Nieuw op Netflix deze week: ‘The Haunting Of Bly Manor’, ‘Hubie Halloween’ met Adam Sandler en de mooie realityreeks ‘Deaf U’ die een aantal dove en hardhorende studenten volgt

Het is oktober en dus is het een onweerlegbaar feit: het vreemde jaar 2020 loopt bijna op zijn einde. Dat is te merken aan het Netflix-aanbod, want eerst zal Halloween zich laten opmerken en daarna Kerst. Een voorzet voor Halloween krijgen we deze week al, met tussen de nieuwe titels de langverwachte reeks The Haunting Of Bly Manor en de nieuwe Adam Sandler-film Hubie Halloween.

Series

Hoewel het bijna exact twee jaar geleden is dat The Haunting Of Hill House, een familiedrama destijds, grote indruk op ons gemaakt. Een tweede seizoen kwam er niet, maar bedenker Mike Flanagan kwam wél met het nieuws dat de The Haunting Of…-reeks een “anthology”-reeks zou worden. The Haunting Of Hill House zou dus geen vervolg krijgen, maar wel een nieuw seizoen met een nieuw verhaal in de geest van (hahaha) het eerste seizoen.

https://www.youtube.com/watch?v=tykS7QfTWMQ&ab_channel=Netflix

Dat is er nu na lang wachten. Het nieuwe verhaal The Haunting Of Bly Manor gaat over een gouvernante die verschijningen begint te zien en is deze keer eerder een gotische romance dan een familiedrama, aldus de maker. De eerste reacties zijn alvast laaiend enthousiast.

https://www.youtube.com/watch?v=DjXGHsKc0hs&ab_channel=MVSRS

Al even angstaanjagend om in deze dagen naar te kijken is de nieuwe Russische reeks To The Lake, over een plaag die de stad Moskou teistert. Vorig jaar was de reeks al in Rusland te zien en elke gelijkenis met de huidige realiteit berust dus op puur toeval – tenzij Poetin meer weet. De reeks volgt een familie die besluit om niet langer op hun dood te wachten, de quarantaine te doorbreken en een plek te zoeken waar ze veilig zijn voor het circulerende virus. Laat het u alsjeblieft niet inspireren.

Films

Begin dit jaar was Adam Sandler te zien in het geweldige Uncut Gems van de broers Safdie. Die film is nog steeds op Netflix te zien en hij is tot nader order nog steeds één van de beste films van het jaar. De Adam Sandler-haters haalden opgelucht adem, de fans kregen iets anders dan ze van hun held gewend waren. Op de daaropvolgende commotie beloofde Sandler, niet vies van een beetje zelfironie, dat zijn volgende film weer onvervalst slecht zou zijn. En hij heeft woord gehouden.

Sandler speelt Hubie in Hubie Halloween, een lamme goedzak die voor elke kleinigheid naar de politie rent en die zich elk jaar opwerpt om toezicht te houden tijdens Halloween. Dit jaar is die gebeurtenis echter anders dan anders wanneer Hubie erachter komt dat zijn stadje bedreigt wordt door echte monsters. Maar uiteraard neemt niemand Hubie serieus…

We hopen dat de slechte woordspeling in de titel van The Forty-Year Old Version geen voorbode is over het niveau van deze film, waarvoor Radha Blank het scenario leverde, achter de camera ging staan en een verhaal vertelde dat erg doet denken aan haar eigen levensverhaal over een veertigjarige toneelschrijver die haar theatercarrière laat voor wat het is om rapper te worden.

Ze bedenkt het alter ego RadhaMUSprime en probeert haar leven te balanceren tussen haar twee verschillende persoonlijkheden. The Forty-Year Old Version ging in première op het Sundance Film Festival en won er meteen de prijs voor Beste Regie van een Dramafilm. Radha Blank maakte ook de dappere keuze om haar film in stijlvol zwart-wit te draaien. Wij zijn alvast benieuwd.

Niet in stijlvol zwart-wit en ook niet stijlvol, maar wél een link met grijs: Fifty Shades Darker (2017), het vervolg op Fifty Shades Of Grey (2015), de uitgespuwde verfilming van de hondspopulaire, maar tegelijkertijd historisch slechte boekenreeks. In deze tweede film uit de trilogie neemt Anastasia Steele (Dakota Johnson) een nieuwe start en verbreekt ze alle contact met de miljardair Christian Grey (Jamie Dorman). Ze krijgt een job bij een uitgeverij in Seattle, maar dat houdt Christian niet tegen om haar opnieuw te benaderen.

Het hoofdstukje film sluiten we ook af met een slechte film: Mortal Kombat (1995) zetten we in dit lijstje uit pure jeugdnostalgie. Als kind hebben we deze film, gebaseerd op de gelijknamige game, tientallen keren gezien, en daarna nooit meer. Maar nu kriebelt het toch weer om naar het tiende toernooi in de mysterieuze Outworld af te zakken om te voorkomen dat prins Goro het toernooi zal winnen en de aarde voor eeuwig in een duisternis zal afzakken. Voor 2021 staat er overigens een remake van Mortal Kombat gepland.

Docu

De ondertussen 94-jarige kranige knar David Attenborough heeft nog eens de oversteek van BBC naar Netflix gemaakt en dat voor zijn nieuwe documentaire David Attenborough: A Life On Our Planet. Deze keer draait het eens niet om één of andere biotoop, maar om de beslissende momenten die Attenborough zélf heeft gezien en meegemaakt in zijn lange carrière als bioloog.

Deze film gaat over de grootste uitdaging voor het leven op aarde op dit moment en laat zien wat we aan natuur hebben verloren in de tijdspanne van een mensenleven. David Attenborough: A Life On Our Planet is een relaas over de impact van de mens op de natuur en tegelijkertijd ook – je moet het maar kunnen – een hoopvolle boodschap voor toekomstige generaties.

https://www.youtube.com/watch?v=oyiRuWWrKSA&ab_channel=FilmBuffMovies

Een andere legende uit een geheel andere tak van het leven staat centraal in McLaren, een documentaire uit 2017 over de in 1937 geboren Nieuw-Zeelander Bruce McLaren. Bruce zijn vastberadenheid om het te maken in de top van de mondiale autosport zorgt ervoor dat zijn naam een synoniem is geworden voor de sport. Met een onvergelijkbare wil om te slagen en de wens zowel zichzelf als zijn ontluikende merk beter te maken. De documentaire openbaart de uitdagingen en tegenslagen die hij meegemaakt heeft inclusief een ziekte in zijn jeugd.

Kijken wij heel erg naar uit: Deaf U, een realityreeks waarin een groep dove en slechthorende studenten van de Gallaudet University hun verhaal delen en ons een inkijk geven in hoe het is om te studeren aan een universiteit voor doven en slechthorenden.

Gallaudet University, in Washington D.C., is de eerste en voor zover bekend enige universiteit ter wereld voor doven en slechthorenden. De universiteit is vernoemd naar Thomas Hopkins Gallaudet, die zich sterk maakte voor verbetering van het onderwijs aan doven.

Als je nog iets anders wil zien, maar niet goed weet wat, kan je inspiratie opdoen in onze lijst met de volgens ons 50 beste series op Netflix. De gehele lijst kan je hier vinden.

Meer
Lees meer...