Nieuw te streamen deze week: nieuwe series ‘Sex/life’, ‘The Mysterious Benedict Society’ en ‘Genera+ion’, de terugkeer van ‘Rick And Morty’, en de docureeks ‘Pride’

Wie zijn televisie opzet ziet dezer dagen vooral veel sport. Er is het EK voetbal, de Tour De France is van start gegaan en de Olympische Spelen en de Paralympics komen er nog aan. Wie eens iets anders wil, of gewoon absoluut geen sportliefhebber is: de streamingdiensten bieden alternatieven aan. En ook deze week zijn die veelvuldig, mooi en vaak relevant.

Series

Broeierig hete nachten zijn er even niet momenteel, maar dat hoeft niemand tegen te houden. Als tegenwoordig een serie het woordje “sex” in de titel heeft, dan moet het wel op Netflix te doen zijn. Zo ook voor de nieuwe reeks Sex/Life. Die reeks draait rond Billie Connelly, een huismoeder en moeder van twee kinderen. Ze is getrouwd met Cooper en is sindsdien gekalmeerd. Voordien echter leidde ze een wild leven in New York City met haar beste vriendin Sasha aan haar zijde.

https://www.youtube.com/watch?v=l7HKLZUzHxw

Wanneer Billie opnieuw begint te denken aan haar ex-vriend Brad en hun uitspattingen samen botsen haar heden en haar verleden. Brad is immers die ene Grote Liefde waar Billie nooit helemaal overheen gekomen is. Uiteraard komt ook Cooper achter de fantasieën van zijn vrouw, de vraag is hoe hij zal reageren. Wat we kunnen verwachten van deze reeks, is ons nog niet helemaal duidelijk, maar bedenkster Stacy Rukeyser wist eerder ook al te verrassen met de reeks unREAL, die het genre van de reality-tv op de korrel nam.

Disney+ tapt uit een heel ander vaatje en gaat deze week van start met The Mysterious Benedict Society. Zoals de titel als enigszins weggeeft is er een Mr. Benedict in deze reeks, gespeeld door Tony Hale. Die heeft vier weeskinderen gerekruteerd om de wereld te redden van een grote crisis. De boeken van Trenton Lee Stewart zijn ons tot nog toe onbekend, maar de beschrijving doet ons een reeks in de sfeer van The Umbrella Academy (Netflix) verwachten. De eerste twee afleveringen van de reeks zijn nu te bekijken, nadien volgt iedere week één nieuwe.

Nog op Disney+, maar dan in de sectie Star wordt de categorie komische reeksen uitgebreid met Raising Hope, een serie die liep van 2010 tot 2014 en die in die tijd drie nominaties voor de Emmy’s wist binnen te halen. De reeks draait rond James, die onverwacht een kind overhoudt na een nachtje passionele seks met Lucy. De dag nadien blijkt Lucy een gezochte misdadigster en komt ze in de gevangenis terecht. Wanneer Lucy ook nog eens ter dood wordt veroordeeld, wordt James de enige ouder van het kind Hope. Samen met zijn moeder, vader en overgrootmoeder leert James wat het is om een kind op te voeden en met wat hij allemaal rekening moet houden. In onze contreien is Raising Hope geen klinkende titel, maar op IMDb staat de serie momenteel op een mooie 8/10. Toch maar eens proberen dan!

Op Streamz is Genera+ion te zien, een gloednieuwe en eigenwijze reeks die een groep middelbare scholieren in California volgt. Ze verkennen elk hun seksualiteit in een moderne wereld. Ze botsen daarbij ook snel op de diepgewortelde overtuigingen van hun conservatieve gemeenschap. Justice Smith speelt Chester, een raadselachtige queer tiener die de dresscodes aan zijn laars lapt. Tegenover hem staat de leerlingenbegeleider Sam, gespeeld door Nathan Stewart-Jarrett die als millennial een heel andere queer ervaring heeft en het verschil tussen beiden is één van de drijvende krachten in de reeks. De reeks werd gemaakt door de 18-jarige Zelda Barnz en haar vader Daniel Barnz, die ook regisseert. 

Hoeven we niet meer voor te stellen: het briljante Rick And Morty! De briljante professor en zijn kleinzoon die door het universum reizen en de wereld al meermaals gered hebben starten hun vijfde seizoen. De eerste aflevering daarvan is nu op Netflix te zien.

Op AppleTV+ is het tweede seizoen van Central Park van start gegaan. Dat is een nog te weinig gewaardeerde mix tussen een animatiereeks over de familie De familie Tillerman. De eerste drie afleveringen van het nieuwe seizoen zijn nu beschikbaar en daarin krijgt de familie te maken met een stroomuitval waardoor ze elkaar op een geheel nieuwe manier leren kennen en vieren ze Moederdag. Aanrader!

Op Amazon Prime tot slot kan je kijken naar de acht afleveringen van het zevende en laatste seizoen van de uitstekende politiereeks Bosch waarin een rechercheur van de afdeling moordzaken in Los Angeles centraal staat. De reeks is gebaseerd op de Harry Bosch-reeks van de succesvolle thrillerauteur Michael Conelly en wie er nog niet aan begonnen is, heeft dus nog heel wat om van te smullen.

Nieuwe films

Voor de enkele nieuwe films die de moeite zijn, moeten we deze week bij Streamz+ zijn. Daar hebben ze bijvoorbeeld The Climb (2019) aan de catalogus toegevoegd. Daarin beginnen Kyle en zijn beste vriend Mike langs een bochtige fietstocht in het zuiden van Frankrijk. Kyle staat op trouwen en Mike is diens getuige en dit is iets dat ze samen nog willen doen. Tot Mike in het midden van hun tocht uit het niets onthult dat hij seks heeft gehad met Kyle’s verloofde. In 2019 was de film één van de winnaars in de Un Certain Regard-competitie van het filmfestival van Cannes.

Ook interessant is The Glorias (2020), waarin regisseur Julie Taymor het verhaal van het feministisch icoon Gloria Steinem laat vertolken door vier verschillende actrices. Dat twee daarvan al Julianne Moore en Alicia Vikander zijn, zijn al meteen twee goeie redenen om te kijken. We volgen Steinem gedurende verschillende stadia in haar leven. Zo beslaat haar verhaal de periode als jonge vrouw in India, de oprichting van het tijdschrift Ms. en haar rol in de feministische beweging vanaf de jaren 60.

Ook een film, maar in feite de afsluiter van de serie is La Casa De Las Flores: The Movie. Daarin beramen de broer en zussen De La Mora een plan om in te breken in hun oude huis, op zoek naar een verborgen schat die voor hen van groot belang is. Na drie seizoenen wordt met deze film de Netflix-reeks afgesloten.

Oudere films

Het is leuk om te zien dat er de laatste tijd ook oudere films op Streamz+ verschijnen die we nog geen honderd keer gezien hebben. Zo is recent ook Labyrinth verschenen, een cultfilm uit 1986 van Muppet-brein Jim Henson met onder andere David Bowie en Jennifer Connelly in de hoofdrollen. Connelly speelt het tienermeisje Sarah. Wanneer haar ouders het huis uit zijn en zij op haar broertje Tony moet letten, wenst ze dat de Goblins hem komen stelen. En dan wordt haar wens verhoord, ontvoerd de Goblinkoning haar broertje en moet Sarah naar ‘m op zoek in een labyrint.

Wij hebben ook erg genoten van Margot At The Wedding (2007) van Noah Baumbach die nu ook terug te vinden is op Streamz+. Hierin speelt Nicole Kidman de Margot waarvan sprake in de titel. Ze zakt af naar het huwelijk van haar zus Pauline (Jennifer Jason Leigh) howel beide een verstoord contact hebben. Pauline staat op trouwen met Malcolm (Jack Black), die volgens Margot maar een nietsnut is.

Op Netflix kan je naar Gone Baby Gone kijken uit hetzelfde jaar 2007. Deze film – regie van Ben Affleck – werd destijds ettelijke maanden later uitgebracht dan gepland omdat de plot nogal wat gelijkenissen vertoonde met de verdwijning van Madeleine McCann. Casey Affleck en Michelle Monaghan spelen twee privédetectives die aanvankelijk de verdwijning van een vierjarig meisje niet als zaak willen aannemen. Maar haar tante blijft smeken en uiteindelijk happen ze toe.

En hoewel matig toch vermakelijk is Victoria And Abdul, een film van Stephen Frears uit 2017 waarin Koningin Victoria (Judi Dench) een onverwachte vriendschap sluit met een jonge klerk uit India (Ali Fazal), tot grote onvrede van de mensen en de bedienden rondom de koningin. De film is nu op Netflix te vinden.

Docu

De Europese leiders hebben zo goed als unaniem de beruchte nieuwe homowetten van Viktor Orban zijn Hongarije veroordeeld. Het is opnieuw een bewijs dat zelfs anno 2021 de LGBTQ+-rechten lang niet verworven zijn en dat iets als Pride Month absoluut nodig is. Disney+ kon niet op een beter moment uitpakken met hun nieuwe zesdelige reeks Pride.

Disney+

In deze zesdelige docuserie verbeelden ze de strijd die in de Verenigde Staten gevoerd werd voor het verwerven van LGBTQ+-burgerrechten in de Verenigde Staten. Elke aflevering staat in het teken van een decennium, vanaf de jaren 50 tot de jaren 2000. Zes gerenommeerde LGBTQ+ regisseurs onderzoeken heroïsche en hartverscheurende verhalen, van de surveillance van homoseksuelen door de FBI in de jaren vijftig tot de strijd voor gelijkheid in het huwelijk.

Uit een heel ander vaatje tapt Wolfgang, ook op Disney+. In deze film wordt het portret geschetst van sterrenchef en televisiefiguur Wolfgang Puck. Puck werd geboren in Oostenrijk, is gespecialiseerd in de Franse keuken en verhuisde al op zijn 24e – in 1973 – naar Hollywood.

Een geheel ander portret krijgen we in Who Are You, Charlie Brown? op AppleTV+. Charlie Brown is de naam van het hoofdpersonage uit de stripreeks Peanuts van Charles M. Schultz. In de documentaire – waarin je de vertelstem van Lupita Nyong’o kan herkennen – wordt ingezoomd op de wereldwijde populariteit van de stripreeks over de generaties heen. Er worden interviews afgenomen met vrienden en familie, met andere cartoonisten en beroemde fans.

Meer populaire cultuur vinden we op Netflix, want in het eerste seizoen van This Is Pop wordt stilgestaan bij popmuziek in al zijn facetten. Het gaat van het succes van boysbands en auto-tune tot de opkomst van iets als muziekfestivals, de muziekscene in Zweden en hoe die internationaal potten wist te breken en het fenomeen Britpop. Ook wordt er stilgestaan bij de vraag: kan popmuziek de wereld veranderen.

Streamingdiensten zijn overigens op hun best als ze eens lekker gek doen: op Amazon Prime kan je vanuit het niets kijken naar een concert dat The Rolling Stones in 1990 in Tokio gaven.

Nog meer muziek is er in documentairevorm op Amazon Prime. Mary J. Blige staat in de nieuwe film Mary J. Blige’s My Life stil bij de invloed van haar – zeker in de Verenigde Staten – iconische album My Life. Het was tijdens de viering van de 25e verjaardag van dat album dat fans haar kwamen vertellen wat die plaat voor hen betekend had. Het album was een verzameling bekentenissen over het gevecht dat de zangeres voerde met depressie en verslaving ten gevolge van misbruik. De zangeres kijkt terug op haar leven, op de gebeurtenissen die haar inspireerden tot het schrijven van de songs en kijkt naar waar ze nu staat in het leven.

Tot slot nog een streepje true crime, uiteraard op Netflix. In El Caso Wanninkhof-Carabantes wordt het verhaal verteld van de Nederlands-Spaanse Rocío Wanninkhof. Die wordt in 1999 op 19-jarige leeftijd vermoord. De voormalige partner van haar moeder belandt in de gevangenis zonder bewijs dat haar schuld aantoont.

Meer
Lees meer...