Nieuw te streamen deze week: ‘The Fall Of The House Of Usher’, ‘Goosebumps’, ‘Lessons In Chemistry’ en ‘Everybody Loves Diamonds’ zijn nieuw, ‘Yellowstone’ gaat verder en ‘The Boogeyman’, ‘Women Talking’ en ‘Missing’ zijn filmtoppers

Een vrijdag de 13e en weer een week dichter bij Halloween: dat is ook de streamingdiensten niet ontgaan. Horror speelt een belangrijke rol deze week, met als grootste release de nieuwe en laatste reeks van Mike Flanagan voor Netflix. Disney+ doet het met een serie die aanleunt bij de jeugdnostalgie en de Kippenvel-boekenreeks en op Streamz Premium+ kan je huiveren bij The Boogeyman. Verder doet Brie Larson doet haar stinkende best op Apple TV+ in een nieuwe reeks en zijn Johan Heldenbergh en Peter Van den Begin van de partij in een Italiaanse reeks op Prime Video. Alle tips – en het zijn er best wel wat deze week – hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Series

Mike Flanagan is intussen een gekende naam bij de geoefende Netflixkijker. De man komt nu al enkele jaren op rij met een horrorreeks op de proppen tijdens het najaar. Vorig jaar was dat The Midnight Club, in 2021 was de nieuwe Flanagan Midnight Mass, in 2020 The Haunting Of Bly Manor en in 2018 The Haunting Of Hill House. Het nieuwe The Fall Of The House Of Usher zal de laatste in het rijtje series zijn die Flanagan voor Netflix maakte, want de man heeft een lucratieve deal gesloten met Prime Video. Kenmerkend voor de series van Flanagan is dat hij nooit voluit voor de horror gaat, maar dat het om spanning gaat die altijd geworteld is in drama. Zo was The Haunting Of Hill House bijvoorbeeld ook in de eerste plaats een steengoed familiedrama en pas in de tweede plaats een horrorreeks. Dat is met The Fall Of The House Of Usher niet anders. Ook hierin draait het immers om een familie: Roderick Usher en zijn zus Madeline hebben hun bedrijf Fortunato Pharmaceuticals uitgebouwd tot een imperium. Hun leven komt op zijn kop te staan wanneer geheimen uit het verleden aan het licht komen. Tegelijkertijd beginnen erfgenamen van de Usher-dynastie te sterven door toedoen van een mysterieuze vrouw uit hun jeugd. Deze reeks krijgt de beste reviews van alle eerdere reeksen van Mike Flanagan. De samenwerking tussen hem en Netflix kan dus op een hoogtepunt eindigen. Liefhebbers van Edgar Allan Poe komen ook aan hun trekken, want de reeks zit vol rechtstreekse en onrechtstreekse verwijzingen naar de Amerikaanse griezeldichter.

Wie in de jaren negentig opgegroeid is, kent ze zeker: de jeugdboekenreeks Kippenvel waarin de Amerikaanse auteur R.L. Stine zijn lezers de stuipen op het lijf probeerde te jagen. Na de boeken volgden al een game, een televisiereeks en een aantal films, maar Disney+ blaast de reeks nu nieuw leven in. In de nieuwe tiendelige reeks Goosebumps staat in elke aflevering een nieuw verhaal van Stine centraal. Doorheen die afzonderlijke verhalen loopt een rode draad die elk van de afzonderlijke verhalen met elkaar verbindt.

https://www.youtube.com/watch?v=sIiUwbBxZo8&ab_channel=DisneyPlus

Apple TV+ pakt deze week uit met Lessons In Chemistry, waarin Oscarwinnares Brie Larson de hoofdrol speelt. Zij speelt Elizabeth Zott, een jonge vrouw die er begin jaren zestig van droomt om wetenschapper te worden. Maar wanneer ze zwanger blijkt te zijn valt haar droom in duigen en wordt ze ontslagen uit het lab waar ze werkt. Het scenario is bij elkaar gepend door Susannah Grant die voor een Oscar werd genomineerd voor haar scenario van Erin Brokovich (2000) en een Emmynominatie wist te scoren voor de indrukwekkende Netflixreeks Unbelievable (2019), een serie die ook terug te vinden is in onze lijst met de 50 beste reeksen op Netflix. Twee van de acht afleveringen zijn nu al te zien, de anderen volgen in wekelijks tempo.

Op Prime Video serveren ze ons een nieuwe Italiaanse reeks die de grote Antwerp Diamond Heist uit 2003 als uitgangspunt heeft. De hoofdacteurs in Everybody Loves Diamonds zijn dan ook Italiaans, maar ook Johan Heldenbergh en Peter Van den Begin zijn in de reeks op te merken. De Antwerp Diamond Heist wordt nog altijd de grootste diamantendiefstal ter wereld genoemd. De achtdelige reeks volgt een bende kleine criminelen die erin slagen om voor miljoenen dollars te stelen uit het Antwerpse Diamantencentrum. Alle acht de afleveringen zijn in één keer te bekijken.

Yellowstone is al vijf seizoenen lang het geesteskind van Taylor Sheridan, die we kennen als de schrijver van topfilms als Sicario, Wind River en Hell or High Water. Voor die laatste titel ontving hij zelf een Oscarnominatie. De serie, die al jaren een groot succes is op de Amerikaanse televisie, is aan zijn laatste seizoen toe. Zoals dat tegenwoordig wel vaker gebeurt wordt het vijfde en laatste seizoen van Yellowstone in tweeën gesplitst. De intriges en spanningen binnen en rond de Dutton-familie bereiken een kookpunt. Aan de start van het eerste deel van het kersverse seizoen zien we hoe John Dutton (Kevin Costner) aan de macht komt als Gouverneur van Montana. Hij laat er in zijn nieuwe machtspositie dan ook geen gras over groeien en zet alles op alles om Yellowstone te beschermen tegen zijn opponenten. Maar nieuwe obstakels en vijanden dienen zich aan voor de familie en de ranch. Wanneer het tweede deel van het laatste seizoen van Yellowstone zal verschijnen is nog niet bekend, maar wie voor wie nog niets van de reeks gezien heeft is er goed nieuws: ook alle eerdere seizoenen zijn te bekijken via Streamz.

Ook voor de nieuwe Finse reeks Evilside kunnen we bij Streamz terecht. In een klein vissersdorp in de ijzige duisternis in Noord-Finland wordt Johanna, een gepest buitenbeentje, de hoofdverdachte van de moord op haar enige vriend, Aapo. Rechercheur Ulla Penttinen, gespecialiseerd in zaken met tieners, gaat op onderzoek uit en raakt overtuigd van Johanna’s onschuld. Ze probeert de waarheid te achterhalen.

3FF werd eerst door Streamz aangekondigd voor december van dit jaar, maar de spin-off van D5R is er nu al. In de afsluitende film van D5R – De Laatste Zomer Samen staat ook op Streamz – was te zien hoe de vijf vrienden een reis maakten, waarna Wout en Vincent besloten om daar te blijven. De drie meisjes keren terug naar Gent en gaan op zoek naar hun plek op de arbeidsmarkt. Leyla (Angela Jakaj) en Kyra (Liandra Sadzo) storten zich volop op de arbeidsmarkt. Voor Leyla lijkt dat goed te lukken, voor Kyra wordt dé droomjob vinden echter een moeilijkere zoektocht. Amber (Jamie-Lee Six) staat nog half in het studentenleven: ze is nog niet afgestudeerd en werkt volop aan haar thesis terwijl ze toch al van het professionele leven kan proeven tijdens haar stage.

Vorige week schreven we al dat VTM GO+ het tweede seizoen van Yellowjackets exclusief aanbiedt aan zijn abonnees, deze week doen ze hetzelfde met het tweede seizoen van Bel-Air, de reboot van de jaren 90-sitcom van The Fresh Prince Of Bel-Air met Will Smith. De tien seizoenen van het nieuwe seizoen, met Jabari Banks in de rol van Will, zijn allemaal in één keer beschikbaar. Ook het eerste seizoen is op de streamingdienst van vtm te bekijken.

Wie een voorsprong wil nemen op de programmatie van VRT Eén kan op VRT MAX al het gehele seizoen van Dag & Nacht bekijken. De Nederlandse reeks, die gebaseerd is op een Deens origineel en bij elkaar gepend werd door Kim Van Kooten die ook zelf in de reeks meespeelt, zoomt in op een team klinisch verloskundigen die dag en nacht klaarstaan. Lange dagen, zware werkomstandigheden en een personeelstekort zorgen voor veel stress en problemen. Koen De Bouw is ook te zien in de reeks als anesthesist Jacob die het lastig heeft om zijn plaats te vinden in een hecht team. Onlangs werd trouwens bekend dat VRT gaat samenwerken met andere openbare omroepen uit onder andere Nederland, Duitsland, Zweden en anderen. De omroepen gaan samen investeren in fictie en zullen die series ook met elkaar gaan uitwisselen. Dag & Nacht is nog geen resultaat van die samenwerking – de eerste titels worden gepland voor 2024 – maar in de toekomst zullen we dus ongetwijfeld meer Europese (en dus ook Nederlandse) fictie zien verschijnen op onze openbare omroep.

Bij Netflix gaan ze ’t al langer ver zoeken, zo is er deze week de Mexicaanse reeks Pacto De Silencio. Een jonge en succesvolle influencer infiltreert hierin in de levens van vier vrouwen om te ontdekken wie van hen de moeder is die haar bij haar geboorte in de steek liet. Na een moeilijke jeugd heeft de vrouw een enorme dorst naar wraak ontwikkelt. Terwijl ze naar de waarheid zoekt, ontdekt ze liefde, maar ook geheimen die haar leven in gevaar zullen brengen. Van de nieuwe reeks worden de 18 (!) afleveringen in één keer gedropt.

Op Prime Video, tot slot, hebben ze de Franse serie Alphonse in alle stilte online gezet. Bewust, want de regisseur en schrijver van de reeks Nicolas Bedos moet voor de rechtbank verschijnen na een klacht wegens seksueel misbruik. Toch willen we de reeks hier opnemen, maar dan vooral om het talent van Jean Dujardin, die in 2012 een Oscar won voor zijn hoofdrol in The Artist, en onder andere Charlotte Gainsbourg niet verloren te laten gaan. Jean Dujardin speelt het titelpersonage, een veertiger die zich in een huwelijkscrisis bevindt, een crisis op werkgebied doormaakt en het contact hervindt met een vader die hij amper kende. Wanneer hij ontdekt dat zijn vader altijd als gigolo heeft gewerkt tekent een nieuw carrièrepad zich uit voor Alphonse. Gaandeweg ontmoet hij een universum aan vrouwen, de een nog spannender en gekker dan de ander. Drie van de zes afleveringen van Alphonse zijn nu al te bekijken.

Film

Op Disney+ kan er ook nog wat gegriezeld worden, want daar is The Boogeyman toegevoegd aan het filmaanbod. De jonge Sophie Thatcher – die bekend is van Yellowjackets en intussen ook genoemd wordt als toevoeging aan de cast van de volgende Scream-film – maakt daarin indruk als het tienermeisje dat samen met haar zus een rouwperiode doormaakt na het overlijden van hun moeder. Op een dag ontvangt haar vader, die psycholoog is, een klant die beweert dat hij thuis na het overlijden van zijn kinderen door een boeman achtervolgd werd. Na dat bezoek lijkt de boeman ook zijn weg te hebben gevonden naar het huis van de dokter.

Ook de Zweden houden wel wat gruwel, uit dat land komt Konferensen aanwaaien op Netflix. Deze horrorkomedie draait rond een aantal gemeentewerkers die deelnemen aan een conferentie voor teambuilding. Ze verwachten er veel van maar de conferentie verandert al snel in een nachtmerrie wanneer beschuldigingen van corruptie de ronde doen. Tegelijkertijd begint een mysterieuze gemaskerde figuur de deelnemers te vermoorden.

Op Streamz Premium+ raden we met plezier Missing aan, een film die in februari van dit jaar in de zalen kwam, maar daar helaas maar een kort verblijf kende. De film draait rond de zoektocht van June naar haar moeder Grace, die is spoorloos verdwenen terwijl ze in Colombia op vakantie was. June besluit om de nieuwste technologieën te gebruiken om haar moeder terug te vinden en stuit zo op enkele verrassende geheimen.

Uit januari is dan weer L’immensita gearriveerd op Streamz Premium+. In deze film bevinden we ons in het Rome van de jaren 70 waar het gezin Borghetti net hun intrek heeft genomen in een appartement. De relaties binnen het gezin zijn gespannen. Clara (een rol van Penelope Cruz) en Felice zijn niet meer verliefd op elkaar, maar zijn niet in staat om hun eigen weg te bewandelen. Clara weet haar eenzaamheid op te vangen met behulp van haar drie kinderen. Adriana is daarvan de oudste, in haar nieuwe buurt uit zij zichzelf als een jongen.

Ook na een veel te kort verblijf in de bioscoop nu te streamen: Women Talking. De prent draait rond een groep vrouwen die in Bolivia in een religieuze gemeenschap woont. De kolonie wordt opgeschrikt wanneer de mannelijke sekse zich enkele keren aan de vrouwen vergrijpt. De vrouwen gaan zonder dat de mannen dat weten het gesprek met elkaar aan over wat er nu moet gebeuren. De film zit vol bekende gezichten: onder andere Rooney Mara, Claire Foy, Frances McDormand en Jessie Buckley geven het beste van zichzelf. De film is nu te streamen via Prime Video.

Een geheel nieuwe film op Prime Video is The Burial, met Tommy Lee Jones en Jamie Foxx in de hoofdrollen. Tommy Lee Jones speelt Jeremiah O’Keefe, een begrafenisondernemer die het bedrijf van zijn familie voortzet. Nadat een handdrukdeal misloopt, wordt Jeremiah op harteloze wijze uitgebuit door een gigantische onderneming. Om zijn familiebedrijf te redden, schakelt hij de hulp in van de charismatische, gladde advocaat Willie E. Gary. Het onwaarschijnlijke tweetal bouwt een band op terwijl ze een complex web van ras, macht en onrechtvaardigheid blootleggen.

Voor wie zin heeft in een film aan de andere kant van de wereld is er Once Upon A Star uit Thailand op Netflix. De film heeft een boeiende thematiek en draait rond een groepje mensen die in de jaren 70 hun land rond reisden om 16mm-films te vertonen en live na te synchroniseren voor een enthousiast publiek. Op kritieke momenten tijdens de voorstelling wordt de film onderbroken. De crew moet dan hun andere rol als verkopers op zich nemen om farmaceutische producten te verkopen. Ze moeten hun quota halen voordat ze verder kunnen gaan met de films. Terwijl ze hun dromen proberen te volgen, krijgen ze onderweg te maken met moeilijkheden en bedrog.

Op Streamz, tot slot, worden enkele oudere maar graag geziene animatiefilms toegevoegd. Met de herfstvakantie in aantocht zijn Antz (1998), The Prince Of Egypt (1998) The Road To El Dorado (2000), Wallace & Grommit: The Curse Of The Were-Rabbit (2005) en Turbo (2013) geen slechte troeven om achter de hand te houden.

Docu

Geen nieuwe week zonder nieuwe misdaaddocumentaire op Netflix. Deze week duurt die 81 minuten en heet ze The Devil On Trial. In 1981 vermoordde de tiener Arne Cheyenne Johnson op brute wijze zijn huisbaas, Alan Bono. Als verdediging beweerde Johnson bezeten te zijn door een kwaadaardige entiteit. Deze documentaire onderzoekt aan de hand van reconstructies en thuisvideo’s deze bijzondere rechtzaak. De verdediging bezeten te zijn was immers in de zaal van de tiener de eerste en enige keer dat dit argument als verdediging toegepast werd in een Amerikaans moordproces. De zaak van Johnson is daarnaast verbonden aan de paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren, wier werk de basis vormde voor de Conjuring-films.

Is vapen nu wel of niet ongezond, geen mens die het met zekerheid kan zeggen. Er wordt immers nog niet lang genoeg gevaped om met zekerheid uitspraken te kunnen doen over de langetermijngevolgen van vapen. Toch is er al wel een consensus over het feit dat elektronisch roken niet heel veel gezonder zal zijn dan het gewone roken. In de vierdelige docureeks Big Vape: The Rise And Fall Of Juul op Netflix wordt ingezoomd op het eerste Amerikaanse bedrijf dat het elektronisch roken een tiental jaar geleden in de markt zette als een hip alternatief voor roken. Het bedrijf werd opgericht door twee afgestudeerden van Stanford en kwam al snel onder vuur te liggen toen ze hun reclamecampagne specifiek op jongeren richtten.

De marketingtruc van de week heet Messi Meets America, een vierdelige docureeks over Lionel Messi op Apple TV+. We zeggen wel bewust “over” en niet “met” Lionel Messi, want de legendarische voetballer komt er in eigen persoon amper in aan bod. In juli 2023 vertrok de wereldster naar het Amerikaanse Inter Miami CF, wat voor het nodige spektakel zorgde bij de fans. Deze docuserie gaat over de transfer, hoe hij daar snel uit de startblokken schoot en hoe hij met zijn teamgenoten een nieuw tijdperk van voetbal in wil leiden aan de andere kant van de oceaan. Drie van de vier afleveringen zijn nu al te zien, een vierde afsluitende aflevering verschijnt op 1 november.

Meer
Lees meer...