeweest. De haaienklassieker Jaws (1975) van de hand van Steven Spielberg werd in maart van dit jaar toegevoegd, verdween nadien weer en maakt nu een terugkeer.
Vervolgfilms en Netflix blijft wel een probleem, want Jaws 2 is er wel bij (te mijden spul), maar wie voor Back To The Future III (1990) graag ook nog delen één en twee zou willen zien is eraan voor de moeite. Van Shrek (2001), de moderne animatieklassieker over de groene oger die heel erg op zichzelf is en in zijn moeras woont, is wél te bekijken.
Wie op zoek is naar nog meer klassiekers in zijn genre kan voor de romcoms terecht bij Notting Hill (1999) waarin het leven van de wereldberoemde filmster Anna Scott (Julia Roberts) en de boekenhandelaar William Thacker (Hugh Grant) elkaar kruisen. Met de kerstdagen in aantocht is het ook altijd handig dat ook Love, Actually (2003) – van dezelfde regisseur als Notting Hill – weer in het aanbod te vinden is.
Een stuk minder prettig gaat het eraan toe in By The Sea (2015), een film van Angelina Jolie met Jolie zelf en haar toenmalige echtgenoot Brad Pitt in de hoofdrollen. Ze spelen een danseres en een schrijver die op vakantie in Frankrijk beseffen dat ze meer en meer uit elkaar groeien. De film werd een flop, maar wij zagen een best genietbaar en kwetsbaar portret.
Wie het eerder voor Ryan Reynolds heeft kan terecht bij het iets minder bekende Definitely, Maybe (2008), een film waarin Will Hayes zich midden in een scheiding bevindt en aan zijn dochter Maya vertelt over de drie vrouwen die voor hem een rol van betekenis hebben gespeeld in zijn leven. Aan Maya om te raden dewelke haar moeder is.
En nog is het niet afgelopen, want – over genreklassiekers gesproken – ook Gladiator (2000) is nu te bekijken via Netflix. De vijfvoudige Oscarwinnaar is nog altijd één van de beste films van zowel hoofdrolspeler Russel Crowe als van regisseur Ridley Scott.
Regisseur Spike Lee en Denzel Washington werkten dan weer aangenaam samen voor de iets minder klassieke, maar wel zeer entertainende film Inside Man (2006) waarin het allemaal draait om een bankoverval. Maar al snel blijkt dat de overvallers niet gekomen zijn voor het geld.
En om het stevige hoofdstuk film deze week af te sluiten willen we zeker ook nog Steve Jobs (2015) aanraden. Dialogen van taalvirtuoos Aaron Sorkin, een feilloze regie van Danny Boyle (van onder andere Trainspotting en Slumdog Millionaire) en een knappe hoofdrol van Michael Fassbender geven samen een indrukwekkend, maar zeker niet ophemelend portret weer van ex-Applebaas Steve Jobs. Het verhaal wordt verteld aan de hand van drie iconische Apple-launches en eindigt in 1998.
Series
Iets rustiger is het bij de series deze week. Er is wel – uiteraard – weer een nieuwe aflevering van The Good Place en ook Riverdale (S4) en The Flash (S6) starten met een nieuw seizoen en zullen vanaf nu elke week van een nieuwe aflevering voorzien worden.
Het vierde seizoen van Riverdale begint met een in memoriam-aflevering ter nagedachtenis aan de overleden acteur Luke Perry. Op 4 maart overleed de 52-jarige acteur aan de gevolgen van een herseninfarct.
In het zesde seizoen van The Flash komt veel op het spel te staan, want aan het einde van die eerste aflevering verschijnt The Monitor met de mededeling dat het universum in gevaar is en dat, om het te redden, Barry Allen dood moet.
En tot ieders verbazing is dit er ook: het tweede seizoen van Insatiable. De reeks kreeg bij zijn aankondiging al een pak kritken omdat het aan fatshaming zou doen en eetstoornissen in de hand zou werken. De reeks vertelt het verhaal van Patty (Debby Ryan) die jarenlang gepest wordt omwille van haar gewicht, maar plots wél meetelt wanneer ze er aan het begin van het nieuwe schooljaar anders uitziet. Patty echter, zint op wraak. Netflix reageerde op de storm van kritiek door te zeggen dat de reeks gebruik maakte van ironie en dus zeker zijn plaats mocht hebben in het Netflix-aanbod.
En tot slot is er ook nog het tweede seizoen van de Franse reeks Plan Coeur (het veel minder mooi bekkende The Hook-Up Plan in het Engels) waarin de vriendinnen van eeuwige vrijgezel Elsa haar proberen te koppelen aan gigolo Jules. Bij de start van het tweede seizoen zitten we vier heerlijke maanden verder en kondigt Elsa haar terugkeer naar haar vriendengroep in Parijs aan.
Docu
In de derde aflevering van het tweede seizoen van Explained tot slot gaat het over dierenintelligentie: wat gaat er om in het hoofd van een dier en wat zegt dat over de intelligentie van de mens?