Nieuwe Zuid-Koreaanse president wil hoofdstad 125 kilometer verplaatsen

Yoon Suk-yeol, die op 10 mei de nieuwe president van Zuid-Korea wordt, staat achter de verhuis van de hoofdstad van het land, van Seoul naar Sejong, een stad 125 kilometer naar het zuiden. Dat beloofde de conservatieve politicus in zijn campagnespeech. De plannen voor de verhuis lopen al enkele jaren.

Al in 2003 erkende president Roh Moo-hyun dat de stad Seoul een te grote invloed kreeg op de nationale politiek van het land. De plannen werden nog lang tegengehouden door de oppositiepartij Grand National, die toen de burgemeester leverde in Seoul. Uiteindelijk werd de verhuis toch goedgekeurd, en in 2007 gingen de eerste bouwwerken in Sejong van start.

In 2008 greep de Grand National-politicus Lee Myung-bak de presidentiële macht in het land, en besloot Sejong terug hoofdstad-af te maken. In de plaats zou het wel het industrieel, wetenschappelijk en educatief centrum worden van Zuid-Korea. De terugdraaiing van de wet kon op veel tegenstand rekenen, ook binnen de eigen partij, en werd uiteindelijk niet doorgevoerd. Sejong moest en zou de nieuwe hoofdstad worden.

Verhuis van diensten en burgers

In de jaren daarna werd naarstig voortgebouwd in Sejong, en sinds 2012 verhuisden de eerste overheidsinstellingen naar de nieuwe hoofdstad. Tegen 2019 volgden al twaalf ministeries, vijf bleven nog achter in Seoul.

Naast overheidsinstellingen wordt de stad ook voorbereid op een influx van nieuwe inwoners, die met de hoofdstad meereizen. Eind 2020 kende de stad 353.000 inwoners, een fractie van de bijna 10 miljoen mensen die in Seoul wonen. In het Seoul Capital Aera (zeg maar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van Zuid-Korea) wonen zelfs 26 miljoen mensen, of concreet: de helft van de Zuid-Koreanen woont op 12 procent van het grondgebied.

Inwonersaantal van Sejong (Bron: CityPopulation)

Ontlasting en Noord-Korea

De bedoeling van de herlocatie is dus vooral om Seoul te ontlasten. De stad blijft groter en groter worden, en de rest van het land armer en armer. 105 van de 228 steden in Zuid-Korea staan op het punt te verdwijnen, aangezien de bevolking allemaal verhuist naar Seoul. Door de locatie van de nieuwe hoofdstad, meer in het centrum van het land, hoopt de regering om zo de regio errond terug aantrekkelijker te maken.

Daarnaast wordt ook nog steeds rekening gehouden met Noord-Korea. Seoul ligt namelijk maar op 30 kilometer van de Gedemilitariseerde Zone, die Zuid- en Noord-Korea van elkaar scheidt. In het zuiden leet al langer enige schrik dat Noord-Korea, als het ooit opnieuw tot een oorlog komt, zeer snel de hoofdstad kan innemen, in een strijd die miljoenen mensen het leven kost of op de vlucht doet slaan.

Meer
door Redactie
Lees meer...