Noord-Korea roept zich uit tot nucleaire wereldmacht na nieuwe rakettest

Noord-Korea roept zich uit tot nucleaire wereldmacht na nieuwe rakettest

De raket die Noord-Korea gisteravond heeft getest, is volgens Pyongyang de krachtigste die Noord-Korea ooit heeft afgevuurd en “kan het hele vasteland van de Verenigde Staten bereiken”. De raket vloog vanuit de provincie Zuid-Pyongan in oostelijke richting en is terecht gekomen in wateren die toebehoren aan de Japanse economische zone.

De raket, met de naam Hwasong-15, landde op zo’n 370 kilometer van de Japanse kust. Hij vloog hoger dan vorige raketten. Volgens de staatstelevisie in Pyongyang heeft de raket een hoogte bereikt van 4.475 kilometer. Ze legde 950 kilometer af in 53 minuten. De raket werd gelanceerd vanaf een basis dicht bij de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

“Noord-Korea heeft een mijlpaal bereikt”, zei leider Kim Jong-un na afloop van de test. “Noord-Korea is nu een verantwoordelijke nucleaire macht, het nucleaire programma is voltooid”. Volgens Kim Jon-un kunnen zijn raketten nu heel de VS bereiken. Kim Jong-un waarschuwde dat de wapens zijn ontwikkeld om de soevereiniteit van het land te beschermen tegen de “imperialistische Verenigde Staten”.

David Wright, een natuurkundige en raket-expert bij de Union of Concerned Scientists, berekende dat de gisteren gelanceerde raket een bereik van 13.000 km zou hebben, genoeg om de Amerikaanse Westkust te bereiken, maar bijvoorbeeld ook Australië en de grenzen van oostgrenzen van Europa.

Ook het feit dat de raket ’s nachts en van een mobiel platform werd gelanceerd is belangrijk: het zou aantonen dat Pyongyang in staat is om terug te slaan na een poging tot een preventieve aanval tegen het regime.

Japan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mattis zei gisteravond al dat de raket hoger ging dan de vorige tests van Noord-Korea. Hij voegde eraan toe dat “het land een gevaar vormt voor de hele wereld”.

De VN-Veiligheidsraad heeft een spoedvergadering aangekondigd naar aanleiding van de rakettest. In Japan werd na de lancering een spoedsessie van het kabinet gehouden. De Japanse premier Abe wil dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt vanwege de raketproef. Zuid-Korea hield direct een militaire oefening, om de paraatheid van het land te onderstrepen.

Japan noemt de lancering een onaanvaardbare provocatie en heeft een krachtig protest ingediend bij de regering van Noord-Korea. Ook de Europese Unie heeft het over een nieuwe onaanvaardbare provocatie door Noord-Korea.

“Dit is alweer een schending van de talrijke resoluties van de Veiligheidsraad. De regionale en internationale veiligheid wordt erdoor ondermijnd”, reageerde de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.

Trump

Het Witte Huis zegt dat president Trump geïnformeerd werd over de lancering toen de raket nog in de lucht was. De president zei later op een persconferentie dat de raketproef de situatie niet verandert en dat de VS de Noord-Koreaanse dreiging zal afhandelen. Trump en de Japanse Abe hebben contact gehad over de rakettest en vinden beide dat China een grotere rol moet en spelen en dat de afschrikwekkende maatregelen tegen Noord-Korea moeten worden vergroot. Militair ingrijpen werd niet besproken

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson liet zich vorige week nog hoopvol uit dat een diplomatieke oplossing met Noord-Korea kan worden bereikt. Hij zei dat door een gebrek aan brandstof en staatsinkomsten Noord-Korea al zestig dagen geen provocatieve acties meer had uitgevoerd.

De laatste Noord-Koreaanse raketlancering was op 15 september, toen een raket over het Japanse eiland Hokkaido vloog. In Japan en Zuid-Korea waren in de afgelopen dagen signalen ontvangen dat een nieuwe Noord-Koreaanse raketproef nakend was.

Ook het feit dat de raket ’s nachts en van een mobiel platform werd gelanceerd is belangrijk: het zou aantonen dat Pyongyang in staat is om terug te slaan na een poging tot een preventieve aanval tegen het regime. 

Gesponsorde artikelen