Een aantal grote titels staan te trappelen om binnenkort weer ieders huiskamer binnen te streamen, maar deze week is een ontdekkingsweek met over alle streamingdiensten heen nieuwe titels. Amy Schumer laat een nieuwe kant van zichzelf zien in Life & Beth, AppleTV+ mikt met Now & Then op het Spaanstalige publiek en op Streamz wordt er door de tijd gereisd. Bijzondere aandacht hebben we deze week voor VRT, die op VRT Nu een bijzonder mooie selectie films heeft gelost naar aanleiding van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie.
Series
Beginnen doen we deze week met Life & Beth, een komediereeks die nieuw is op Disney+ en het verhaal vertelt van Beth (Amy Schumer), een vrouw wiens leven er op papier best goed uitziet. Iedereen met wie ze opgroeide kijkt naar haar op, ze verdient goed de kost als wijndistributeur, en heeft een langdurige relatie met een succesvolle man. Wanneer een onverwacht incident Beth dwingt zich met haar verleden bezig te houden, verandert haar leven voorgoed. Via flashbacks naar haar tienerjaren begint Beth te leren hoe ze is geworden wie ze is en wie ze wil worden. We volgen Beth op haar pad om een grootser, moediger en authentieker leven op te bouwen waarbij ze leert zichzelf uit te drukken en op een bewuste manier te leven. Alle tien de afleveringen zijn reeds beschikbaar.
Tijdreizen voor de liefde, we kennen het al van Outlander, maar nu is er ook The Time Traveler’s Wife op Streamz, gebaseerd op de gelijknamige film uit 2009 met Eric Bana en Rachel McAdams. Net als in de film verdwijnt Henry regelmatig uit zijn huidige leven om ergens in het verleden op zoek te gaan naar de vrouw van zijn dromen, Claire. Hij ontmoette Claire voor het eerst als kind en hij probeert haar in op een latere leeftijd weer te ontmoeten. Maar omdat hij niet in de hand heeft wanneer en hoe hij door de tijd reist, is zijn relatie met Clare tamelijk gecompliceerd. Rose Leslie en Theo James zijn de Claire en Henry van dienst. De eerste aflevering is nu beschikbaar.
Het hele eerste seizoen van Night Sky is te bekijken via Amazon Prime Video en dat lijkt ons de moeite omdat de hoofdrollen vertolkt worden door J.K. Simmons en Sissy Spacek. Ze spelen een gepensioneerd koppel dat een geheime Kamer in hun tuin heeft: een plek die op miraculeuze wijze naar een vreemde en verlaten planeet leidt. Als een enigmatische jongeman arriveert, wordt het rustige bestaan van de Yorks overhoop gegooid. De mysterieuze Kamer die ze zo goed dachten te kennen, blijkt veel meer te zijn dan ze voor mogelijk hielden.
Op AppleTV+ lanceren ze Now & Then, na Pachinko en Acapulco al hun derde serie die in twee talen gesproken wordt. In Now And Then krijgen we een mix voorgeschoteld tussen het Engels en Spaans. De reeks speelt zich af in Miami en onderzoekt de verandering in de levens van een groep studievrienden wanneer een feestelijk weekend eindigt met de dood van één van hen. 20 jaar later worden de vijf overblijvers herenigd omdat het hoofd dienen te bieden aan een dreiging.
’t Is ook in het Spaans te doen op Netflix waar ¿Quién mató A Sara? zijn ontknoping kent. De reeks kon al op hoongelach rekenen, maar werd desondanks de slechte kritieken een grote kijkershit. Nadat alles op zijn kop werd gezet aan het einde van het tweede seizoen en we toch met nog een andere dader te maken bleken te hebben, krijgt Alex in dit derde seizoen eindelijk het antwoord op wie Sara nu eigenlijk vermoord heeft.
Netflix blijft geloven in Love, Death + Robots, een reeks die in 2019 werd gelanceerd en nu al aan zijn derde seizoen toe is. Hoewel de reeks een niche blijft aanspreken, doet ze het binnen die niche wel goed. In totaal won de reeks al elf Emmy Awards en 2021 won het tweede seizoen van deze reeks in elke reeks waar ze genomineerd waren, goed voor zes prijzen. Elke aflevering van Love, Death + Robots vertelt een nieuw verhaal waarin op één of andere manier liefde, dood en robots een rol spelen. David Fincher is producer van dienst en zocht de verschillende animatietalenten bij elkaar. 35 afleveringen zijn er nu al in totaal en voor het eerst regisseert nu ook Fincer zelf een aflevering, de tweede van dit seizoen.
Om af te sluiten nog een extra aanrader, want op VRT Nu hebben ze naar aanleiding van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie, It’s A Sin (2021) opnieuw beschikbaar gemaakt. In deze reeks worden we de tochtgenoot van vijf jonge homoseksuele mannen die begin jaren 80 thuis vertrekken en huisgenoten worden in Londen. We volgen hun jonge levens, met elk hun eigen ambities en pleziertjes, maar we krijgen ook hun hartpijn en hun angst te zien. De AIDS-epidemie komt namelijk op en maakt slachtoffers. In It’s A Sin zien we hoe de gemeenschap in de jaren tachtig moest strijden om gehoord, gezien en geholpen te worden en hoe vele jonge levens in die periode voortijdig in de kiem zijn gesmoord. Toch is scenarist Russel T. Davies (van Years And Years) erin geslaagd om vooral de levensvreugde en het plezier in deze reeks te laten overheersen. De reeks blijft beschikbaar tot 15 augustus en is een absolute aanrader!
Nieuwe films
Met de komst van My Salinger Year (2020) op Streamz+ kunnen we eindelijk nog eens een film tippen die de onvervalste liefde voor boeken probeert te verspreiden. Margaret Qualley speelt de pas afgestudeerde Joanna in het New York van de jaren 90. Ze droomt van een carrière als schrijfster en gaat ervan uit dat ervaring opdoen bij een literair agentschap alvast geen kwaad kan. Tot haar eigen verbazing komt ze terecht bij de agente van de mythische J.D. Salinger, die zichzelf met The Catcher In The Rye (1951) de geschiedenis in schreef en sindsdien een erg teruggetrokken bestaan lijdt. Joanna krijgt de taak om de fanmail van Salinger te doorspitten.
Een romantische komedie kan je vinden op Netflix, waar ze A Perfect Pairing hebben losgelaten. Daarin zien we Victoria Justice als Lola, een hardwerkende verkoopster bij een wijnbedrijf uit Los Angeles. Ze zegt haar baan op in de hoop haar eigen wijndistributiebedrijf te kunnen beginnen. Gretig boekt ze een vliegticket naar het Australische platteland om haar eerste potentiële klant te strikken: Vaughn Family Wines. Helaas zijn ze niet geïnteresseerd in zaken doen met een jonge onderneming. Om zichzelf te bewijzen, biedt Lola zich als boerenknecht aan op de schapenboerderij van de familie. De onstuimige manager Max traint haar…
Oudere films
In het kader van hun themamaand ‘Liefde Is Liefde’ die we hier al eerder vermeldden, zijn op VRT Nu ook enkele bloedmooie films beschikbaar gesteld. Met A Single Man (2009) hebben ze zelfs één van onze favoriete films aller tijden uitgekozen. In de debuutfilm van modeontwerper Tom Ford speelt Colin Firth de Britse professor George Falconer die worstelt met de zin van het leven na het verlies van zijn partner. George leeft compleet met zijn gedachten in het verleden en kan zich geen beeld van de toekomst vormen. George wordt bijgestaan door zijn beste vriendin Charley (Julianne Moore) maar die heeft ook haar eigen vragen bij de toekomst. Pareltje!
Niet minder bejubeld is Portrait De La Jeune Fille En Feu (2019). In de film maken we kennis met Marianne (Noémie Merlant), een schilderes die gespecialiseerd is in portretten. Ze is ingehuurd om een portret te maken van Héloïse (Adèle Haenel), maar dat is geen sinecure aangezien die weigert te poseren. Portrait De La Jeune Fille En Feu is gefilmd op een tempo dat we dezer dagen veel te weinig in de cinema zien. Shots zijn lang, de montage elegant en we krijgen de tijd om penseelstreken over het doek te horen schuiven, in ogen te verdrinken en lachjes te bestuderen. Dit is een bloedmooie film over die ene liefde die niet kon zijn, maar die je nooit meer vergeten zal. Te bekijken via VRT Nu!
Nog een parel uit de Franse cinema is La Vie d’Adèle (2013), eveneens op VRT Nu. De op een graphic novel gebaseerde film verhaalt over Adèle (Adèle Exarchopoulos) wiens hele leven op z’n kop wordt gezet wanneer ze Emma (Léa Seydoux) ontmoet. Emma is een jonge kunststudente met blauw haar die duidelijk al beter weet wat ze wil in het leven dan Adèle. Ze laat zich op sleeptouw nemen in een passioneel en chaotisch liefdesverhaal. De film won de Palme d’Or op het filmfestival en kreeg veel aandacht door de lange seksscènes die de film sieren. Adèle Exarchopoulos relativeerde hun belang door te zeggen dat de film toch 180 minuten duurde en dat 20 van die minuten seksscènes waren: “We hebben allemaal seks en iedereen houdt ervan”, was haar observatie destijds.
Tot slot is er op VRT Nu ook nog Eyes Wide Open (2009), een verhaal dat ons meeneemt naar het leven van Aaron, een gerespecteerde slager uit een ultraorthodoxe joodse gemeenschap in Jeruzalem. Hij lijdt een rustig leventje als liefhebbende vader van vier kinderen, maar zijn geloof en waarden worden op de proef gesteld wanneer hij de jonge student Ezri ontmoet.
Uit een heel ander vaatje tapt John Wick 3 – Parabellum (2019), die is toegevoegd op Netflix. Het is het tot nu toe meest recente deel van de filmreeks die Keanu Reeves sinds de release van John Wick in 2014 weer ongekend populair maakte. John Wick startte met Reeves als een seriemoordenaar met pensioen, tot zijn hond vermoord werd, het laatste aandenken aan zijn reeds overleden vrouw. John Wick start daarbij op een steeds meer uitdijende wraaktocht. Nu is Wick op vlucht voor zijn eigen leven, want omdat hij iemand heeft gedood in het Continental heeft hij één van de belangrijkste regels van het hotel gebroken en is hij vogelvrij verklaard.
Docu & Reality
Nog op Netflix is David Letterman terug met een nieuwe, vierde, reeks van het interviewprogramma My Next Guest Needs No Introduction. In het nieuwe seizoen zijn onder andere de wereldberoemde popsterren Billie Eilish en Cardi B te gast, evenals acteur Ryan Reynolds en actrice Julia Louis-Dreyfus en basketballegende Kevin Durant. Bijzondere aandacht kreeg de bekendmaking van acteur Will Smith, maar iedereen die hoopte dat hij deze keer wél oprechte excuses zou aanbieden voor de mep die hij Chris Rock verkocht op Oscarnacht, mag die hoop meteen ook weer opbergen: de aflevering werd opgenomen voor het bewuste incident.
Sinds Love On The Spectrum in 2019 op Netflix van start ging, heeft de show veel harten veroverd. In deze datingshow worden jongvolwassenen met het autismespectrum gevolgd en laten de makers zien hoe ASS de datingwereld, die sowieso al vol aandachtspunten en slangenkuilen zit, voor hen nog ingewikkelder wordt. Voor wie de originele versie al lang achter de kiezen heeft, is er nu Love On The Spectrum US met zes nieuwe afleveringen die zich deze keer niet op Australische, maar op Amerikaanse bodem afspelen.
Na Zuid-Koreaanse series, ook Zuid-Koreaanse documentaires op Netflix. In Cyber Hell: Exposing An Internet Horror draait het om twee studentes, een groep journalisten en de cybercriminaliteitspolitie die een crimineel netwerk vol zedenmisdrijven wist bloot te leggen. Middels interviews, archiefbeelden en geanimeerde beelden wordt onthuld hoe vrouwen en meisjes werden gedwongen om expliciet materiaal van zichzelf te uploaden. Tegen betaling van cryptogeld kregen tienduizenden gebruikers toegang tot de beelden.
Bij Streamz bewijzen ze onder de noemer True Crime Belgium dat je niet ver hoeft te gaan om spraakmakende misdaadverhalen te vinden. Deze keer hoeven we niet verder te gaan dan Schellebelle voor het verhaal van Prosper Van Der Borght die zijn zoon Eddy uit de weg liet ruimen door twee amateuristische huurmoordenaars. Een eerste moordpoging op Eddy mislukt maar de tweede keer, op 11 juli 2011, is het wel raak, op de oprit van het huis van zijn vader in Schellebelle. Prosper meldt in het begin van het onderzoek dat de moord op Eddy een afrekening was maar uiteindelijk bekent hij dat hij de opdrachtgever was van de moord en beweert hij dat hij door zijn zoon werd bedreigd, geslagen en afgeperst.
De misdaadgolf van de week eindigen we op Netflix met de Argentijnse documentaire The Photographer: Murder In Pinamar, een docufilm over de moord op fotojournalist José Luis Cabezas Uiteindelijk kwam een georganiseerd misdaadnetwerk aan het licht waarbij de politieke en financiële elite van het land betrokken leek te zijn. De gevolgen zouden bijna net zo dramatisch zijn als de misdaad zelf. Niet alleen voor de dader, maar ook voor het hele land.