Nieuw recept voor vegans: ‘pulled pork’ gemaakt van afvalproduct

Nieuw recept voor vegans: ‘pulled pork’ gemaakt van afvalproduct

Goed nieuws voor veganisten: tegenwoordig kan je van bananenschillen ‘pulled pork’ of spek maken. Het klinkt misschien niet al te smakelijk, maar verschillende vegan bloggers zijn er al helemaal wild van. Op de koop toe is het nog eens supergezond, dus ook als niet-vegan kan je genieten van dit heerlijke recept.  

Ooit gedacht dat een bananenschil naar pulled pork of spek zou smaken? Hoewel het misschien niet echt smakelijk klinkt, is dit voor veganisten dé oplossing. Bananenschillen die we anders achteloos weggooien, worden omgetoverd in hun favoriete pulled pork sandwich. Opvallend is dat de pulled pork helemaal niet naar banaan smaakt.

Jackfruit

Een ander voorbeeld van een vleesvervanger dat naar spek of pulled pork smaakt, is jackfruit. Jackfruit, dat ook wel ‘nangka’ genoemd wordt, neemt steeds meer in populariteit toe als vleesvervanger. De stekelvormige vrucht is afkomstig uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Maar spijtig genoeg is het niet zo goedkoop en kan je het niet overal vinden. In België kan je de vrucht in blik in biologische winkels aankopen, ofwel als je geluk hebt, kan je ze ook op markten op de kop tikken. Voor amper 200 gram betaal je al snel vijf euro of meer. Bananen kan je overal vinden en de schil die je anders zou weggooien, kan zo omgetoverd worden tot een lekkere maaltijd.

Hier zie jackfruit, dat ook de grootste vrucht ter wereld is:

epa

Bananenschillen pulled pork sandwich

Tijdens het koken van bananenschillen pulled pork, moet je ervoor zorgen dat je bananen gebruikt die nog groen zijn, anders gaat het een zoete smaak teweeg brengen. Het witte deel aan de binnenkant van de schil moet je er eerst afschrapen. Met rijpe bananen gaat dit moeilijker omdat de binnenste schil dan te dik is geworden. Daarna maak je dunne reepjes van de bananenschil, zodat het er begint uit te zien als pulled pork. Maar hoe komt het nu dat het niet smaakt naar banaan? Doordat je het binnenste witte deel eraf schraapt, verdwijnt ook de smaak van de bananen. Na de bananenreepjes in een pan met ui en look te hebben gebakken, meng je het met een goede kwak BBQ-saus, en klaar is kees.

Hier kan je het recept bekijken van Chef Jana:

Gesponsorde artikelen