Nieuwe kapitaalverhoging van voetbalclub Royal Antwerp FC

Voetbalclub Royal Antwerp FC heeft opnieuw een kapitaalverhoging doorgevoerd. Paul Gheysens, eigenaar en voorzitter van Antwerp, heeft daarbij volgens een publicatie in het Staatsblad opnieuw 21,6 miljoen euro in de club geïnvesteerd.

De bijkomende financiële middelen zullen worden aangewend om de verliezen door de uitbraak van de coronacrisis te helpen opvangen, maar zullen ook voor verdere sportieve investeringen worden gebruikt.

Schuldenvrij

Paul Gheysens, topman van projectontwikkelaar Ghelamco, wil met Royal Antwerp FC naar de absolute top van het Belgische voetbal. Daarvoor heeft de ondernemer de voorbije drie jaar al 63 miljoen euro in de club geïnvesteerd.

De investeringen gebeuren door de vennootschap Goala, waarin Paul Gheysens zijn belangen in de Antwerpse voetbalclub heeft ondergebracht.

Door de kapitaalverhoging blijft Royal Antwerp FC schuldenvrij en worden ook de sportieve ambities niet gehypothekeerd. Clubs met zware schulden kunnen immers door de licentiecommissie met beperkingen of sancties worden geconfronteerd.

Twee seizoenen geleden, toen voor de eerste keer de impact van de coronapandemie werd gevoeld, boekte Antwerp een omzet van 33 miljoen euro. De Antwerpse club moest daarbij echter ook een verlies van bijna 15 miljoen euro melden.

Om zijn sportieve ambities te kunnen waarmaken, heeft Antwerp de voorbije jaren bovendien ook zwaar geïnvesteerd in de kwalitatieve uitbouw van het team, onder meer met het aantrekken van spelers zoals Radja Nainggolan, Michel-Ange Balikwisha, Björn Engels, Michael Frey en Viktor Fischer.

Die inspanningen zouden een investering van ongeveer 25 miljoen euro hebben gevergd.

Lange termijn

Volgens Trudo Dejonghe, sporteconoom aan de KU Leuven, tonen de investeringen – waarbij onder meer schulden in kapitaal worden omgezet – aan dat Paul Gheysens op Antwerp met een project van lange termijn bezig is.

“Hij houdt de club schuldenvrij en kan zijn kapitaal enkel nog recupereren als hij de club verkoopt”, merkt Dejonghe op tegenover Gazet van Antwerpen. “En tenzij hij het plots beu zou zijn of zo, gaat hij dat duidelijk niet doen.”

“Dit soort projecten is de enige toekomst voor het Belgisch voetbal”, voert Dejonghe nog aan. Hij voegt eraan toe blij te zijn te kunnen vaststellen dat een Belgische eigenaar bereid is om in een voetbalclub fors te investeren.

“Dat is véél gezonder dan de zoveelste schimmige buitenlandse investeerder”, voert de sporteconoom daarbij aan.

(kg)