Nieuw record voor wereldwijde verkoop elektrische wagens

Tijdens de maand juni werden er wereldwijd meer dan 913.000 elektrische wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 54 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het gespecialiseerde platform EV-Volumes. De auteurs merken nog op dat ook de voorbije maand de wereldwijde verkoop door twee modellen van de Amerikaanse autobouwer Tesla werd aangevoerd.

“De doorbraak van de elektrische wagen, waarover velen al langer hoopten, is nu duidelijk een feit”, merkt José Pontes, analist van EV-Volumes, op. “Ondanks alle tegenwind van onder meer de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne, de aanvoerproblemen bij grondstoffen en componenten, kan bij chauffeurs over de hele wereld een duidelijke interesse in de aankoop van een elektrische wagen worden opgemerkt.”

“Hierdoor heeft de verkoop van elektrische wagens een nieuw record laten optekenen”, zegt Pontes nog. “De sector heeft, onder meer door de heropleving van de productie in China, opnieuw zijn vroeger groeitempo teruggewonnen. Mogelijk kan voor de maand september voor de eerste keer in de geschiedenis een wereldwijde verkoop van meer dan één miljoen elektrische wagens worden gemeld.”

In het rapport wordt opgemerkt dat elektrische wagens in juni in de wereldwijde autoverkoop een aandeel van 16 procent hadden. De verkoop van wagens met een exclusief elektrische aandrijving (BEV) liep met 65 procent op tot 685.000 miljoen exemplaren.

De sector had daarmee een aandeel van 12 procent in de totale autoverkoop. Bij de hybride elektrische wagens (PHEV) was er sprake van een stijging met 29 procent tot 228.000 exemplaren. Die categorie kon daarmee rekenen op een marktaandeel van 4 procent

De wereldwijde ranglijst wordt aangevoerd door het Model Y van Tesla, dat een verkoop van 97.950 wagens kon melden. Het Model 3 van dezelfde constructeur staat met 53.768 eenheden op een tweede plaats. Daarna volgen een reeks Chinese wagens.

De Mini van Wuling Hong Guang eindigde met 46.250 exemplaren op een derde plaats, gevolgd door de modellen Song (31.787), Han (25.356), Qin Plus (23.176) en Yuan Plus (16.764) van constructeur Byd. Het model ID.4 van Volkswagen eindigde met 16.462 wagens op een achtste plaats. De top tien bestaat verder uit de One Erev van Li Xiang (13.024) en de Aion Y van GAC Motor (11.801).

Meer
Lees meer...