Nieuwe klucht bij presidentsverkiezingen in Congo: stemmen van drie steden tellen niet mee

Nieuwe klucht bij presidentsverkiezingen in Congo: stemmen van drie steden tellen niet mee

Eigenlijk hadden ze afgelopen zondag moeten plaatsvinden, maar door een brand in een loods in hoofdstad Kinshasa met duizenden stemcomputers, zijn de verkiezingen in Congo een week verschoven. Nu is er een nieuwe klucht: de verkiezingen in Beni, Butembo en Yumbi zijn uitgesteld tot maart, maar de nieuwe president wordt desalniettemin half januari gewoon beëdigd.

Bij de Congolese presidentsverkiezingen van komende zondag tellen de stemmen van drie steden dus niet mee. Volgens de Congolese kiescommissie zijn de redenen voor het uitstel problemen met ebola in de oostelijke steden Beni en Butembo en etnisch geweld met meer dan honderd doden in het westelijke Yumbi.

Na de brand van vorige week – die waarschijnlijk aangestoken werd om de verkiezingen te vervalsen – zei de kiescommissie nog dat ze “geen verkiezingen kunnen organiseren waar de inwoners van Kinshasa niet aan meedoen. Zij maken 10 procent uit van het totaal aantal kiesgerechtigden”. Waarom er dan ook niet gewacht kan worden op stemmen uit de drie andere steden, is onduidelijk.

Geweld

Bij de verkiezingen wordt een opvolger van president Kabila gekozen. Hij is sinds 2001 aan de macht en had in 2016 al moeten aftreden, omdat zijn tweede en grondwettelijk laatste termijn erop zat. Hij schortte de verkiezingen voortdurend op.

Het uitstel leidde meerdere keren tot protesten in het land waarbij doden vielen. Ook de afgelopen weken zijn er doden gevallen bij spanningen op verkiezingsbijeenkomsten.

getty

Gesponsorde artikelen