Nieuw te streamen deze week: de series ‘Black Knight’, ‘City On Fire’ en ‘Justified’, Marie Vinck in ‘Ritueel’, Jennifer Lopez in ‘The Mother’, Matt Damon in ‘AIR’, Michael J. Fox over leven met Parkinson in ‘Still’ en een nieuwe special van Hannah Gadsby

Deze week weinig nieuwe series in het streamingaanbod, op Black Knight (Netflix) en City On Fire (Apple TV+) na, maar het aantal nieuwe sterke series lag de laatste weken zo hoog dat het niet anders kan of dit is een welkome adempauze. Bij de films heerst er des te meer drukte: zowat alle streamingdiensten pakken uit met een grote nieuwe titel en daarbinnen lopen de titels uiteen van bioscoophit (Ritueel) tot documentaire (Still). Een overzicht van de beste nieuwe titels van deze week!

Series

Netflix gaat de komende vier jaar meer dan twee miljard EUR investeren in de productie van Zuid-Koreaanse series en films. Het onderstreept daarmee het geloof in het potentieel en de groeimogelijkheden van die markt. Deze week is ook Black Knight nieuw op Netflix, één van die Zuid-Koreaanse titels waarin Netflix geïnvesteerd heeft. De serie speelt zich af in het jaar 2071 en de mensen zijn verplicht om ademhalingsmaskers te dragen om te kunnen ademen. Er blijft slechts 1% van de wereldbevolking over en er heerst een strikte onderverdeling in verschillende sociale klasses tussen die overblijvers. Mensen verlaten zelden hun huis en zijn voor de voornaamste levensbehoeften sterk afhankelijk van de pakketbezorgservice. Bezorgers, ook wel ridders genoemd, bezorgen de pakketten en beschermen ze ook tegen dieven. Ridder 5-8 is een legendarische ridder. Hij ontmoet toevallig Sa-Wol, een vluchteling. Sa-Wol droomt ervan ridder te worden en hij bewondert ridder 5-8. Seol-A is een officier bij het Defensie Inlichtingen Commando. Ze redde het leven van Sa-Wol en zorgt voor Sa-Wol alsof hij deel uitmaakt van haar familie.

Apple TV+ blijft de ene na de andere uitstekende reeks lanceren die vervolgens geruisloos ten onder gaat, met Ted Lasso als grote uitzondering. Vorige week startte het intrigerende Silo, deze week is het aan City On Fire. Josh Schwartz en Stephanie Savage werkten eerder al samen aan de tienerreeks The O.C. en aan Gossip Girl (de originele), maar lijken nu een heel ander soort serie klaar te hebben. City On Fire speelt zich af in het New York van 2003 waar tijdens de vieringen van 4 juli Samantha (Chase Sui Wonders uit Bodies Bodies Bodies) in Central Park wordt neergeschoten. Er zijn geen getuigen en weinig fysiek bewijs. Terwijl de misdaad tegen Samantha wordt onderzocht, blijkt dat zij de cruciale schakel is tussen een reeks mysterieuze branden, de muziekscène en een rijke vastgoedfamilie in de stad die onder druk staat van de vele geheimen die zij bewaart. De eerste twee afleveringen zijn nu te bekijken.

Er wacht inhaalwerk, want op Disney+ zijn de zes seizoenen van Justified (2010-2015) toegevoegd. Timothy Olyphant speelt de hoofdrol in de hedendaagse westernserie die ontwikkeld werd door Graham Yost, die ook de hand heeft in – daar is ze weer – Silo op Apple TV+. Olyphant speelt de moderne cowboy Raylan Givens die de onhandige neiging heeft om de criminelen waar hij op jaagt dood te schieten. Na het zoveelste fatale incident wordt hij tot zijn grote ergernis teruggestuurd naar zijn geboorteplaats Harlan, een armoedig mijnstadje in de zuidelijke staat Kentucky. Daar moet hij in samenwerking met de andere U.S. Marshals zaken oplossen die hem maar al te vaak in aanraking brengen met zijn eigen verleden. Zijn belangrijkste rivaal is daarbij Boyd Crowder, met wie hij vroeger goed bevriend was, maar die radicaal andere keuzes in zijn leven heeft gemaakt en nu een kleine drugsbende leidt. De toevoeging van de reeks is het opstapje naar het voor dit jaar aangekondigde Justified: City Primeval, dat zich afspeelt acht jaar nadat Givens Kentucky verlaten heeft.

Ook nieuw op Disney+ is de Nederlandse vijfdelige reeks Rampvlucht. Op 4 oktober 1992 om 18.36 uur stort een Boeing 747 neer op twee Amsterdamse flatgebouwen waar zeer veel mensen wonen. De gevolgen zijn rampzalig. De Nederlandse regering beweert onmiddellijk dat het vliegtuig alleen parfum, bloemen en computeronderdelen vervoerde. Bijna iedereen aanvaardt deze officiële verklaring van de ramp en gaat weer over tot de orde van de dag. Toch blijven sommige bewoners en hulpverleners met vragen zitten.

Tot slot dragen ook The Muppets hun steentje nog bij deze week: in de nieuwe serie The Muppets Mayhem op Disney+ volgen we The Electric Mayhem Band – Dr. Teeth op zang en keyboards, Animal op drums, Floyd Pepper op zang en bas, Janice op zang en leadgitaar, Zoot op saxofoon en Lips op trompet – op een epische, met muziek gevulde reis om hun allereerste studioalbum op te nemen. Met de hulp van een gedreven jonge muziekdirecteur, Nora, komt de ouderwetse Muppet-band oog in oog te staan met de hedendaagse muziekscene wanneer ze proberen om eindelijk hun eerste studioalbum op te nemen.

Films

Sinds deze week kan je op Streamz kijken naar Ritueel, die het vorig najaar uitstekend deed in de bioscoop. Marie Vinck – die dezer dagen ook te zien is in Rough Diamonds op Netflix – speelt Kiki, een duikster die gespecialiseerd is in forensisch duiken en het bergen van lijken. Ze heeft hard moeten knokken voor het respect van het kleine team macho’s dat ze leidt. Wanneer Kiki een afgehakte hand opvist uit een Brussels kanaal, komt ze in aanraking met hoofdinspecteur Nick Cafmeyer (Geert Van Rampelberg). De hand blijkt levend afgezaagd. Nick zoekt het in een afrekening in het drugsmilieu, maar Kiki heeft, vanuit haar achtergrond, een heel andere kijk op de zaak. Ritueel is een nieuwe film van Hans Herbots en een soort van vervolg op De Behandeling (2014). Beide films zijn echter ook apart te bekijken.

Nog nagelnieuw en nu al te zien op Prime Video is AIR, geregisseerd door Ben Affleck. In een fijne film waarin goed geacteerd wordt door onder andere Ben Affleck zelf, Jason Bateman, Chris Tucker en Matt Damon wordt het verhaal uit de doeken gedaan van hoe Nike, een inferieur merk onder basketballers, erin slaagde om de opkomende ster Michael Jordan aan zich te binden. Met de Air Jordan lanceerde Nike het grootste succes uit de geschiedenis van de merkkledij.

Jennifer Lopez doet het dan weer op Netflix in de actiethriller The Mother. Het verhaal draait rond een huurmoordenaar die ondergedoken zit voor haar criminele ex-vriend. Daarnaast heeft ze haar dochter jaren eerder al ter adoptie afgestaan. Wanneer haar gewelddadige verleden haar inhaalt, wordt ze gedwongen samen te werken met een CIA-agent om haar dochter te kunnen redden.

Op Disney+ is Crater de grote filmrelease van de week. Die prent draait rond de jonge Caleb Channing die is opgegroeid op een mijnkolonie op de maan. Na de dood van zijn vader staat Caleb op het punt permanent te worden verplaatst naar een verre planeet. Maar voordat hij vertrekt, tracht hij de laatste wens van zijn vader te vervullen. Met zijn drie beste vrienden – Dylan, Borney en Marcus – kaapt hij een rover voor een laatste avontuur om een mysterieuze krater te verkennen.

Meer astronauten in Voyagers op Streamz+ waarin een groep jonge mannen en vrouwen begint aan een expeditie om een verre planeet te koloniseren. Terwijl het leven op het schip in chaos afdaalt, worden ze al snel verteerd door angst, lust en een onverzadigbare honger naar macht. Tye Sheridan, Lily-Rose Depp en Colin Farrell zijn de bekendste namen in deze jonge cast. Regisseur Neil Burger blikte eerder al The Illusionist (2006), Limitless (2011) en Divergent (2014) in.

Liefhebbers van de Franse film vinden hun meug op Streamz+ bij Les Volets Verts. Gérard Depardieu speelt Jules Maugin, een 65-jarige acteur die het hoogtepunt van zijn carrière al even achter zich heeft liggen. Intussen is Jules in vergetelheid geraakt en krijgt hij van zijn dokter te horen dat hij niet meer lang te leven heeft als hij zijn huidige levensstijl blijft aanhouden.

Docu & Comedy

Still: A Michael J. Fox Movie staat hoog op onze kijklijst. In de nieuwe film die te vinden is op Apple TV+ vertelt Michael J. Fox op speelse wijze, met intimiteit, openhartigheid en humor, zijn verhaal: hoe hij van een ondermaatse Canadese televisieshow vol vertrouwen naar de Verenigde Staten trok om het daar te maken als acteur. Hoe hij drie jaar later klaar stond om opnieuw huiswaarts te keren toen zijn doorbraakrollen in Family Ties en Back To The Future zich aandienden en hoe hij de strijd moest aangaan met de ziekte van Parkinson, nadat hij de diagnose al op 29-jarige leeftijd kreeg.

In het vierdelige Queen Cleopatra vertelt Netflix dan weer het verhaal van een heel andere grootheid: Cleopatra VII Philopator was koningin van het oude Egypte, het laatste lid van de Ptolemaeïsche dynastie en daarmee de laatste Hellenistische heerseres van Egypte. Ze is de bekendste van de verschillende gelijknamige Egyptische vorstinnen en wordt gewoonlijk kortweg als Cleopatra aangeduid. In deze docuserie met nagespeelde scènes en interviews met experts strijdt Cleopatra, de laatste farao van Egypte, om haar troon, haar familie en haar nalatenschap te beschermen. De reeks werd geproduceerd door Jada Pinkett Smith.

De Australische comedienne Hannah Gadsby heeft er al een hele carrière opzitten en was tussen 2014 en 2016 ook te zien in de Australische reeks Please Like Me, die nog altijd een plaatsje heeft in onze Netflix Top 50. Toch raakte ze pas de laatste jaren wereldwijd bekend doordat de voorstellingen Nanette (2018) en Douglas (2020). In het historische Nanette getuigde ze over hoe ze zich schaamde voor haar geaardheid gedurende haar jeugd, hoe ze leerde dat ze zichzelf moest haten en dat ze onzichtbaar moest zijn. In Douglas vertelde ze dan weer over de diagnoses autisme en ADHD die ze in 2016 kreeg. In haar nieuwe voorstelling Something Special houdt ze het traditioneler en vertelt ze over de liefde en het huwelijk. Ook de eerdere voorstellingen en Please Like Me zijn nog op Netflix te bekijken.

Meer
Lees meer...