Nieuwe veldslag in oorlog N-VA versus Arco: geen documenten voor Dedecker

Deze zomer ontplofte de bom op de aandeelhoudersvergadering van Arco, de coöperatieve vennootschap waarmee 800.000 mensen investeerden in Dexia. De vergadering verliep totaal chaotisch. “En er gebeurden onwettelijke dingen”, zegt N-VA-kamerlid Peter Dedecker. Hij en de advocaat van de gedupeerden eisten minstens de notulen van die vergadering te zien, wat wettelijk verplicht is. Maar Arco stuurde hen van het kastje naar de muur. Eerst een agressieve weigeringsbrief, dan documenten overhandigd die totaal naast de kwestie zijn. “Dit is echt ongezien”, zegt Dedecker.

Euforie vorige week bij Peter Dedecker en N-VA-fractiemedewerker Bart Van Reeth: eindelijk, na maanden aandringen was er een dik pak documenten gearriveerd via de post. Afzender: Arco. Een overwinning, en eindelijk inzage in hoe de vereffening van het Dexia-slachtoffer nu eindelijk verloopt. “Tja, niets dus”, zegt Dedecker. “We botsten voor een zoveelste keer op manipulatie en oneerlijkheid vanuit de Arco-top. We kregen helemaal niet de documenten die we gevraagd hebben, maar oude jaarverslagen die al lang openbaar gemaakt zijn.”

“Geen enkele transparantie van Arco-top”

De essentie van het conflict gaat terug tot de manier waarop de huidige Arco-vereffenaars (die vroeger Arco leidden) geen transparantie willen geven. Althans dat is wat N-VA-kamerlid Dedecker en Geert Lenssens, advocaat van de groep Arco-aandeelhouders “Geld terug van Arco” stellen. De Arco-vereffenaars zelf doen er het zwijgen toe: ze reageren niet op mails of telefoontjes met vragen om uitleg. Aan De Tijd verklaarden ze eerder wel “alle regels in verband met transparantie te hebben gevolgd”.

Arco ging ten onder in het Dexia-debacle, kleine beleggers verloren zo’n 1,5 miljard euro. Er is wel een staatswaarborg, maar het is allerminst zeker of die stand houdt. Binnenkort spreekt het Grondwettelijk Hof zich daarover uit. 

EPA

“Wij worden geboycot”

Sinds de ondergang vecht een deel van de coöperanten een bitter conflict uit met de oude top van Dexia/Arco. Deminor moeide zich met de zaak en advocaat Lenssens sleurde die top, vandaag de vereffenaars, ook voor de rechtbank: hij eist meer transparantie en inzage in de manier van werken. Eind deze maand komt de zaak voor in Brussel bij de Rechtbank van Koophandel.

“Wij zijn al maanden bezig met de notulen van die bewuste algemene vergadering op te vragen. Maar wij worden geboycot. Alleen gaat het dieper dan dat: die algemene vergadering van afgelopen zomer is gewoon hallucinant verlopen. Er werd een stemming georganiseerd die niet geldig was. Wij eisen tekst en uitleg”, zegt Lenssens.

Arco kan “niet ingaan op de vragen”

Dedecker stuurde in het najaar N-VA-medewerker Bart Van Reeth, zelf een Arco-coöperant, naar Arco. “Hij heeft als coöperant het recht op inzage in de stukken. Dus eiste hij het verslag van de algemene vergadering te zien. Dat kreeg hij niet, maar geen nood. “Het zou hem toegestuurd worden, beloofden ze”, zegt Dedecker.

Vervolgens stuurde Arco een brief naar  Van Reeth, dat ze “niet kunnen ingaan op de vragen”. Arco vraagt zelf aan Van Reeth “wat uw concreet belang is om deze documenten op te vragen”. Ze voegen er ook fijntjes aan toe dat Van Reeth “het blijkbaar niet nodig gevonden heeft op deze algemene vergadering aanwezig te zijn om uw stem uit te brengen”.

wv

Waarop Dedecker en Van Reeth met een furieuze brief terugkwamen: “Geschokt van de manier en de toon waarmee u mij vroeg “een legitiem belang te laten gelden”. “Ik wens alsnog gebruik te maken van mijn elementaire rechten als aandeelhouder”, laat Van Reeth aan Arco weten.

Vervolgens stuurde Arco dan een heel pakket documenten, alleen net niet diegene die de N-VA opgevraagd had. “Dit zegt veel over de ongelofelijk arrogante manier waarop deze mensen zich gedragen. Blijkbaar denken ze dat ze boven de wet staan”, zegt Dedecker. Zo duurt de oorlog tussen N-VA en Arco verder. Eind deze maand dus nieuwe veldslag in de rechtbank.

Meer
Lees meer...