Netflix zorgt er elke week wel voor dat er iets te zien is waar veel mensen naar uitkijken. Deze week is dat het nieuwe seizoen van Mindhunter, volgende week landt het derde seizoen van 13 Reasons Why. Maar deze week krijgen we bovenop hun prijsbeest van de week ook nog nieuwe seizoenen van The Big Bang Theory (S11) en Archer (S10) én een pak leuke films bovenop.
Series
Het eerste seizoen van Mindhunter dateert alweer uit 2017, maar nu is er eindelijk het tweede seizoen over het vroege onderzoek van twee FBI-agenten naar de psychologie van seriemoordenaars. Het tweede seizoen bestaat uit negen afleveringen, dat is er eentje minder dan het eerste seizoen.
Waar het eerste seizoen zich afspeelde in het jaar 1977 richt het tweede seizoen zich volledig op de zogenaamde Atlanta Murders die plaatsvonden tussen 1979 en 1981. Dat is de verzamelnaam voor minstens 28 moorden die in iets minder dan twee jaar plaatsvonden en voornamelijk kinderen en adolescenten troffen. Ook in dit tweede seizoen zal producer en topregisseur David Fincher weer enkele afleveringen regisseren. Op de populaire website IMDb zijn momenteel de zeven best beoordeelde afleveringen episodes uit het tweede seizoen. Om maar te zeggen: begin er maar snel aan!
Nadat begin juli het tiende seizoen van The Big Bang Theory op Netflix geplaatst werd, volgt nu al het elfde seizoen. Nu ontbreekt dus enkel nog het twaalfde (en laatste) seizoen van de populaire sitcom die al sinds 2007 meedraait, maar in mei van dit jaar tot een einde kwam.
Ook van Archer, de animatiereeks rond een geheim agent en volgens ons één van de beste reeksen die op Netflix te zien is, is voorzien van een tiende seizoen. Dat tiende seizoen dateert nog van eerder dit jaar.
La Casa Del Papel heeft ervoor gezorgd dat Spaanse series ook bij ons in de lift zitten. Op Play is het uitstekende The Pier te bekijken – een extra tip van het huis – maar op Netflix is vanaf deze week ook 45 Revoluciones te bekijken. In die reeks bevinden we ons in het Madrid van de jaren zestig waar een muziekproducent een nieuw label lanceert in samenwerking met een opkomende rock-‘n-rollzanger. Op de Spaanse televisie sloeg de reeks niet echt aan waardoor er geen tweede seizoen zal komen, maar wij gaan toch eens een kijkje nemen.
Van Netflix zelf is er deze week Frontera Verde, Green Frontier in het Engels. Hierin lopen een aantal bizarre sterfgevallen diep in het Amazonegebied in Brazilië en Colombia in de kijker die onderzocht worden door een jonge vrouwelijke rechercheur en een mannelijke inheemse politieman. Het onderzoek brengt een reeks mysteries aan het licht waarvan de moorden echt niet het vreemdste element zijn. Netflix belooft met Frontera Verde magie en een duivels mysterie dat de hele mensheid kan veranderen.
Films
In de week waarin fans van de grote Alfred Hitchcock zijn 120e geboortedag vieren voegt Netflix een klassieker der klassiekers toe aan zijn aanbod: Psycho (1960) vormde al de voedingsbodem voor de uitstekende reeks Bates Motel, maar is vooral ook een nog steeds ongelooflijk frisse thriller met Janet Leigh en Anthony Perkins in de hoofdrollen. De befaamde douchescène is pure filmgeschiedenis.
Aansluitend op het thema “moordenaars en seriemoordenaars” kan je nu ook Hannibal (2001) terugvinden. Ridley Scott verfilmde het derde boek van Thomas Harris en daarmee ook het officiële vervolg op Silence Of The Lambs, de film die in 1991 filmgeschiedenis schreef en iedereen de stuipen op het lijf jaagde.
Met American Gangster (2007) is deze week nog een film van Ridley Scott toegevoegd. In deze misdaadprent speelt Denzel Washington de pannen van het dak als Frank Lucas, maffiabaas in het North Caroline van de jaren zestig.
Uit 2010 is It’s Kind Of A Funny Story aan het aanbod toegevoegd, gebaseerd op het gelijknamige boek. In deze ontroerende en confronterende film laat een zestienjarige jongen met suïcidale gedachten zich opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij voelt zich gestrest door de hoge prestatiedruk en worstelt met zijn zelfbeeld. In het ziekenhuis komt hij in contact met Bobby (Zach Galifianakis) en met Noëlle (Emma Roberts) die opgenomen is omdat ze aan automutilatie doet.
Voor wie nood heeft aan een iets lichtere noot is er The 40-Year Old Virgin (2005) met een titel die voor zich spreekt en Steve Carell – die dankzij The Office US inmiddels écht populair was geworden – in een glansrol.
In Charlie Wilson’s War (2007) is het dan weer Tom Hans die schittert als de beruchte Texaanse senator Charlie Wilson. Dankzij lobbywerk hielp hij om de Russische invasie in Afghanistan af te stoppen, droeg hij zijn steentje bij aan de ineenstorting van de Sovjet-Unie én aan de opkomst van Al-Qaida. Hoewel dat als zware kost klinkt is het dat niet: de dialogen zijn van goochelaar Aaron Sorkin en Tom Hanks als Charlie Wilson is geweldig om naar te kijken omdat het zowat de enige keer is dat je Hanks als notoire vrouwenzot en schaamteloze playboy aan het werk zal zien.
En om het rijtje noemenswaardige films van de week af te sluiten kloppen we aan bij Eminem, de film die van Eminem een Oscarwinnaar maakte. Hij kreeg de Oscar voor het nummer Lose Yourself, de hit die de soundtrack van 8 mile sierde. De rapper speelde ook zelf de hoofdrol in 8 Mile (2002) waarin een jongen naam probeert te verwerven in het hiphopleven van de getto’s van Detroit door deel te nemen aan rapbattles. Eminem baseerde de film gedeeltelijk op zijn eigen jeugd en zijn strijd om door te breken.
Docu
Deze week twee documentairereeksen voor als we nog eens twijfelen over het ongeluk in ons eigen leven: de ene speelt zich af in een gevangenis, de andere in ziekenhuizen.
Voor wie Orange Is The New Black al achter de kiezen heeft is er nu de docureeks Happy Jail waarbij we een kijkje kunnen nemen achter de muren van een echte gevangenis. In deze vijfdelige documentairereeks worden we binnengeleid in het CPDRC, oftewel Cebu Provinciale Detentie en Rehabilitatie Centrum op de Filipijnen.
De gevangenis is overbevolkt, zoals zowat elke gevangenis. In deze gevangenis is dat extra problematisch omdat hier gevangenen veelal in voorarrest zitten, wachtend op hun uitspraak. Anderen wachten op een overplaatsing. In deze reeks volgen we de nieuwe manager die zelf een ex-gevangene is geweest.
In Diagnosis ten slotte is onze terugkerende figuur Dr. Lisa Sanders, de reeks is ook gebaseerd op haar column in The New York Times. Maar meer nog dan de dokter volgen we patiënten op zoek naar hun diagnose die daarvoor samenwerkt met de mensen op het wereldwijde web: iedereen dus.
Want Dr. Sanders kan wel wat hulp van anderen gebruiken. Zoals ze zelf zei in aanloop naar de show, is het stellen van een diagnose niet altijd wiskunde. Er is niet één juist antwoord, maar een dozijn mogelijke antwoorden. Een zoektocht zoals Sherlock Holmes die onderneemt. En voor de patiënten van zeldzame ziektes vaak een jarenlange lijdensweg. Dus als we nog eens klagen over ons leven, dan gaan we daaraan proberen denken.