Left Right
scrollTop top

Nieuwe richtlijn alcohol: zoveel glazen mag je drinken per week


Nieuwe richtlijn alcohol: zoveel glazen mag je drinken per week

De Hoge Gezondheidsraad heeft een nieuwe richtlijn uitgebracht omtrent alcoholgebruik. Daarin trekken ze het aanbevolen aantal alcoholische consumpties fors naar beneden. De nieuwe richtlijn stelt namelijk dat je maximum 10 pintjes of gelijkaardige alcohol mag drinken per week.  

De Hoge Gezondheidsraad, een adviserend orgaan van de FOD Volksgezondheid, heeft in een nieuwe richtlijn een hele hoop adviezen gegeven in verband met alcohol. Zo halen ze de aanbevolen alcoholconsumptie fors naar beneden en roepen ze ook op tot strengere regels in verband met alcohol.

Maximum 10 consumpties per week

In de eerste plaats raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om niet meer dan tien alcoholeenheden te consumeren op een week. Bovendien mag je die tien ‘eenheden’ niet drinken op dezelfde avond maar moet je ze verspreiden, waarbij je alcoholvrije dagen inlast.

Een alcoholeenheid is volgens de raad een pintje van 25cl, een glas wijn van 10cl, een aperitief van 25% van 5cl of een ‘glas’ sterke drank van 35% van 3,5cl. Een zwaar bier van 25cl telt al meteen voor 1,6 tot 2,4 consumpties.

Wie als vrouw meer dan vier consumpties drinkt binnen de twee uur, of als man zes binnen diezelfde periode, doet volgens de Hoge Gezondheidsraad aan binge drinking, wat ze ten strengste afraden. Binge drinking zou namelijk zorgen voor een verhoogd risico op morbiditeit en alcoholverslaving.

Geen alcohol onder 18 jaar

Verder wil de raad de alcoholleeftijd volledig optrekken tot 18 jaar. Voorlopig kan je in ons land vanaf je 16de alcohol drinken. Maar op dat moment is dat beperkt tot bier en wijn. Drank met een laag alcoholpercentage dus. Sterke drank is pas toegelaten op 18 jaar.

De Hoge Gezondheidsraad wil dit verschil dus afschaffen en alle alcohol, dus ook die in lage percentages, verbieden onder de 18 jaar.

iStock

Verplicht gratis kraantjeswater

Een andere richtlijn houdt in dat hotels, restaurants en cafés gratis kraantjeswater moeten aanbieden aan hun klanten. Nu kost water soms even veel als een pintje, waardoor je al snel nog een pintje bestelt tegen de dorst in plaats van een glas water.

“Deze aanbevelingen gaan te ver”, klinkt het bij Matthias De Caluwe, CEO bij Horeca Vlaanderen.”Zo creëer je de perceptie dat kraantjeswater helemaal niets kost. Ook kraantjeswater is niet gratis voor de ondernemer, daarnaast moeten ook alle andere kosten worden betaald zoals bediening en afwas, verwarming, inrichting, huur, onderhoud. Laat de horecaondernemers vrij om zelf te bepalen”, zegt hij aan De Standaard.

Verbod op reclame

Tot slot stelt de nieuwe richtlijn ook dat er geen reclame gemaakt mag worden voor alcoholhoudende dranken. Een beslissing die Horeca Vlaanderen ook niet ziet zitten. “Dat zou een financiële kater betekenen voor de horecasector”, legt De Caluwe uit. “De investeringen van de leveranciers zijn voor vele zaken economisch zeer belangrijk. Denk maar aan de luifels, terrassen, parasols … Bovendien draagt dit bij aan de beleving van de consument.”

Naast dit verbod op reclame wil de raad ook de etiketten van alcoholische dranken aanpassen. Zo willen ze de slogan ‘Ons vakmanschap drink je met verstand’ vervangen door ‘Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid’ en het aantal consumpties in een verpakking weergeven op het etiket, zodat gebruikers hun alcoholgebruik beter zouden kunnen doseren.

Hoeveel alcohol drink jij op een week?

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618