Noord-Korea dreigt met harde reactie op toenemende nucleaire spanningen

Noord-Korea heeft opnieuw zijn spierballen laten zien na dreigende uitspraken van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol. Kim Jong-un waarschuwde dat elke poging om de soevereiniteit van zijn land te ondermijnen, zou worden beantwoord met alle beschikbare offensieve middelen, waaronder kernwapens. Deze dreiging komt in het licht van de steeds groeiende spanningen op het Koreaanse schiereiland.

Op een militaire trainingsbasis voor speciale legereenheden gaf Kim Jong-un woensdag een krachtige verklaring af. Hij liet weten dat Noord-Korea niet zou aarzelen om terug te slaan als zijn soevereiniteit in gevaar zou komen. “Elke aanval op onze soevereiniteit zal worden beantwoord met de volle kracht van onze offensieve capaciteiten”, zei Kim, verwijzend naar de nucleaire macht van zijn land.

Deze waarschuwing volgde op de harde woorden van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol. Tijdens een militaire parade op dinsdag waarschuwde Yoon Pyongyang dat het gebruik van kernwapens zou leiden tot een “snelle en overweldigende” reactie van zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten. Yoon benadrukte dat een nucleaire aanval het einde zou betekenen van het Noord-Koreaanse regime.

Kim Jong-un slaat terug

Kim noemde de woorden van Yoon “roekeloos” en beschuldigde hem ervan de regionale veiligheid en vrede in gevaar te brengen. Hij bekritiseerde Yoons houding als een poging om militaire kracht te tonen tegenover een nucleair bewapende staat, en noemde het “grote ironie”. Ook betwijfelde Kim openlijk de mentale stabiliteit van de Zuid-Koreaanse leider.

“Het opscheppen over militaire kracht tegen Noord-Korea, een land met nucleaire capaciteiten, is niets minder dan gevaarlijke grootheidswaanzin”, zei Kim.

Militaire capaciteiten van Noord-Korea

Noord-Korea heeft de afgelopen decennia een robuust kernwapenprogramma ontwikkeld en heeft naar schatting genoeg splijtstof voor tientallen kernwapens. Het land heeft in totaal zes ondergrondse kernproeven uitgevoerd, ondanks internationale sancties en druk. Kim herhaalde dat deze militaire macht onaangetast blijft door buitenlandse dreigementen.

Volgens experts is het duidelijk dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma blijft zien als de ultieme garantie voor zijn soevereiniteit en voortbestaan, ongeacht de internationale sancties of militaire dreigementen.

Machtsvertoon van Zuid-Korea

De spanningen laaiden verder op tijdens de militaire parade in Zuid-Korea, waar het land zijn nieuwste ballistische raket presenteerde die in staat is om een substantiële kernkop te dragen. Daarnaast organiseerde Zuid-Korea een flypast met een Amerikaanse bommenwerper, wat duidelijk bedoeld was als signaal aan Pyongyang.

Meer
Lees meer...