Van ‘hot’ yoga heeft waarschijnlijk iedereen al gehoord, maar heb je er al ooit aan gedacht yoga te beoefenen in extreem koude temperaturen? In Rusland blijkbaar wel en daar vonden ze de nieuwste trend ‘snowga’ uit. Hoewel de nieuwste vorm van yoga ook goed zou zijn als opwarming om te gaan skiën, zijn er toch enkele gevaren verbonden aan deze sport.
Nu er veel mensen op skivakantie vertrekken is het belangrijk dat je je spieren soepel houd, maar gaan lopen in de bergen is misschien niet het meest slimme of veilige plan. Daarom bestaat er sinds kort snow yoga of snowga. De trend begon een aantal jaar geleden in Rusland maar komt nu ook overgewaaid naar onze contreien. Snowga is te vergelijken met het populaire hot yoga maar dan in een tegenovergesteld klimaat. Hot yoga dat ook Bikram yoga wordt genoemd, wordt gehouden in een 40°C verwarmde kamer. Blijkbaar zou deze vorm van yoga beter dan normale yoga zijn omdat de hitte de bloedvaten in het lichaam laat uitzetten waardoor je bloeddruk verlaagd.
Karen Damen test samen met Natalia Bikram yoga uit in de serie Perfect en het blijkt niet altijd een pretje:
De gevaren van snowga
In West-Europa ligt er natuurlijk nooit zoveel sneeuw als in Rusland maar voor zo een sessie kan je al eens creatief zijn en in Manchester bijvoorbeeld werd snowga georganiseerd op een overdekte skipiste. Carolyn Billingham, een Kundalini en Nigra yogalerares, heeft zo haar twijfels over de nieuwste trend en vertelt aan Metro: “Terwijl extreme warme of koude temperaturen gunstig kunnen zijn tijdens een of andere vorm van ontspanningstechnieken zoals ijsbaden of cryotherapie raad ik yoga in een koude omgeving niet aan.” Ze verduidelijkt: “Tijdens de extreme koude temperaturen, trekken onze spieren samen en worden ze broos, waardoor we sneller vatbaar zijn voor verwondingen, wat een groot probleem kan zijn voor bepaalde yogastandjes.”
Carolyn gaat nog verder: “Zelfs met veel te bewegen en juist te ademenen, dat beide factoren zijn die het lichaam zou opwarmen, is het gevaar van de onmiddellijke temperatuurdaling wanneer je even zou rusten enorm.” Hoewel er positieve aspecten aan snowga zijn, gelooft Carolyn dat omdat dezelfde voordelen te vinden zijn in de reguliere yoga, de noodzaak om te trainen bij vriestemperaturen verdwijnt.
Ze vertelde nog aan Metro: “De voordelen van snowga zijn: een verminderde ontsteking, gewichtsverlies, een evenwichtig hormoonniveau en de productie van endorfines. Al deze voordelen heb je ook bij gewone yoga. Je kan dus beter profiteren van het gezondheidsvoordeel van een korte koude douche of zelfs een ijsbad en yoga beoefenen in je slaapkamer of een studio.”
De voordelen van snowga
Volgens Brrrn, pioniers in snowga, kunnen ijzige temperaturen je uithoudingsvermogen, herstel en focus verbeteren, evenals je energiepeil verhogen. De ademhalingsoefeningen bij yoga zorgen ervoor dat je stress vermindert, wat er dan weer voor zorgt dat je meer ontspannen op de skilatten staat. Volgens een studie uit 2011 zou het sporten in extreme koude temperaturen ook je immuunsysteem verbeteren.
Volgens Brrrn is je waargenomen inspanningsniveau in warme temperaturen hoger, waardoor als je gaat sporten in koude temperaturen, je waargenomen inspanningsniveau lager is, waardoor je het veel langer kan volhouden en dus ook meer gewicht verliest. Of snowga ooit zo populair zal worden als hot yoga weten we niet, maar in de bergen genieten ze in elk geval wel van deze sport.