Nieuw te streamen deze week: ‘Midnight Mass’, ‘Foundation’, ‘Y: The Last Man’, het afscheid van ‘Pose’, ‘Dear White People’ en ‘Goliath’, het verborgen pareltje ‘One Mississippi’ en de warmte van ‘Love On The Spectrum’

Het moge duidelijk zijn dat het serienajaar op volle snelheid loopt. Deze week hebben we niet minder dan zestien (!) series aangestipt om hier toe te lichten. Neem het kijklijstje er al maar bij!

Series

Beginnen doen we graag met Midnight Mass, een nieuwe serie op Netflix. Net als Álex Pina – de maker van onder andere La Casa De Papel en Sky Rojo – is Mike Flanagan een bekende naam geworden in de wereld der series dankzij Netflix. Hij gooide hogen ogen met The Haunting Of Hill House (2018) en The Haunting Of Bly Manor (2020) en presenteert nu met Midnight Mass een nieuwe horror-/dramareeks.

De reeks speelt zich af op Crockett Island waar een kleine gemeenschap een rustig en geïsoleerd bestaan leidt tot er op een dag een jonge priester op het eiland arriveert. Samen met zijn aankomst doen zich steeds vreemdere gebeurtenissen voor die een groter onheil lijken te voorspellen. De eerste reviews waren laaiend enthousiast en ook Stephen King heeft zich al als fan geuit. Het lijkt er dus op dat Flanagan zijn derde topper op rij voor Netflix heeft afgeleverd.

https://www.youtube.com/watch?v=ExLQeo6LBII&ab_channel=NetflixNederland%26Belgi%C3%AB

Met Pose is het een hernieuwde kennismaking, want op Netflix is het derde en laatste seizoen van de reeks toegevoegd. Pose is misschien wel één van de beste en meest onderschatte reeksen van de laatste jaren en een serie die waanzinnige trips en oprechte emoties als vanzelf hand in hand heeft doen gaan. Het derde seizoen start in 1994, wanneer de AIDS-epidemie op zijn ergst woedt.

Ook Dear White People op Netflix is toe aan zijn sluitstuk. Het vierde en laatste seizoen presenteert zichzelf in de vorm van een musical. In hun laatste schooljaar willen de scholieren van Winchester immers een musical opvoeren, maar dat botst met de visie van de nieuwe studenten.

Nog niet gedaan met afscheid nemen, want op Amazon Prime is het vierde en laatste seizoen van Goliath te zien. Billy trekt in dit laatste seizoen ten strijden tegen de farmaceutische industrie, meer bepaald tegen de industrie der opioïden. Acht afleveringen zijn er nog en daarna is het gedaan. We zullen Billy Bob Thorton als Billy McBride oprecht missen.

Aan het begin van de zomer wisten we te melden dat de fijne sitcom Superstore beschikbaar was op Amazon Prime. Die serie heeft zich nu uitgebreid, want ook Netflix heeft de vijf seizoenen van de reeks nu in hun aanbod. Superstore gaat over een unieke familie van medewerkers in een gigantische winkel. Van heldere nieuwkomers tot ervaren veteranen en van onbenullige vakantiekrachten tot gedreven managers. Samen gaan ze de dagelijkse sleur aan van hondsdolle koopjesjagers, rellen veroorzakende aanbiedingen en slaapverwekkende vormingen.

Er zijn ook nieuwe series, want op Disney+ is Y: The Last Man van start gegaan met al meteen een stevige drie afleveringen. Wanneer we de op de gelijknamige stripreeks gebaseerde serie binnenstappen zien we meteen dat het niet goed gaat met de wereld. Drie weken geleden lijkt de bevolking – zowel dier als mens – en masse te zijn gestorven, met uitzondering van één man en zijn aapje. De stripreeks telde zestig nummers die uitkwamen tussen 2002 en 2008 dus aan inspiratie mag er geen gebrek zijn!

Nog op Disney+ zijn meteen alle negen afleveringen van Star Wars: Visions toegevoegd. De reeks is een ode aan de franchise waarin ’s werelds beste makers van anime negen korte verhalen presenteren, elk in hun eigen stijl.

We blijven nog even in de ruimte, want AppleTV+ zet stevig op dit najaar in met Foundation, gebaseerd op de iconische romans van Isaac Asimov. Die reeks draait rond Hari Seldon, een wiskundige die voorspelt dat het einde van het huidige Galactische Rijk binnen de 30.000 jaar zal plaatsvinden. Om dit te voorkomen onderneemt een groep bannelingen een monumentale reis om de mensheid te redden en de beschaving opnieuw op te bouwen. Jared Harris – bekend van HBO-reeks Chernobyl – speelt de hoofdrol en twee afleveringen zijn nu al te bekijken. Nadien volgt iedere week een nieuwe aflevering.

Keren we terug naar Disney+, want daar zijn de twee seizoenen van The Orville toegevoegd. Dit is een fijne reeks van de hand van Seth MacFarlane over de bemanning van een overheidsschip die, ergens in de verre toekomst, door de ruimte reizen op zoek naar nieuwe volkeren en bestemmingen die zich ook bij The Union zouden willen aansluiten. Hoewel de reeks duidelijk een komische insteek heeft, beperkt ze zich hier niet toe. Regelmatig is de reeks ook dramatisch interessant, of ronduit spannend. Seizoen 3 komt er in het voorjaar van 2022 aan, ruim drie jaar na het einde van het tweede seizoen.

Disney+ is ook komen aanzetten met een pareltje uit het verleden dat bijna geruisloos wordt gedropt. In 2015 kwam comedienne Tig Notaro aanzetten met One Mississippi, een zwartkomische reeks die losjes gebaseerd was op haar eigen leven. Hierin keert ze terug naar haar thuisstad om het onverwachte overlijden van haar moeder te verwerken terwijl ze zelf nog herstellende is van borstkanker. Haar broer en stiefvader zijn er op hun manier, en ook een onverwacht bezoek van een vriendin kan niet verhullen hoe eenzaam Tig zich voelt in een wereld zonder haar moeder. De serie liep al af in 2017 en was tot nu toe bij ons alleen nog maar te zien via Amazon Prime. Het eerste seizoen staat al helemaal op Disney+, van het tweede seizoen kan je de eerste aflevering al bekijken. Daar wordt elke week een aflevering aan toegevoegd. Laten we hopen dat de serie een nieuw publiek(je) vindt.

En er is nog, want op Netflix is de Spaanse reeks Jaguar nu ook te vinden. Die speelt zich af in de jaren zestig, een jaar of twintig na de Tweede Wereldoorlog. Honderden nazi’s zijn na de oorlog uitgeweken naar Spanje, maar botsen er op een groep agenten die niet zal rusten tot gerechtigheid geschied is. Isabel Garrido, een overlevende van het concentratiekamp Mauthausen, sluit zich bij hen aan. Samen gaan ze op zoek naar Bachmann, die eens gold als de gevaarlijkste man in Europa. Haar codenaam in deze missie luidt Jaguar.

Nog op Netflix en uit Italië komt de minireeks Vendetta: Guerra nell’antimafia (Vendetta: Truth, Lies And The Maffia). Die richt zich op de dappere antimaffia-coalitie in Sicilië. Maar wat als diegenen die de georganiseerde misdaad proberen te ontmantelen, zelf van misdaden worden beschuldigd?

Al misdaad wat de klok slaat, want een nieuwe Franse productie van Netflix is Braqueurs, La Série. De serie is een spin-off van de film Braqeurs (2015), die ook op Netflix te vinden is, waarin een groep overvallers een drugtransport moet onderscheppen in opdracht van de politie. Hoofdpersonen hier zijn Medhi en Liana, die zullen moeten samenwerken om te overleden temidden van een drugoorlog.

In relatieve stilte op Streamz gedropt: de nieuwe Belgische, Franstalige, reeks Unseen, van regisseur Geoffrey Enthoven. Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje in België waar de volgels plots uit de lucht beginnen te vallen en de mensen beetje bij beetje onzichtbaar lijken te worden. Voor sommigen is de onzichtbaarheid een kracht; voor anderen is het een ziekte of zelfs een vloek. Het onzichtbare wordt al snel als een bedreiging gezien en de autoriteiten willen het onder controle krijgen.. Wat zou er gebeuren als sommigen van ons de macht hadden om ongezien te blijven? Alle acht afleveringen zijn nu al beschikbaar.

Naast Unseen hebben ze bij Streamz ook Clan nog toegevoegd, de succesvolle reeks die in 2012 Malin-Sarah Gozin op de kaart zette. De reeks draait rond vijf zussen die een plan beramen om de echtgenoot van één van hen – die volgens hen de oorzaak is van al hun problemen – uit de weg te ruimen.

De geflipte superheldenreeks Doom Patrol – die vanaf het tweede seizoen door HBO Max wordt geproduceerd – is intussen al aan het derde seizoen toe, en dat is nu ook op Streamz te zien. Doom Patrol is gebaseerd op een aantal helden uit de DC Comics die allen getraumatiseerd en onderdrukt zijn geweest. Ze vormen een nieuw team en onderzoeken samen de meest bizarre fenomenen ter wereld om de aarde te beschermen en te vechten voor een wereld die niets met hen te maken wil hebben. De drie eerste afleveringen van het nieuwe seizoen zijn al te zien, zeven volgen er nog.

Nieuwe films

Van alle nieuwe films die deze week te streamen zijn is The Starling van Netflix misschien wel de meest interessante. Chris O’Dowd en Melissa McCarthy spelen de hoofdrollen in een film waarin een huwelijk op de proef wordt gesteld door een rouwproces. Lily hoopt haar verdriet te verwerken door middel van het tuinieren, maar wordt voortdurend aangevallen door een spreeuw die zich nabij haar huis heeft genesteld. In een poging met de vogel om te gaan went Lilly zich tot de psychiater en dierenarts Larry.

Je Suis Karl, het klinkt als een onnozele titel, maar het is een bloedserieuze – uit Duitsland en Tsjechië afkomstige – nieuwe film op Netflix over trauma en terrorisme. Een terroristische aanslag in Berlijn doet een familie op haar grondvesten schudden. Maxi, die haar moeder, haar broers en haar huis verliest, probeert vooruit te kijken, maar is nog steeds diep onzeker. Niets lijkt te werken. Haar vader Alex is net zo getraumatiseerd als zij. De zekerheden uit het verleden zijn weggeveegd en het verdriet dat met hun verlies gepaard gaat vertroebelt alles. Een ontmoeting met een andere jongere lijkt Maxi te helpen. Karl bevrijdt haar uit haar verlamming en spoort haar aan haar angst te overwinnen.

Oudere films

Maar enkele oudere films die we deze week willen aanraden, met voorop een leuke tip voor de abonnees van MUBI. Daar hebben ze Eraserhead toegevoegd, het debuut van meesterbrein David Lynch uit 1977. Eraserhead speelt zich af in een niet nader genoemde, desolate, urbane woestenij. De film vertelt het verhaal van Henry Spencer, een loser met wild haar, wiens sombere bestaan nog verergert wanneer zijn verbitterde vriendin onthult dat ze bevallen is van hun “kind”, een miauwende mutant.

Binnenkort verschijnt eindelijk Wes Andersons nieuwe film The French Dispatch dan eindelijk toch na het vele uitstellen door de coronapandemie. De film zal bij ons het eerst te zien zijn op het Film Festival Gent en nadien ook gewoon in de zalen. Eén van de andere pareltjes van de cineast is toegevoegd aan Disney+, The Grand Budapest Hotel uit 2014. Naast deze film zijn ook Rushmore (1998), The Royal Tenenbaums (2001), The Life Aquatic With Steve Zissou (2004), The Darjeeling Limited (2007) en Isle Of Dogs (2018) nog steeds op Disney+ te vinden.

Tot slot willen we ook nog The Hate U Give (2018) tippen, de verfilming van de jeugdroman van Angie Thomas uit 2017 die een razendsnelle verfilming kreeg. Centraal staat het zestienjarige meisje Starr Carter die getuige is van de moord op één van haar beste vrienden door een agent. Na het gebeuren begint iedereen druk op haar uit te oefenen: de politie intimideert haar, burgerrechtenactivisten willen dat ze getuigt terwijl de lokale drugdealers Starr juist het zwijgen willen opleggen.

Docu & Reality

De datingshow Love On The Spectrum wist met zijn eerste seizoen op Netflix heel wat harten te veroveren en dus moest er een tweede seizoen komen. Dat is er nu en het goede nieuws is dat het resultaat weer even grappig, hartverwarmend en lief is dan het eerste seizoen. Love On The Spectrum is de enige datingshow die wij willen zien en met voorsprong de beste in zijn genre.

En om deze lijvige lijst met kijktips af te sluiten hebben we nog Monsters Inside: The 24 Faces Of Billy Milligan. Met deze vierdelige reeks wil Netflix inzicht geven in hoe het is om te leven met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, maar dat verhaal hangen ze vast aan dat van een serieverkrachter, zodat het toch ook weer die mensen lokt die snakken naar nog meer true crime. De Billy Milligan waar het om draait overleed in 2014 aan kanker en had heel zijn leven te kampen met trauma.

Meer
Lees meer...