Onderzoek toont aan dat denken aan koffie voor meer alertheid zorgt

Onderzoek toont aan dat denken aan koffie voor meer alertheid zorgt

Een dag waarop je je niet kan focussen of volledig in gedachten verzonken bent? Iedereen heeft het wel al eens meegemaakt. Al snel raast een kopje koffie door je hoofd om er bovenop te komen. Onderzoek van de Universiteit van Toronto toont aan dat zelfs de gedachte aan koffie je al een stuk alerter maakt. 

Volgens Sam Maglio, professor aan de Universiteit van Toronto, is koffie één van de meest populaire warme dranken. De fysieke effecten hiervan op de mens zijn dan ook al meermaals gemeten. Maar wat koffie met ons brein doet, is nog niet volledig duidelijk. Dat nieuwe onderzoek wou vooral te weten komen wat de gedachte aan koffie met onze mentale toestand doet.

Priming

Het onderzoek is gebaseerd op een effect genaamd priming dat nagaat hoe snel iemand op een gekende stimulus reageert. Wetenschappers gaan dus na hoe sterk subtiele signalen zoals herinneringen je gedachtegang of gedrag kunnen beïnvloeden. Het is namelijk veelvoorkomend dat de gedachte van koffie je vaak bezighoudt zonder het ook werkelijk te drinken.

Koffie

Het onderzoek van de Universiteit van Toronto ging na of er een link is tussen koffie en de opwinding die mensen ervaren. Gevolgd door de vraag of deze opwinding ook tot stand kan komen door enkel nog maar aan koffie te denken. En of deze opwinding hetzelfde is als bij het drinken van koffie.

Opwinding gaat meer bepaald over welke delen in je hersenen alert, actief of oplettend worden. Waarom dit juist gelinkt wordt aan koffie? Opwinding wordt opgewekt door verschillende stimuli, zoals emoties, neurotransmitters of drankjes die cafeïne bevatten. Vandaar dit verder onderzocht werd.

Effecten

Maglio kwam tot verschillende opmerkelijke conclusies. Deelnemers die blootgesteld werden aan koffie- of thee gerelateerde signalen bleken een snellere ervaring van tijd te hebben, net zoals een scherpere opvatting van termen. Dat fenomeen “priming” bevestigt dus dat je ook zonder koffie te drinken een meer heldere en gedetailleerde gedachtegang kan hebben.

In Amerika bijvoorbeeld is dit effect zeer sterk gezien de inwoners letterlijk dagelijks de straat over rennen met een kop koffie in de hand. Toch bleek die alertheid niet bij iedereen even sterk te zijn. Landen waar koffie niet zo vaak gedronken wordt of minder populair is, kennen een minder sterk primingeffect.

Benieuwd waarom koffie een verslavend gevoel geeft? 17 signalen dat jij verslaafd bent aan koffie.

Gesponsorde artikelen