Nog geen Eigen Kweek 3, maar de makers hebben nu deze nieuwe serie op VTM

Nog geen Eigen Kweek 3, maar de makers hebben nu deze nieuwe serie op VTM

VTM doet een stevige poging om de maandagavond in de eerste maanden van 2018 op te eisen. Na ‘Blind Getrouwd’ krijgen we de fictiereeks ‘De Infiltrant’. De zoveelste politiereeks, horen we je al denken, maar zo zien ze het zelf niet. “Een misdaadverhaal met een hoek af, losjes gebaseerd op waargebeurde feiten.” Wij mochten de eerste aflevering al bekijken.

Mogen we meteen een vergelijking maken met Eigen Kweek? De serie waarvan we op Eén al twee seizoenen zagen, krijgt binnenkort nog een derde en laatste seizoen. Maar intussen heeft regisseur Joël Vanhoebrouck niet stilgezeten. De invloed van de humoristisch getinte serie is ook wel te merken in De Infiltrant. Het is absoluut niet dezelfde insteek, maar ook in deze serie staat de drugswereld centraal en ook hier wordt een stevig mondje West-Vlaams gepraat. En het is vooral een verhaal dat we niet te serieus mogen nemen.

Gebaseerd op waargebeurde feiten dus, maar vooral op een boek van Kris Daels, die zelf jarenlang undercoveragent was: Alpha 20. De kiem van deze serie werd volgens de makers al in de zomer van 2016 gelegd, toen VTM zich opmaakte voor het tweede seizoen van Cordon. Dat draaide toen niet uit op een groot succes, zoals we intussen weten, maar hoe moeilijk het ook geworden is, toch blijft fictie bij de commerciële zender even belangrijk als bij de concurrentie. Na een eerste gesprek was de trein vertrokken en werd een mooie cast gevonden om De Infiltrant te maken.

De serie draait in de eerste plaats rond de personages die elkaar beïnvloeden. We stellen de vijf hoofdrollen even voor.

VTM
1. Danny Desmedt (Geert Van Rampelberg)

De infiltrant waarnaar de titel verwijst is Danny. Hij is een echte oplichter, maar de gevangenis wil hij liever nooit meer zien. Dus besluit hij zijn leven een beetje te beteren en voorzichtiger te zijn. Uiteindelijk is hij maar een kleine garnaal. Maar mensen oplichten is voor hem normaal, hij ziet het niet als een misdaad wanneer hij geld van zijn slachtoffers aanneemt, omdat ze het tenslotte vrijwillig aan hem geven. Intussen lopen er wel nieuwe zaken tegen hem en door zijn strafblad wordt het moeilijk om een verblijf in de cel te ontlopen.

Tot de directeur van de federale gerechtelijk politie hem een uitweg aanbiedt: als infiltrant informatie doorspelen om een beruchte zakenman te betrappen. Wat hij dan nog niet weet, is dat de politie helemaal niets geeft om Danny, en dat ze eigenlijk van plan zijn om hem er zelf bij te lappen wanneer hij zijn werk gedaan heeft. Uiteindelijk is zo’n infiltrant volgens ons gerecht ook compleet illegaal als dat niemand van de politie zelf is.

Geert Van Rampelberg hoeft natuurlijk geen introductie en de vrouwelijke kijkers zullen blij zijn. De voorbije jaren was hij te zien in meerdere films en series. Onlangs nog in de Chaussée d’Amour, de serie die via Telenet en VIER te bekijken was.

2. Freddy Bernaerts (Dirk Roofthooft)

De centrale figuur in de hele zaak is Freddy Bernaerts. Hij is de baas van een transportbedrijf met trucks die in heel Europa allerlei goederen afleveren. Geregeld zit daar ook een pakket drugs bij, want op die manier probeert Freddy een aardig centje bij te verdienen. De politie weet dat, maar heeft nog nooit iets kunnen bewijzen. Z’n mannetjes weten immers beter dan te klikken, zodat hij buiten schot blijft. Terwijl het met zijn bedrijf steeds slechter gaat, moet hij zijn illegale praktijken een boost geven, en daar moet Danny hem bij helpen.

Ook Dirk Roofthooft speelde mee in Chaussée d’ Amour, en hij was ook te zien in de film De premier.

3. Lars Devuyst (Wouter Hendrickx)

Het trio wordt vervolledigd door Lars, die al veel langer dan Danny voor Freddy werkt. Alleen begaat hij een domme fout wanneer hij drugs in een paardenkar door Spanje probeert te transporteren. De hele eerste aflevering ga je hem amper zien, maar het is Lars die in de eerste scènes meteen duidelijk maakt dat dit geen harde misdaadreeks, maar eerder een licht komische serie is. Later keert hij terug en vormt hij dus met de andere twee een team. Al is dat een groot woord, want ze hebben alle drie hun eigen agenda.

Wouter Hendrickx keert met de regelmaat van de klok terug in Vlaamse fictie, zeker bij VTM. Zo was hij vorig jaar nog te zien in de mooie serie Amigo’s, en daarvoor nog als Jokke in Cordon.

4. Marc Potvin (Peter Van den Begin)

Marc Potvin is de directeur van de politie die via Danny bewijzen probeert te vinden om Freddy op te sluiten. Het is een beetje vreemd om Peter Van den Begin aan de goede kant van de wet te zien staan, want doorgaans hangt er wel iets verdachts rond zijn personages. Al is dat ook wel een beetje het geval bij Potvin, want hij neemt de wet niet zo letterlijk om zijn doel te bereiken. En hij is er ook niet vies van om iemand op te offeren, zoals Danny snel zal ontdekken. Het doel heiligt voor hem de middelen en de rommel zal hij later wel opruimen.

5. Karen Hofman (Natali Broods)

Tot slot toch ook nog een belangrijk vrouwelijk personage, want Karen Hofman is de contactpersoon van Danny bij de politie. Ze spreken regelmatig af op een vaste locatie waar hij verslag komt uitbrengen. In tegenstelling tot haar baas zit zij wel in met mensen, zeker wanneer ze steeds meer sympathie krijgt voor Danny. Zij weet immers dat ze hem gebruiken om bij een veel grotere crimineel te geraken, en dus slaat haar geweten alarm.

Natali Broods is de laatste tijd niet meer van het scherm weg te slaan. Zo zag je haar tot voor kort nog als Dr. Mommaerts in Tabula Rasa. Dan is ze vrij onherkenbaar in haar nieuwe rol als Karen, en dat is het teken dat je met een goede actrice te maken hebt.

Weer goede Vlaamse fictie

De reeks is andermaal het bewijs dat de Vlaamse fictie in een stroomversnelling zit. De beelden zouden zo in een grote bioscoopfilm kunnen worden gebruikt. Als we dan toch een beetje kritiek mogen hebben, dan moeten we toegeven dat we na één aflevering niet goed weten waar we deze reeks moeten plaatsen. De Infiltrant wil geen harde misdaadreeks zijn, maar de humor is een beetje mager om het echt een komische reeks te noemen. En dat maakt de serie meteen veel zwaarder.

Om in dit genre echt te scoren, hadden de makers er misschien fel over moeten durven gaan. Eigen Kweek is zo’n reeks waar je naar kijkt voor de humor, eerder dan voor het straffe verhaal. Bij De Infiltrant tasten we nog wat in het duister. Afwachten of dit misschien later in de serie nog goedkomt.

Uiteraard zal de reeks een flinke boost krijgen van Blind Getrouwd. Dat programma begint op maandag 29 januari met een dubbelaflevering. De week daarna, op maandag 5 februari, start De Infiltrant meteen na Blind Getrouwd. Ergens wel een ander publiek, denken we, maar van het VIER-programma De Mol hoeft de serie geen concurrentie te verwachten. Die andere tv-hit begint er wellicht pas aan wanneer VTM z’n zwaargewichten van het voorjaar heeft opgebruikt.

De Infiltrant – vanaf maandag 5 februari om 21u45 op VTM

Gesponsorde artikelen