Nieuw te streamen deze week: nieuwe seizoenen van ‘Love, Victor’ en ‘Love And Anarchy’, ‘The Summer I Turned Pretty’ en ‘The Lake’ luiden de zomer in en ‘The Fall’ is terug van weggeweest

De zomer is in het land en daar spelen ook de streamingdiensten op in. Op Amazon Prime Video bijvoorbeeld wordt de nieuwe serie The Summer I Turned Pretty gelanceerd. Eveneens nieuw op die streamingdienst is The Lake, terwijl Netflix de Braziliaanse reeks Maldivas presenteert. Voor wie het niet zo heeft voor al die zomerse toestanden zijn er ook nog gewoon enkele Spider-Man-films of muziekdocumentaires over Jennifer Lopez en Jimi Hendrix! Voor ieder wat wils dus? Wees maar zeker!

Series

Beginnen doen we deze week met The Summer I Turned Pretty op Amazon Prime Video. Er lijkt geen betere serie te zijn om tijdens deze (te) warme dagen, met een ijsje in de hand, te bingen. De reeks werd gebaseerd op de gelijknamige New York Times-bestseller en volgt Belly. Elk jaar trekt zij, samen met haar broer Steven en haar moeder Laurel, naar hetzelfde strandhuis van een vriendin van haar moeder. Die heeft twee zonen die Belly altijd als een kind hebben gezien. Maar deze zomer voelt anders. Het wordt een zomer van eerste liefde, eerste hartzeer en opgroeien.

Ook nieuw op Amazon Prime Video is The Lake, waarin Justin centraal staat. Justin is midden de dertig en net gescheiden van zijn echtgenoot. Hij probeert opnieuw te connecteren met de zestienjarige Billie die hij opgaf voor adoptie en brengt haar naar het meer waar hij als jongen zijn zomers doorbracht in de hoop dat die ervaring hen dichter bij elkaar zal brengen. Tegelijkertijd vecht hij met zijn stiefzus om het bezit van het zomerhuisje van de familie.

Op Disney+ is het dan weer aan het derde en laatste seizoen van Love, Victor. Daarin maakt Victor een keuze tussen Benji en Rahim en probeert hij ook om te gaan met de gevolgen van zijn driehoeksverhouding. De spin-off van de succesfilm Love, Simon (2018) werd al snel een grote hit voor Disney+.

Terug van weggeweest in het streaminglandschap is American Crime Story: tot enkele maanden geleden was de reeks via Netflix te bekijken, nu staat ze op Disney+. Daar zijn nu zowel The People vs. OJ Simpson als The Assassination Of Gianni Versace te bekijken. De serie valt op in zijn casting, zo waren in het eerste seizoen zowel John Travolta als David Schwimmer te zien en waren er in het tweede seizoen opvallende rollen voor Penelope Cruz en Ricky Martin. Er is ook al een derde seizoen van de reeks – Impeachement, over Bill Clinton en Monica Lewinsky – maar die is bij ons voorlopig nog niet te streamen.

Op Netflix is het tweede seizoen van Love & Anarchy gearriveerd. In de Zweedse reeks maakten we reeds kennis met Sofie en Max. Wanneer Sofie de opdracht krijgt om een oude uitgeverij te moderniseren, komt ze in contact met Max, een IT-er, wat de start betekent van een flirterig spelletje betekent tussen de twee. In seizoen twee liggen de kaarten moeilijker en staan zowel de carrière als de relatie van Sofie op instorten.

Nog nieuw op Netflix is de BBC-reeks You Don’t Know Me (2021) waarvoor hoofdacteur Samuel Adewunmi beloond werd met een BAFTA-nominatie. Hij speelt Hero, de hoofdverdachte in een moordzaak. Hij heeft geen vertrouwen meer in zijn advocaat en besluit die dus ook te ontslaan en zelf zijn afsluitende redevoering in zijn zaak te houden. Hij vertelt de rechter en de juryleden dat hij onschuldig is en vertelt hen zijn versie van de gebeurtenissen.

Terug van weg geweest op Netflix en eveneens BBC-gerelateerd: de drie seizoenen van The Fall, een serie die liep van 2013 tot 2016. In deze uitstekende misdaadreeks zijn Gillian Anderson en Jamie Dorman te zien als politie-inspecteur Stella Gibson van de London Metropolitan Police en de seriemoordenaar Paul Spector. Wat vooral opvalt aan de serie is zijn ingetogenheid, er zit een rust in soundtrack en camerawerk die we dezer dagen niet vaak meer in thrillerseries zien. De reeks is overigens ook nog steeds te zien op Amazon Prime Video.

Iets lichtere kost en ook al op Netflix is God’s Favorite Idiot, met Ben Falcone en Melissa McCarthy in de hoofdrollen. Daarin wordt de IT’er Clark door de bliksem getroffen net op het moment dat hij in zijn collega Amily de grote liefde denkt te hebben gevonden. Na de blikseminslag vertoont Clark een vreemde gloed en zijn omgeving begint te vermoeden dat hij, nietsvermoedend, is uitgekozen door God, mogelijk om de Apocalyps te voorkomen.

https://www.youtube.com/watch?v=g48NhGOUQbo&ab_channel=Netflix

En als het nog wat lichter mag, is er Maldivas, ook al op Netflix. In deze Braziliaanse serie verhuist Liz naar Rio de Janeiro om weer in contact te komen met haar moeder. Wanneer die sterft ten gevolge van een brand wil Liz het mysterie van deze plotselinge dood onderzoeken. Hiervoor moet ze zich verschuilen voor inspecteur Denilson, die de dood namens de politie onderzoekt. Ze verhuist hiervoor naar een luxueus flatgebouw, waar ze in contact komt met de excentrieke − en verdachte − bewoners.

Films

Met CODA heeft AppleTV+ al een prijswinnende indiefilm in hun catalogus, met Cha Cha Real Smooth hopen ze er nog een hit bij te hebben. De film won al prijzen op de filmfestivals van Palm Springs en Sundance en is nu ook voor een breder publiek te zien. Andrew heeft net zijn studies afgerond, maar zoekt voor zichzelf nog een weg in het leven. Intussen is hij weer bij zijn familie in New Jersey ingetrokken. Hij krijgt de kans te werken in een bar. Hij sluit vriendschap met Domino (we herkennen Dakota Johnson) en haar dochter Lola die autisme heeft en stippelt stilaan een weg uit omtrent de toekomst.

Op Netflix is dan weer Spiderhead geland, de nieuwe film van Joseph Kosinski, de regisseur van Top Gun: Maverick. De hoofdrollen in deze scifi-actiefilm zijn weggelegd voor Miles Teller (ook al uit Top Gun: Maverick) en Chris Hemsworth. De film speelt zich af in de nabije toekomst, waarin twee veroordeelden in een voorziening wonen dat gerund wordt door een dokter. Deze dokter voert experimenten uit op de gevangenen met drugs die de emoties aantasten. De veroordeelden stemmen in met de situatie, in ruil voor een vermindering van hun celstraf. Onze verwachtingen voor deze prent zijn eerder laag, maar het is wel opvallend hoe een film met zo’n grote namen eraan verbonden gewoon anoniem op een streamingplatform gedropt wordt.

Tekenend voor de versnippering van de streamingdiensten is dat je verschillende delen van films vaak op verschillende plekken moet gaan zoeken. Zo is Don’t Breathe (2016) op Netflix te zien, maar moet je voor Don’t Breathe 2 (2021) op Streamz+ zijn. Don’t Breathe werd enkele jaren geleden een horrorhit over een alleen wonende blinde veteraan. In Don’t Breathe 2 heeft de blinde man zich jarenlang verstopt in een afgelegen hut. Hij heeft daar een jong meisje opgevangen en opgevoed dat verweesd was door een verwoestende huisbrand. Hun rustige leven samen wordt verbrijzeld wanneer een groep criminelen het meisje ontvoert. De blinde man wordt gedwongen zijn veilige haven te verlaten om haar te redden.

Toen Aline (2021) werd aangekondigd moesten we de wenkbrauwen eens fronsen, want Aline is eigenlijk Céline. Deze film is een ongeautoriseerde biopic over Céline Dion, waardoor het titelpersonage van naam moest veranderen. We kregen de kriebels van de trailer, maar toen de film in de zalen kwam werd hij wél goed ontvangen. De familie en de manager van Dion bekritiseerden de film, Céline Dion zelf heeft tot op heden niet gereageerd. Of het nu iets is met die film of niet, dat kunnen de abonnees van Streamz+ nu zélf gaan checken.

Van een hele andere orde is de Ierse prijswinnende indiefilm Herself (2020). Het hoofdpersonage Sandra is een alleenstaande moeder die twee moeders opvoedt en die lang mishandeld is geweest door haar voormalige echtgenoot. Nadat ze haar huis moet verlaten wordt Sandra ertoe gedwongen om haar dochters op te voeden vanuit een barre hotelkamer, maar van daaruit probeert ze wel om een veilige en stabiele omgeving uit te bouwen voor haar kinderen. Ook deze prent is nu op Streamz+ te vinden.

Oudere films

Opnieuw een teken van versplintering: onlangs nog wisten we te melden dat Spider-Man-films met Andrew Garfield een plaatsje hadden gevonden op Netflix. Wie die met Tobey Maguire wil zien moet uitwijken naar Disney+, want daar zijn sinds kort Spider-Man (2002), Spider-Man 2 (2004) en Spider-Man 3 (2007) te zien. Ook Spider-Man: Homecoming (2017) met Tom Holland heeft daar een thuis gevonden. Far From Home (2019) staat dan weer op Netflix en van de recente hit No Way Home (2021) is voorlopig geen spoor, behalve in de VOD-bibliotheken.

Nog nieuw op Netflix is Long Shot (2019), een komedie waarin Fred, een aan lager wal geraakte journalist, een jeugdliefde opnieuw tegen het lijf loopt. Alleen is de jeugdliefde in kwestie inmiddels wel uitgegroeid tot een eigenzinnge presidentskandidate. Hun wegen kruisen opnieuw waneer Charlotte Field de weggezakte journalist inhuurt als haar speechschrijver. Met goeie rollen voor Seth Rogen en Charlize Theron.

Op Disney+ kunnen we terugkeren naar een blockbuster van midden jaren negentig. A Time To Kill (1996) – gebaseerd op de gelijknamige roman van de internationaal populaire thrillerauteur John Grisham – werd geregisseerd door Joel Schumacher, een man die niet bepaald bekend stond om zijn grote meesterwerken én de film kreeg een nominatie voor de Razzie Awards (de jaarlijkse bekroning van de slechte filmprestaties) in de categorie ‘Worst Written Film Grossing Over $100 Million’ en net daarom is de film de moeite waard. Het verhaal gaat over de strijd van een zwarte man voor gerechtigheid in het hedendaagse Amerika. De dochter van Carl Lee wordt op een beestachtige wijze verkracht . De daders worden opgepakt maar voordat zij veroordeeld kunnen worden, neemt Carl Lee het recht in eigen hand en schiet de daders dood. De jonge advocaat Jake Brigance neemt de verdediging van Carl Lee op zich. Hij maakt zich daarmee niet geliefd onder de veelal plaatselijke Ku Klux Klan gezinde bevolking. Uit voorzorg stuurt hij zijn vrouw en kind naar een veilige plaats en zet samen met rechtenstudente Ellen Roark zijn eenzame strijd voort. De cast zit vol grote namen zoals Sandra Bullock, Samuel L. Jackson, Donald Sutherland, Kiefer Sutherland en Matthew McConaughey.

Leuk en ook nieuw op Disney+ is The Girl Next Door (2004), een romcom waarin de achttienjarige Matthew begint te dromen wanneer zijn buurvrouw Danielle interesse in hem toont. Matthew is ervan overtuigd dat hij het meisje van zijn dromen heeft gevonden, totdat zijn seksgeoriënteerde vriend Eli onthult dat Danielle eigenlijk een pornoster is. Matthew is zwaar geschrokken en weet niet hoe hij met de situatie om moet gaan. Elisha Cuthbert die haar grote doorbraak beleefde met deze rol en daarna nog te zien was in series als 24 en The Ranch schittert in haar rol.

https://www.youtube.com/watch?v=QLHbmiJBbx8&ab_channel=FoxHomeEntertainmentAU-AccessAllAreas

De jonge Leonardo DiCaprio is te zien in This Boy’s Life (1993), een film die een tijdje op MUBI te zien was, dan even niet meer te vinden was en nu op Disney+ staat. Voor de toen negentienjarige DiCaprio was het zijn eerste grote filmrol en die zette hem naast de levende legende Robert De Niro. Caroline Wolff (Ellen Barkin) en haar zoon Toby (DiCaprio) starten een nieuw leven in Seattle. Daar onmoet Caroline een beleefde garagehouder (Robert De Niro) die al drie kinderen heeft uit een eerste huwelijk. Ze trouwen maar al snel blijkt dat de man Toby niet kan luchten. De situatie maakt Toby zo ongelukkig dat hij plannen maakt om te vluchten.

Docu & Muziek

Muziek op Netflix! In Halftime wordt wordt er ingezoomd op actrice en zangeres Jennifer Lopez. Voor Lopez staat deze documentaire voor de aftrap van de tweede helft van haar leven (ze is er bijna 53), waarin ze haar evolutie als Latina, moeder en artieste blootlegt en haar eigen carrière onder de loep neemt.

Een documentaire over een icoon van iets verder weg is te vinden op Amazon Prime Video. Music, Money, Madness: Jimi Hendrix In Maui (2021) vertelt het verhaal van het bezoek van de The Jimi Hendrix Experience aan Maui, en hoe de band verstrikt raakte in de “Rainbow Bridge” film. Die film werd gemaakt zonder script en zonder professionele acteurs en bevat 17 minuten van Jimi Hendrix die aan het performen is. Desondanks werd de film een grote flop. Nooit eerder vertoonde originele beelden, en nieuwe interviews met hoofdrolspelers als Billy Cox en regisseur Chuck Wein, vormen dit fascinerende verslag over een van de meest controversiële onafhankelijke films ooit gemaakt.

Web Of Make Believe: Death, Lies And The Internet is een docureeks op Netflix die aantoont dat er ook misbruik van het internet kan worden gebruikt. In zes afleveringen gaat het over verschillende internetmisdaden. In de eerste aflevering gaat het over een online gamer die verschillende keren het alarmnummer belt en SWAT-teams naar de huizen van onschuldige mensen stuurt, een tweede aflevering gaat over de invloed van het internet op complottheorieën, in een derde vertelt een vrouw over hoe ze in de ban raakte van witte haatzaaiende nationalisten. Een reeks die wat all over the place lijkt, maar desalniettemin interessant kan zijn.

En als toemaatje is er nog De Hiphopmoord op Streamz, het zesde deel alweer van hun True Crime Belgium. De Oostendse beruchte hiphopbende RAW13 zorgde al een tijdje voor problemen in de uitgaansbuurt van Torhout. In de zwoele zomernacht van 15 op 16 juli 2011 ontketenen ze een bloedbad op het terras van café Apropoo.

Meer
Lees meer...