Left Right
scrollTop top

Er verschijnen dezer dagen heel wat nieuwe films op verschillende platformen, wij geven enkele tips


Het is moeilijker geworden dan ooit: een overzicht behouden over wat er nu precies waar en wanneer verschijnt en wat de moeite is om te bekijken. Nu ook de cinema’s gesloten zijn, is er nog een filter weggevallen, maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe films meer verschijnen. Wel integendeel: er is een gehele wildgroei van films die op allerlei platformen te bekijken zijn. Wij geven enkele tips mee voor wie het bos door de bomen niet meer ziet.

1. Bait – gratis via pleasereleaseme.be

Bij het altnernatieve platform Please Release Me geven ze ons deze week een mooi cadeautje: tot 27 november is daar Bait gratis te bekijken. Please Release Me probeert al langer aandacht te schenken aan films die bij ons de zalen nooit hebben gehaald. Het is immers niet omdat een film geen verdeler vond dat hij ook het bekijken niet waard is. In Engeland won Bait bijvoorbeeld de BAFTA voor het beste Britse debuut. Regisseur Mark Jenkin maakte een compromisloze film die hij de feel meegaf van een film uit de jaren 40. Het geeft het verhaal over twee vissers die het hoofd boven water proberen te houden in een industrietak die op sterven na dood is, meer symboliek.

2. A Beautiful Day In The Neighbourhood (Streamz+)

Het zit Tom Hanks niet mee in 2020: hij was één van de eerste bekendheden van wie bekend raakte in maart dat hij corona had. Alsof dat nog niet genoeg is komen ook zijn films niet meer in de zalen. Het duikbootdrama Greyhound ging roemloos ten onder op AppleTV+, A Beautiful Day In The Neighbourhood skipte de zalen en ook zijn volgende samenwerking met Captain Philips-regisseur Paul Greengrass – News Of The World – zal niet in de cinema te zien zijn, maar wel op Netflix landen.

Ook hier: het is niet omdat een film geen release krijgt dat hij niet de moeite kan zijn. In A Beautiful Day In The Neighbourhood speelt Tom Hanks de bekende kinderprogrammapresentator Fred Rogers die in de cynische journalist Lloyd Vogel (Matthew Rhys uit The Americans) heel wat onverwerkte pijn voelt zitten. Dit is een prachtige film voor de eindejaarsdagen, over vergeving en het goede in ieder mens zien.

3. Small Axe: Mangrove (Amazon Prime)

Ook Steve McQueen, regisseur van onder andere Shame, Widows en 12 Years A Slave, heeft niet bepaald stilgezeten de afgelopen tijd. Hij heeft vijf films gedraaid die op Amazon Prime worden samengebracht onder de noemer Small Axe. Het betreft vijf verhalen die geïnspireerd zijn door waargebeurde verhalen over veerkracht. Elk van de films vertelt een ander verhaal rondom de West-Indische gemeenschap in Londen.

Het eerste verhaal heet Mangrove en gaat over pesterijen van de politie in Notting Hill tegenover Frank Crichlow, de eigenaar van het restaurant The Mangrove in dezelfde wijk. Na verschillende invallen worden Frank en andere frequente bezoekers beschuldigd van opruiing. De beklaagden – waaronder ook enkele activisten – besluiten de strijd aan te gaan in de rechtbank. Er is meer dan één gelijkenis met de recente Netflix-film The Trial Of The Chicago 7, maar waar Aaron Sorkin uitblinkt in dialogen zie je dat Steve McQueen meer een man van de film is. We onthouden hier vooral de vertolking van Letitia Wright, die we nog kennen als Shuri uit Black Panther.

Small Axe is ook te volgen op televisie op de kanalen van BBC en BBC First (in basispakket van Telenet met Nederlandse ondertitels)

4. Lynn + Lucy (te huur via Telenet à la carte, Sooner en myLum)

Lynn + Lucy begint als een verhaal over twee jeugdvriendinnen die het zichtbaar niet makkelijk hebben in het leven. De ene (Lynn) is op jonge leeftijd moeder geworden, Lucy is wat langer blijven feesten, maar heeft nu toch ook een kind op de wereld gezet. De twee zijn nog steeds dik bevriend en wonen ook tegenover elkaar. Tot een dramatische gebeurtenis de vriendschap tussen de twee stevig onder druk zet. Je blijft achter met een krop in de keel.

5. Corpus Christi (te huur via Sooner en myLum)

Deze Poolse film werd vorig jaar genomineerd voor een Oscar en dat is niet meer dan terecht. Zelf hebben we ook erg genoten van het verhaal van de jonge Daniel die het verlangen heeft om priester te worden, maar niet toegelaten kan worden tot een seminarie wegens zijn stevige strafblad. Door omstandigheden ziet hij dan toch de kans om de plaats van een echte priester in te nemen. Een priesterschap dat weliswaar begint met een leugen geeft Daniel de kans om veel goeds te doen. Tot het weer helemaal mis loopt, uiteraard.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  678.839
 • Aantal
  doden
  20.435