De herfstvakantie is aangebroken en voor de ongelukkigen die dat niet hebben is er op zijn minst altijd nog het weekend. Dat wil dus zeggen: zetel in en streamingdiensten aan. Die streamingdiensten hebben een iets kalmere periode deze week, maar zelfs dan zijn er nog wat dingen aan te stippen om op de lijst te zwieren.
Series
Laten we aftrappen met Curb Your Enthusiasm dat al aan zijn elfde seizoen toe is. Daarin wordt er vooral niets vernieuwd en dat is goed zo, want Larry David die zich loopt te ergeren is één van de mooiste dingen die we ons kunnen indenken. In alleen nog maar de eerste aflevering van dit nieuwe seizoen gaat Larry een nieuwe serie pitchen bij Netflix, verdrinkt er een inbreker in zijn zwembad, maakt hij ruzie met Suzy over hoe ze de zetel in plopt, gaat hij naar een nepbegrafenis en vraagt hij een man die aan jongdementie blijkt te lijden geleend geld terug. Elke week wordt een nieuwe aflevering aan Streamz toegevoegd. De tien (!) oudere seizoenen van deze HBO-reeks zijn daar ook nog steeds te bekijken.
Naast Larry David is ook Issa Rae terug te bewonderen in het vijfde en laatste seizoen van de succesreeks Insecure. Net als Curb Your Enthusiasm wordt elke week een aflevering aan Streamz toegevoegd en zijn ook de eerdere vier seizoenen daar nog te bekijken. In de seizoensprimeur gaat Issa naar een reünie aan de universiteit en probeert ze haar vriendschap met Molly weer op te bouwen. Volgens Issa Rae zelf zal niet iedereen tevreden zijn met de tweede helft van dit seizoen, er wordt dus duidelijk naar iets opgebouwd.
Op de eigen Vlaamse televisie is deze week Grond in première gegaan, op Play4. De reeks, waarvan Adil El Arbi en Billal Fallah de eerste twee afleveringen regisseerden, draait rond Ismaël (Yassine Ouaich) en zijn beste vriend JB die er alles aan doen om snel rijk te worden, het liefst zonder al te veel te moeten werken. De twee proberen het te maken als uitvinder, tot Ismaël onverwacht de helft van het bedrijfje van zijn vader in handen krijgt. Dat bedrijf specialiseert zich in het terug naar hun thuisland brengen van uitgeweken Marokkanen na hun overlijden. Alleen daar kunnen ze immers de eeuwige rust vinden, volgens de traditie. Maar de traditie zorgt steeds vaker voor onenigheid binnen families, waar de ene kant hun familielid volgens de traditie wil begraven, maar een ander net liever hun familielid dichtbij heeft. Dan komt Ismaël op het idee om niet de mensen naar daar te brengen, maar de Marokkaanse grond naar hier. Het idee komt van acteur Zouzou Ben Chikha, zijn Bevergem-vrienden Wannes Cappelle en Dries Heyneman zorgden mee voor de uitwerking. Voor de mensen zonder televisie kan de eerste aflevering nu bekeken worden via GoPlay. De serie zal na de uitzending op Play4 nog op Streamz te zien zijn. Internationaal zal de reeks aangeboden worden via Netflix.
Om je een kriek bij te lachen: What We Do In The Shadows. Op Disney+ zijn nu de eerste twee seizoenen (2019-2020) van deze humoristische vampierenreeks toegevoegd. Het idee begon bij een film uit 2014 waarin het dagelijkse leven van een stel vampieren gevolgd werd die zich proberen aan te passen aan het moderne leven. De serie kent hetzelfde startpunt en volgt Nandor, Laszlo en Nadja, die samen goed zijn voor honderden jaren geschiedenis en Nandors bediende Guillermo wiens grootste droom het is om zelf vampier te worden.
Een tweede interessante nieuwe titel op Disney+ is Liar (2017-2020), waarvan meteen beide seizoenen te zien zijn. Hoofdpersonage is Laura Nielson, een lerares die pas vrijgezel is geworden en nog twijfelt of ze opnieuw wil gaan daten. Dan komt ze Andrew tegen, een charmante chirurg wiens zoon in haar klas zit. Wanneer Laura en Andrew elkaar ontmoeten, voelen ze zich direct tot elkaar aangetrokken. Beiden hebben niet in de gaten dat hun aantrekkingskracht verstrekkende gevolgen gaat hebben op elkaars familie.
Nog een leugenaar komen we tegen in Mythomaniac, een reeks waarvan het tweede seizoen deze week op Netflix is toegevoegd. Elvira heeft drie kinderen – waarvan twee in een vermoeiende pubertijd – en een echtgenoot die niet langer naar haar omkijkt. Op het werk moet ze een gruwelijke baas verdragen en al die factoren samen maken dat ze tegen een burn-out aanzit. Als ze vervolgens ook nog vermoed dat haar man vreemd gaat doet ze alsof ze een verschrikkelijke medische diagnose heeft gekregen.
Helemaal nieuw en op Netflix te zien is Colin In Black And White. De reeks kwam tot stand door de pen van Ava DuVernay, die we nog kennen van When They See Us, in samenwerking met Colin Kaepernick. Kaepernick mag bij ons dan geen klinkende naam zijn, in de Verenigde Staten is hij dat wel. Kapernick is een professionele speler van American Football en was de eerste speler, in 2016, die knielde tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied als protest tegen politiegeweld en discriminatie. Deze reeks zal de jaren toelichten die zijn activisme hebben aangewakkerd.
Nog meer sport dankzij AppleTV+ die hun nieuwe reeks Swagger lanceert. Deze reeks werd geïnspireerd door de ervaringen van NBA-speler Kevin Durant en toont hoe O’Shea Jackson Jr. als een coach terecht komt in het elite jeugdbasketbal. De reeks gaat meteen van start met drie afleveringen.
Op Disney+, tot slot, zijn een aantal oude bekenden toegevoegd. In de reeks Amigo’s (2015-2016) zijn onder andere Jurgen Delanet en de betreurde Johny Voners te zien in een reeks waarin vijf gedetineerden besluiten om elkaar op het rechte pad te houden en samen een restaurant beginnen. In de drie seizoenen Crimi Clowns (2012-2017) is van een recht pad weinig sprake: Ronny Tersago (Luk Wyns) leidt in deze serie een criminele bende die om de schijn naar de buitenwereld toe op te houden ook nog de kost verdienen als clowns. In de twee seizoenen Spitsbroers (2015-2017) draait dan weer rond de broers Moerman die samen dromen van een carrière als profvoetballer. Eén van de twee breekt door, de andere blijft met lege handen achter. Allebei moeten ze keuzes maken, omgaan met succes en falen.
Nieuwe films
De nieuwe Netflix-film Hypnotic lijkt ons ideaal om nog even in de Halloweenstemming te blijven. Nadat Jenn (Kate Siegel) door een vriendin is aangeraden om in therapie te gaan, klopt ze aan bij de gerenommeerde hypnotherapeut Collin Meade. Samen beginnen ze aan de sessies, maar dat blijkt niet zonder gevaar: steeds vaker wordt Jenn wakker op vreemde plekken zonder te weten waar ze is, hoe ze daar belandt is en wat er precies gebeurd is. De reden waarom wij gaan kijken heet Kate Siegel, de actrice die Netflix-getrouwen ook al kennen van series als The Haunting Of Hill House en het recente Midnight Mass.
Army Of The Dead was eerder dit jaar een grote hit voor Netflix. Nu al is er een prequel op die film: Army Of Thieves. We volgen Ludwig Dieter terwijl de zombie-uitbraak nog in een vroeg stadium zit. In dat tijdperk houdt Dieter zich bezig met kluizen kraken. Door een mysterieuze vrouw wordt hij benaderd om een overval te plegen. Hij stemt toe en voegt zich bij de meest gezochte criminelen op de lijst van Interpol, buitenbeentjes die graag in zijn voetsporen willen treden.
Eindelijk kunnen we City Of Lies bekijken, een film die al in 2018 in de bioscopen had moeten verschijnen, maar die toen amper één maand voor release van de kalenders werd gehaald wegens het slechte imago van hoofdrolspeler Johnny Depp. In City Of Lies speelt Depp een LAPD-rechercheur die onderzoek doet naar de dood van Notorious B.I.G. en Tupac Shakur, rappers die in respectievelijk 1997 en 1996 werden doodgeschoten, zaken die tot op heden onopgehelderd zijn gebleven. Wie naar Streamz trekt, zal daar kunnen zien dat City Of Lies een behoorlijk degelijke prent is met een Johnny Depp die eens niet vervalt in zijn maniertjes.
Welke film is er beter voor een weekend dan Long Weekend? In deze romcom komt Bart, een vastgeroeste schrijver, Vienna tegen, precies op het juiste moment in zijn leven. Samen beginnen ze aan een tumultueus weekend. Maar allebei dragen ze geheimen met zich mee. De film is te zien via Streamz.
Oudere films
Nog eentje voor te blijven griezelen dit weekend? In het bijna twintig jaar oude The Ring (2002) van Gore Verbinski – nu te vinden op Streamz – speelt Naomi Watts de rol van Rachel Keller. Rachel is een jonge reporter die op onderzoek uit gaat nadat ze verhalen hoort over een mysterieuze videoband die maakt dat iedereen die kijkt een telefoontje krijgt met de mededeling dat hij of zij nog maar een week te leven heeft. Nadat zij samen met haar zoontje de band bekijkt, raakt ze verwikkeld in een race tegen de klok.
Drie jaar later volgde The Ring Two, eveneens op Streamz te zien. Daarin verhuist Rachel met haar zoontje, weg uit Seattle. Een nieuw normaal leven lijkt hen toe te lachen, zonder spoken en dodelijke videobanden. Tot een tienerjongen dood wordt aangetroffen onder vreemde omstandigheden. Het lijkt erop dat de zaak te maken heeft met een videoband…
Op Disney+ hebben ze ook een kast met horrorfilms opengetrokken. 28 Days Later (2002) en 28 Weeks Later (2007) zijn daarbij de meest noemenswaardige toevoegingen. 28 Days Later werd gedraaid voor het minibudget van 8 miljoen dollar, maar bracht in de Verenigde Staten alleen al 45 miljoen dollar op. In de film is Groot-Brittannië in de ban van een zombievirus.
Aan het begin van 28 Weeks Later (ook op Disney+) bevinden we ons zes maanden na de uitbraak. Het Amerikaanse leger verklaart de ziekte onder controle te hebben. Hoewel een groot deel van het land nog steeds in quarantaine is, wordt Londen langzaam heropgebouwd en nemen de overlevenden opnieuw hun intrek in de stad. Maar wanneer een drager van het virus zijn weg naar de hoofdstad vindt en ziek wordt, breekt de hel opnieuw los.
Tot slot willen we ook nog graag Signs (2002) tippen, één van de grotere hits van M. Night Shyamalan en ook toegevoegd op Disney+. Daarin speelt Mel Gibson Graham Hess, een voormalig geestelijke in een dorpje op het platteland van Pennsylvania. Na de dood van zijn vrouw heeft hij zijn baan opgegeven, en leidt hij samen met zijn broer en twee kinderen een rustig leven. Op een dag verschijnen er mysterieuze graancirkels in zijn land. Bij zijn zoektocht naar de waarheid achter de cirkels wordt hij in zijn geloof getest.
Docu
Wij hebben een heel legertje aan virologen leren kennen in het voorbije anderhalf jaar, in de Verenigde Staten is dat niet anders. Daar is de grootste nieuwe naam Dr. Fauci, een openbaar gezondheidsfunctionaris en arts wiens carrière zeven presidenten heeft overleefd. Dat leek National Geographic voldoende om een documentaire aan de man te wijden – treffend Fauci getiteld – en wij kunnen die bekijken op Disney+.