‘4 tot 6 kopjes koffie of thee per dag kunnen helpen tegen dementie en beroertes’

Cafeïneverslaafden en liefhebbers van het betere theekransje, we hebben goed nieuws voor jullie. Veel koffie en thee drinken, kan namelijk helpen tegen dementie op latere leeftijd. Zo heeft een onderzoek van de Tianjin Medical University uit China uitgewezen.

Veel koffie of thee drinken kan goed zijn voor je gezondheid. Een onderzoek aan de Chinese Tianjin Medical University heeft dat ontdekt na een studie met meer dan 360.000 deelnemers over 10 tot 14 jaar.

Koffie en thee

Het onderzoek ging na of het drinken van koffie en thee een invloed had op de gezondheid van ouderen. Daarbij keken ze naar mensen tussen de 50 en de 74 jaar oud. Wie daarvan twee tot zes kopjes koffie of thee dronk per dag – of een combinatie van beiden dranken – had een lager risico op een beroerte of dementie.

Wie dagelijks twee tot drie kopjes koffie, drie tot vijf kopjes thee of een combinatie van beiden dronk, had de laagste kans op een beroerte of dementie. Daarbij ging het om 32 procent minder kans op een beroerte en 28 procent minder kans op dementie. Daarnaast zorgt het drinken van koffie er volgens de studie ook voor dat er een lagere kans is op de ontwikkeling van dementie na een beroerte.

Caffeïne

De positieve effecten van koffie en thee zijn toe te schrijven aan de cafeïne die in de dranken zit. Die stof heeft een stimulerend effect op de hersenen. Maar niet alle thee bevat cafeïne en het onderzoek nam ook mensen die decaf koffie dronken mee in de resultaten.

Een andere reden valt te vinden in de gelijkaardige polyfenolen die te vinden zijn in koffie en thee. Deze stoffen zijn afkomstig uit de planten waarvan thee en koffie gemaakt worden. Doordat deze gelijkaardig zijn in koffie en thee kan het zijn dat het positieve effect op de hersenen daaruit voortkomt.

Maar het onderzoek schrijft tot slot wel dat er niet noodzakelijk een oorzakelijk verband is tussen het drinken van koffie en thee en een lager risico op een beroerte of dementie. Dat wil dus zeggen dat het drinken van koffie en thee je niet beschermt tegen een beroerte of het ontwikkelen van dementie.

Meer
Lees meer...