Noord-Korea vuurt eerste raket af sinds Trump president is, Witte Huis spreekt van “provocatie”

Noord-Korea heeft opnieuw een ballistisch raket afgevuurd in de richting van de Japanse Zee, zo bevestigen Zuid-Korea en de Verenigde Staten. De raket legde maar liefst 500 kilometer af en zou een “machtsvertoning” zijn, als reactie op de harde aanpak van de VS ten opzichte van Noord-Korea. Het is de eerste raket van Noord-Korea sinds Trump aan de macht gekomen is.

De lancering vond plaats op de luchtmachtbasis Banghyon in het westen van Noord-Korea, rond 7u55 lokale tijd (zaterdagavond 23u55 Belgische tijd). Het zou gaan om een middellangeafstandsraket.

Provocatie

In zijn nieuwjaarstoespraak had de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, al verklaard dat zijn land ook langeafstandsraketten zou testen. Ook staatsmedia lieten weten dat die lanceringen al snel zouden gebeuren.

De afvuring van de raket is de eerste sinds Trump in het Witte Huis zetelt. En volgens de Amerikaanse regering is deze provocatie allesbehalve onverwacht, want het zou een reactie zijn op het presidentschap van Trump en zijn harde aanpak van Noord-Korea.

VS & Japan

Ook het tijdstip lijkt niet toevallig gekozen, want de Japanse premier is op dit moment op bezoek in de Verenigde Staten. Hij deed samen met Trump een statement. “De meest recente raketlancering van Noord-Korea is absoluut onaanvaardbaar. Noord-Korea moet zich aan de relevante afspraken van de UN Veiligheidsraad houden”, aldus premier Shinzo Abe.

Trump hield het bij één zin: “Ik wil dat iedereen weet en begrijpt dat de Verenigde Staten voor de volle 100 procent achter Japan, onze geweldige bondgenoot, staat.”

Reactie

De VS wegen de opties van een tegenreactie af, zonder dat de spanningen tussen Noord-Korea en haar buurlanden nog feller oplopen. Japan is van plan om een krachtig protest te maken.

Noord-Korea heeft nog niet gereageerd. Het land beweert wel al langer dat het ook in staat is om een nucleaire aanval op de VS te doen met intercontinentale ballistische raketten en dat het niet zal aarzelen om die uit te testen. Maar volgens experten is de kans klein dat hun technologie al zover gevorderd is.

Meer
Lees meer...