Noord-Korea neemt gas terug: Kim Jong-un wacht op Trump voor hij de aanval inzet

Noord-Korea is naar eigen zeggen klaar om het Amerikaanse eiland Guam met raketten te bestoken, maar wacht voorlopig af wat de Verenigde Staten zullen doen. Donald Trump en Kim Jong-un hebben de laatste weken dreigende woorden op elkaar afgevuurd, maar nu lijkt die laatste z’n taal dus (even) af te zwakken. Hij wil eerst zien wat “die idiote Yankees” van plan zijn.

De Noord-Koreaanse leider verspreidde het bericht via de staatszender KCNA. Hij verklaarde gedurende lange tijd een plan te hebben bestudeerd, dat hij ook met zijn belangrijkste militaire leiders heeft besproken. Zij zouden nu enkel nog op een bevel wachten om de aanval in te zetten, nadat ze alle voorbereidingen hebben getroffen om raketten op het eiland Guam af te vuren. Voorlopig zal dat bevel er niet komen, aangezien Kim Jong-un eerst wil zien wat de Verenigde Staten zullen doen.

Guam is een eiland in de Stille Oceaan en zo het meest nabijgelegen Amerikaanse grondgebied dat Noord-Korea met raketten zou kunnen raken. Dat Kim Jong-un op het hoogtepunt van de spanningen zijn taal afzwakt is dus goed nieuws voor het nakende conflict, maar met een onstuimig land als Noord-Korea weet je natuurlijk nooit. Volgens experts betekent het vermoedelijk ook gewoon dat Pyongyang niet klaar is om een oorlog met de VS te beginnen en zo meer tijd probeert te kopen.

Eén raket = oorlog

Van Amerikaanse kant was er eerder al een strenge waarschuwing gekomen. Als Noord-Korea het zou wagen om één raket naar Guam af te vuren, dan is het “game on”, zo zei de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis. Hij stelde ook de bevolking van het eiland gerust dat ze iedere raket zouden uitschakelen voor die schade kan aanrichten.

Op Guam wonen zo’n 163.000 mensen. Het is een koraaleiland dat nog een groot stuk voor Hawaï in de Stille Oceaan ligt en zo dus als eerste in het vizier van Noord-Korea kan komen. Ongeveer een kwart van het eiland wordt ingenomen door Amerikaanse militaire basissen. Nu al zitten er zo’n 6.000 militairen, maar gezien de recente ontwikkelingen zullen dat er binnenkort waarschijnlijk meer zijn. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog was Guam een belangrijke uitvalsbasis voor het Amerikaanse leger.

En nu onderhandelingen?

Terwijl Kim Jong-un nu dus de pauzeknop heeft ingedrukt en het wachten is op een Amerikaanse reactie, zullen ook Zuid-Korea en China de situatie blijven opvolgen. Zij liggen natuurlijk vlakbij Noord-Korea en willen vermijden dat het conflict escaleert. Zo stelde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken gisteren voor dat beide partijen hun acties staken. Noord-Korea moet stoppen met het uitvoeren van rakettesten, en in ruil moeten ook de VS en Zuid-Korea hun gezamenlijke militaire oefeningen staken.

China wordt gezien als de grootste bondgenoot van Noord-Korea, maar de Chinese overheid liet al verstaan dat ze minder invloed hebben op Pyongyang dan Zuid-Korea over Washington. De Zuid-Koreanen moeten volgens China een actievere rol opnemen als buffer tussen de twee landen. Zuid-Korea viert overigens net als Noord-Korea vandaag z’n nationale feestdag. In een toespraak liet de president van het land al weten dat de Amerikanen geen militaire actie mogen ondernemen zonder toestemming van Seoel.

Op Guam halen ze intussen opgelucht adem. De gouverneur roept er toeristen zelfs op om opnieuw naar het paradijselijke eiland af te zakken. Of er nu onderhandelingen tussen Noord-Korea en de VS zullen komen, valt nog af te wachten. Al had Mattis in de Wall Street Journal wel laten verstaan dat hij hiertoe bereid is als de dreigementen stoppen.

Meer
Lees meer...