Helft van Afrikaanse kindersterfte nog steeds aan honger te wijten

60 miljoen Afrikaanse kinderen hebben nog altijd geen toegang tot degelijk voedsel. Dat is vreemd, want het continent produceerde nog nooit eerder zoveel eten. Toch blijft ondervoeding de doodsoorzaak van de helft van de Afrikaanse kinderen.

Elke dag sterven ongeveer 10.000 kinderen van de honger. Over het algemeen is dat aantal sterk gedaald, maar in sommige delen van Afrika is het net gestegen. En dat is vreemd. De economie op het continent is namelijk enorm aan het groeien en er is nog nooit eerder zoveel voedsel geproduceerd dan nu.

Slechte voedingspatronen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben 2 van de 5 Afrikaanse kinderen niet altijd een degelijke maaltijd. Als dat dan al het geval is, is hun voedingspatroon bijzonder ongezond. Volgens de cijfers overleven 9 op 10 kinderen op een ongezonde manier. Een logisch gevolg daarvan is – helaas – dat enorm veel kinderen sterven van de honger.

Volgens Afrikaans onderzoek lijdt één op drie kinderen er aan honger. En dat heeft een grote invloed op de manier waarop ze groeien en hoe hun hersenen zich ontwikkelen. Volgens het onderzoek is ondervoeding de doodsoorzaak van bijna de helft van de Afrikaanse kinderen.

De slechtste Afrikaanse landen zijn Liberia, Congo en Tsjaad. Daar sterven volgens The Guardian het meeste kinderen tussen de zes maanden en twee jaar. De beste landen in het rijtje zijn Mauritius en Zuid-Afrika. Volgens Afrikaans onderzoek hebben bijna 60 miljoen kinderen geen toegang tot voldoende voedsel.

Tegenstrijdige cijfers

Dat er nog steeds zo veel kinderen sterven aan ondervoeding, is vreemd. De economische groei in Afrika is duidelijk, maar blijkbaar wordt die nieuwe rijkdom niet goed genoeg verdeeld. Honger is er met andere woorden een politiek probleem. En dat maakt het nog verontrustender. In Kenia bijvoorbeeld, is het bruto nationaal product met 2 procent gestegen, maar het aantal kinderen dat lijdt aan ondervoeding steeg met 2,5 procent.

Als de kinderen al overleven, heeft honger een grote invloed op de manier waarop ze groeien en zich ontwikkelen. Later heeft dat dan ook effect op wat het voor de maatschappij kan betekenen. Dat Afrikaanse landen niet investeren in hun kinderen, is volledig onlogisch. Als ze 1 dollar investeren in degelijk voedsel, kan het kind daar later tot 80 dollar voor teruggeven.

Slechte vooruitzichten

Als het zo doorgaat, zullen tegen 2050 een miljard Afrikaanse kinderen ondervoed zijn. En het ziet er niet naar uit dat er veel zal veranderen. Meer dan de helft van de Afrikaanse landen is helemaal niet goed op weg om de doelstellingen over voeding waar te maken. In tien jaar tijd moeten ze ervoor zorgen dat 40 procent minder kinderen last hebben van ondervoeding. Voorlopig lijkt het erop dat maar negen landen die doelstelling zullen halen 2025.

Meer
Lees meer...