Noten blijken risico op dementie met 12 procent te verlagen


In het kort

  • Het dagelijks eten van 30 gram ongezouten en onbewerkte noten verlaagt het risico op dementie met 12 procent.
  • Noten verminderen ontstekingen en het cholesterolgehalte, wat mogelijk beschermt tegen dementie.
  • Regelmatige consumptie van noten is geassocieerd met een lager risico op dementie door alle oorzaken, vergeleken met mensen die geen noten eten.

Een recent onderzoek suggereert dat een dagelijkse portie noten het risico op dementie aanzienlijk kan verlagen. Het onderzoeksteam, bestaande uit Spaanse en Portugese wetenschappers, ontdekte dat het dagelijks eten van slechts 30 gram ongezouten en onbewerkte noten het risico met 12 procent verlaagt.

Deze voordelen lijken het meest uitgesproken te zijn bij vrouwen, mensen ouder dan 60 jaar en mensen zonder bijkomende risicofactoren zoals obesitas of overmatig alcoholgebruik. Het onderzoek analyseerde gegevens van meer dan 50.000 Britse deelnemers die gedurende zeven jaar verzameld waren via het UK Biobank onderzoek en de Oxford WebQ vragenlijst.

De voedingsvoordelen van noten

Onderzoekers suggereren dat noten een beschermende rol kunnen spelen tegen dementie door hun vermogen om ontstekingen en cholesterol te verminderen. Ze publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift GeroScience en stelden dat dagelijkse notenconsumptie zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van dementie. Verdere analyse toonde aan dat zelfs na overweging van factoren zoals leefstijl, gehoorproblemen, gezondheidsstatus en het aantal chronische ziekten, individuen die regelmatig noten aten een lager risico hadden op dementie door alle oorzaken in vergelijking met degenen die dat niet deden.

Inzichten van experts over noten en gezondheid

Bridget Benelam, van de British Nutrition Foundation, benadrukte het belang van deze bevinding gezien de status van dementie als belangrijkste doodsoorzaak in het Verenigd Koninkrijk. Ze benadrukte dat noten rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals vetten, eiwitten, vezels en verschillende micronutriënten. Gezien de associatie met een verlaagd risico op hartziekten, kanker en diabetes type 2, is het zeer gunstig om ze in een gezond dieet op te nemen. Ze raadt echter aan om met mate te eten vanwege hun hoge caloriegehalte, en raadt een klein handjevol aan als de ideale portiegrootte.

Meer
Lees meer...