Left Right
scrollTop top

Nieuw te streamen deze week: ‘Genius: Aretha’, ‘Lisey’s Story’, ‘The Handmaid’s Tale’ seizoen 4 en Disney-film ‘Raya And The Last Dragon’


Onweer, rukwinden en hagelbollen van drie centimeter groot werden er voorspeld. De weersvoorspellingen schreeuwen: zetel in en televisie aan. Dat komt goed uit, want ook deze week is het weer wérken geblazen om alle interessante releases bij te houden. We zetten ze op een rijtje!

Series

Beginnen doen we met een bijzondere serie: Genius is een anthologiereeks van National Geographic, te vinden via Disney+. De serie draait elk seizoen rond een nieuw ‘genie’, iemand die het verschil heeft gemaakt in zijn of haar vakgebied. Het eerste seizoen draaide rond Albert Einstein, het tweede rond de beroemde schilder Pablo Picasso en nu is het de beurt aan de pop-en soulmuziek en wordt niemand minder dan Aretha Franklin centraal gezet. Franklin was een gospel wonderkind, een uitgesproken voorvechter van burgerrechten en wordt algemeen beschouwd als één van de grootste en meest invloedrijke zangeressen van de afgelopen 50 jaar. Het is Cynthia Erivo – die voor Harriet werd genomineerd voor een Oscar voor zowel haar acteerprestatie als voor haar song – die gestalte geeft aan de Queen Of Soul.

De serie bevat veel van Franklins grootste opnames en hitnummers uit de uitgebreide Warner Music-catalogus, waaronder I Never Loved A Man (The Way I Love You) en Chain Of Fools. De serie bevat ook Franklins uitvoeringen van I Knew You Were Waiting For Me (een duet met George Michael) en Sisters Are Doin’ It for Themselves, een duet met Eurythmics. Bovendien bevat het derde seizoen van de veelgeprezen anthologiereeks een aantal bekende personen die het pad kruisten met Franklin, waaronder Dinah Washington, King Curtis, filmregisseur Sydney Pollack, Angela Davis, Martin Luther King. Jr, Curtis Mayfield en George Michael. De eerste twee van acht afleveringen zijn nu te bekijken. Ook de eerste twee seizoenen zijn al in hun volledigheid beschikbaar.

Niet minder interessant is Lisey’s Story, nieuw op AppleTV+. De reeks is gebaseerd op een boek van Stephen King. Naar verluidt vindt de schrijver het zelf het beste verhaal dat hij ooit schreef. Hij engageerde zich dan ook om zelf alle scenario’s te schrijven van deze reeks. Lisey’s Story is een thriller die Lisey Landon volgt twee jaar na de dood van haar man, de beroemde romanschrijver Scott Landon. Door een aantal gebeurtenissen wordt Lisey eraan herinnerd dat haar huwelijk met Scott toch niet zo ideaal was als ze zich blijkt te herinneren. En dan krijgt ze ook nog eens te maken met een geobsedeerde fan. AppleTV+ kan voor deze reeks uitpakken met een reeks absolute topnamen. Zo worden de hoofdrollen gespeeld door Julianne Moore en Clive Owen, maar ook onder andere Jennifer Jason Leigh en Dane DeHaan zijn te zien. De regie was dan weer in handen van Pablo Larrain, regisseur van films als No, Erdua, Jackie en Ema. De eerste twee van acht afleveringen zijn nu te zien.

On Becoming A God In Central Florida is een oude bekende voor de abonnees van Play More, maar is nu verhuisd naar Netflix. De serie werd het slachtoffer van de coronacrisis, want hoewel de reeks al vernieuwd was voor een tweede seizoen komt dat er niet. Kirsten Dunst speelt de hoofdrol in een sterke zwarte komedie over een vrouw die haar echtgenoot plots verliest. De echtgenoot in kwestie was helemaal in de ban van een piramidesysteem waarbij je een inleg moet doen en nadien zoveel mogelijk anderen moet overtuigen om ook in het systeem te stappen. Hoe meer deelnemers je overtuigt om mee in het systeem te stappen, hoe hoger je op de piramide komt te staan, hoe meer je verdient, zo luidt de theorie. Weduwe Krystal wordt na het overlijden van haar echtgenoot achtergelaten met een boel schulden en brol en ze besluit van binnenuit de strijd aan te gaan met de verantwoordelijke firma.

Nog meer series over sterke vrouwen in de aanbieding, want op Proximus Pickx is het vierde seizoen van The Handmaid’s Tale van start gegaan. Aan het begin van dat seizoen is June (Elisabeth Moss) op de vlucht en is ze klaar om haar wraak te nemen. Het huidige seizoen loopt nog, maar intussen is er ook alweer een vijfde seizoen van de reeks aangekondigd.

Van de uitstekende Zweedse reeks The Restaurant die nog te veel onder de radar is gebleven is een speciaal vierde seizoen aan Netflix toegevoegd, bestaand uit vier extra afleveringen. De reeks draait rond de familie Löwander die de Tweede Wereldoorlog redelijk zijn doorgekomen met dank aan hun restaurant Djurgårdskällaren. Na de oorlog moet de familie strijden om het hoofd boven water te kunnen houden. In het vierde seizoen – we bevinden ons intussen in het jaar 1951 – bereidt de familie zich voor op een midzomerviering.

Feel Good is op Netflix toe aan zijn tweede en laatste seizoen. Het is een romantische dramedy geschreven door Canadese schrijfster, actrice en komiek Mae Martin. Het gaat over een comedian die het probeert te maken in Londen en zit vol romantische en ongemakkelijke situaties. En, niet onbelangrijk: Lisa Kudrow zit erin. Aan het begin van het tweede seizoen is Mae opnieuw in Canada en krijgt ze af te rekenen met iemand uit haar verleden. George is intussen depressief en verslaafd en probeert een doel te zoeken in een leven zonder Mae.

Lisa Kudrow geeft ons dan een bruggetje naar Friends: The Reunion. Voor diegenen die de special rond de populaire sitcom nog niet gezien zouden hebben: hij is beschikbaar op Streamz. Onze zes beste vrienden praten daarin over hoe het vroeger allemaal was, spelen een quiz, lezen scènes en ontvangen gasten. Het is een reünie boordevol nostalgie en een must-see voor fans van de sitcom.

Helemaal nieuw en op Netflix te zien is Sweeth Tooth. Die reeks draait rond Gus – half jongen, half hert – die al tien jaar ondergedoken leeft in een wereld die getroffen werd door een virus. Na een decennium van veilig leven in zijn afgelegen boshut, raakt Gus onverwacht bevriend met Jepperd. Samen gaan ze op een buitengewoon avontuur door wat er nog over is van Amerika, op zoek naar antwoorden – over de oorsprong van Gus, het verleden van Jepperd en de ware betekenis van thuis.

Uit Italië komt deze week het tweede seizoen van Summertime, een snoepje op Netflix dat ons wil warm maken voor de zomer en waarin twee tieners van een totaal andere achtergrond het stevig te pakken krijgen voor elkaar. Aan het begin van het tweede seizoen wil een dolverliefde Summer het einde van het schooljaar vieren met haar vrienden wanneer een oude bekende opduikt en de sfeer ongemakkelijk wordt.

En voor wie de zombies nog niet beu is intussen, is nu ook het tweede deel van het tiende seizoen van The Walking Dead via Netflix te bekijken. Ook op Disney+ zijn deze afleveringen reeds beschikbaar.

Nieuwe films

Leuk nieuws om mee te beginnen, want Raya And The Last Dragon – de meest recente animatiefilm van Disney – is nu beschikbaar voor alle abonnees van Disney+. Sinds maart was de film al te bekijken mits extra betaling, maar nu kan dus iedereen van het verhaal genieten.

In Raya And The Last Dragon trekken we naar het verre Kumandra waar vijf verschillende clans het land van de draken vormen. De draken zijn echter allang verdwenen, al denkt de eenzame krijger Raya daar anders over. Wanneer Kumandra veroverd wordt door een donkere kracht trekt Raya de wereld rond, vastberaden om de draak te vinden die de macht heeft om Kumandra te redden.

Op Streamz kan je dan weer terecht voor een heel ander soort film. HBO-film Oslo is een historisch drama dat een kleine groep Israëli’s en Palestijnen volgt die samen met een Noors echtpaar in 1993 de Oslo-vredesakkoorden leidt. Deze gebeurtenis markeert het begin van een proces om een vredesverdrag tussen Israël en Palestina tot stand te brengen. Gezien de actualiteit nog steeds een relevant onderwerp.

Op Streamz+ is Der Fall Collini te vinden, een film die afgelopen zomer even in de bioscoop liep. Voor die film trekken we naar een Berlijns hotel waar een oude industrieel wordt vermoord. De dader, een Italiaanse automonteur, bekent de moord maar zwijgt in alle talen over zijn motief. Caspar Leinen is de jonge advocaat die de zaak aanneemt. Bij het onderzoeken van de zaak komt Caspar een van de grootste gerechtelijke schandalen in de Duitse geschiedenis tegen en een waarheid die niemand wil kennen.

Ook Antebellum – bioscooprelease in september – is te bekijken via Streamz+. In Antebellum speelt de bekende zangeres zangeres en actrice Janelle Monáe de hoofdrol als Veronica Henley, een succesvolle en geroemde auteur. Haar wereld stort in wanneer ze vast komt te zitten in een gruwelijke realiteit. Ze moet snellen tegen de klok om het mysterie op te lossen. De film kreeg vernietigende recensies in het buitenland, maar als Janelle Monáe meedoet, willen wij op zijn minst eens een kijkje nemen.

Deze film was ons helemaal ontgaan, maar blijkbaar is er in januari een televisiefilm verschenen rond Salt-N-Pepa, met de gelijknamige titel. Voor die film – op Streamz+ – flitsen we terug naar de jaren 80. Sandra Denton en Cheryl James zijn twee jonge studenten die een single opnemen en zo in de plaatselijke hiphopscene terecht komen. Ze vormen Salt-N-Pepa, het eerste vrouwelijke duo in de hiphop en bekend van nummers als Push It, Whatta Man en Let’s Talk About Sex.

Iets helemaal anders is dan weer Hope Gap, een mooie film met Bill Nighy en Annette Benning. Op Streamz+ is te zien hoe Edward en Grace na 29 jaar getrouwd te zijn geweest met hun huwelijk beginnen worstelen. Wanneer hun zoon Jamie gedurende een weekend bij hen op bezoek komt, bekent Edward hem dat hij van plan is de volgende dag zijn vrouw te verlaten.

Oudere films

We zijn de afgelopen week een nieuwe maand binnen gewandeld: traditioneel betekent dat dat van een aantal films de rechten aflopen en dat ze van streamingdienst verhuizen. Zo is op Netlix opnieuw de briljante film Jaws (1975) te zien, een film die wij elke keer als tip willen meegeven als hij ergens opduikt. Jaws was de allereerste blockbuster en is tot op heden onovertroffen in de niche van de haaienfilm. De draaiperiode was voor een jonge Steven Spielberg ware horror, want hij ging ver over budget en niets ging er echt goed, maar het eindresultaat werd desondanks dat alles een pareltje voor de eeuwigheid.

Krasse knar Clint Eastwood is er in de afgelopen week 91 jaar oud geworden, maar is nog steeds alive and kicking. Op Netflix kunnen we Mystic River (2003) nog eens aanvatten, een film die draait rond drie jeugdvrienden die sinds lang nog eens herenigd zijn door de moord op de dochter van één van hen. Sean Penn, Tim Robbins en Kevin Bacon geven gestalte aan de vrienden in kwestie. Clint Eastwood verzorgde de regie van deze film.

Blow van Ted Demme dateert uit de tijd (2001) toen Johnny Depp nog graag gezien was én nog interessante films maakte. In Blow speelt hij George Jung, de zoon van een familie die altijd op het randje van de armoede heeft geleefd. Hij neemt voor dat hem niet hetzelfde lot zal treffen, verhuist naar Californië en begint een handeltje in de drugs. De film is nu op Netflix te zien.

Meet Joe Black (1998) is nog regelmatig op televisie te zien, maar wie de drie uur eens wil uitzitten zonder elvendertig reclameblokken, kan vanaf nu de film ook bekijken op Netflix. De film draait rond de 65-jarige Bill Parish (Anthony Hopkins) die bezoek krijgt van De Dood (Brad Pitt), Joe Black. Joe maakt echter een deal met Bill: hij stelt zijn dood nog een tijdje uit, en in ruil laat Bill hem alle geheimen van het leven zien.

Ook nog af en toe op televisie te zien, maar nu via Streamz+ zonder reclame te zien: Trading Places (1983), de jaren 80-komedie met Eddie Murphy en Dan Aykroyd. In de film proberen twee rijke zakenmannen onder het mom van een weddenschap een doodgewone dakloze om te vormen tot een succesvol zakenman. U mag twee keer raden wie de dakloze in kwestie speelt. Na al die jaren nog steeds grappig.

Uit hetzelfde jaar 1983 en ook op Streamz+ te zien: The Big Chill, een dramedy met onder andere een veel jongere Glenn Close en Jeff Goldblum. Het verhaal draait rond zeven vrienden die in de woelige jaren 60 samen studeerden. Ze zien elkaar na jaren weer op de begrafenis van een vriend en worden geconfronteerd met het verraad aan hun vroegere idealen. De film werd genomineerd voor drie Oscars, waaronder die voor Beste Film.

Dan hebben we nog één megaklassieker teruggevonden op Streamz+: uit het verre 1957 is daar nu gewoon The Bridge On The River Kwai te zien, destijds de grote Oscarwinnaar van dat jaar met zeven prijzen op acht nominaties. In de film is te zien hoe Britse oorlogsgevangen tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners verplicht worden om een brug te bouwen in een jungle in Azië. Onder leiding van Colonel Nicholson behalen de gevangenen een morele overwinning op de Japanners door alle touwtjes bij het bouwen in handen te nemen. Wat ze echter niet weten is dat er een geallieerde missie gepland staat om de brug te vernietigen. Een klassieker zoals je ze – letterlijk en figuurlijk – nog maar zelden vinden kan.

Comedy

Wordt al druk bekeken, maar willen we toch nog als tip meegeven: Inside, de vierde voorstelling van Bo Burnham. De voorstelling is te bekijken op Netflix. Hierin staat Burnham – die begon als ster op YouTube, maar intussen uitgroeide tot cabaretier, komiek, muzikant, schrijver én acteur – stil bij het afgelopen bijzondere jaar. Hij doet dat aan de hand van nieuwe liedjes en observaties in een special die hij helemaal in zijn eentje schreef, filmde en opvoerde.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…