Nu denkt ook Boris Johnson aan in de EU blijven: liever dan een zachte brexit

Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson (Conservative Party) heeft gezegd dat hij niet te vinden is voor een zachte brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk nauwe banden blijft behouden met de Europese Unie, maar niets in de pap te brokken heeft. In zo’n geval kan het VK evengoed lid blijven van de EU, oordeelt Johnson.

Volgens de Britse tabloidkrant The Sun heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson (Conservative Party), bekend als een beruchte brexiteer, aan politieke bondgenoten gezegd dat het scenario van een zachte brexit “volstrekte tijdsverspilling” is. Johnson heeft het dan over een brexit die het VK buiten de Europese Unie zet, maar nauwe banden garandeert met het continent. “Ik zou liever hebben dat we blijven, dan op die manier vertrekken,” zegt hij.

Ondertussen hebben ook Politico en Business Insider de uitspraken van Johnson bevestigd. Johnson zou zijn medestanders verteld hebben dat de Britse premier Theresa May (Conservative Party) “zich zal laten afmatten door ambtenaren en overtuigd zal raken van een slechte brexit-deal”.

Johnson verwijst hierbij naar het Noorse model. Zo is Noorwegen geen lid van de Europese Unie, maar het land heeft wel toegang tot de interne Europese markt. In ruil daarvoor geldt er in Noorwegen de vrijheid van goederen, diensten, kapitaal en personen voor EU-lidstaten en is het land op vele vlakke gebonden aan de EU-wetgeving.

Er wordt verwacht dat Johnson in de komende weken een speech zal geven, waarin hij voor een “liberal brexit” zal pleiten, die volledig los van de Europese Unie staat.

epa

Het ‘Remain’-kamp slaat terug

Ook Nigel Farage, de zakenman die bekendstaat als één van de grootste aanstekers van de brexit, deed vorige week opvallende uitspraken. Zo stelde hij dat het brexit-kamp aan de verliezende hand is, omdat zijn medestanders niet strijdlustig meer zouden zijn. Zelf stapte Farage in 2016 op als Ukip-voorzitter, nadat in juni een nipte meerderheid (51,9 procent) van de Britten voor een brexit had gekozen.

“Het ‘Remain’-kamp heeft een meerderheid in het parlement, en tenzij we onszelf organiseren kunnen we de historische overwinning van de brexit verliezen”, zei Farage. Onder meer Chuka Umunna (Labour) en Anna Soubry (Conservative Party) horen tot de werkgroep ‘Remain’. Zij zitten vandaag samen met Michel Barnier, de Europees Commissaris uit Frankrijk die de belangen van de EU verdedigt in de brexit-onderhandelingen.

Een paar dagen eerder veroorzaakte Farage nog ophef door te stellen dat een tweede referendum op z’n plaats zou zijn. Zo was hij ervan overtuigd dat bij zo’n tweede stemming de steun voor een brexit “vele malen groter” zal zijn dan bij de eerste stemming. Nochtans blijkt uit een recente peiling dat amper 4 op 10 Britten nu voor een brexit-scenario zou stemmen.

De analyse over de haalbaarheid van zo’n nieuw referendum lees je hier.

epa

Geen financiële diensten

De Britse minister van Financiën Philip Hammond (Conservative Party) heeft dan weer aan de Duitse krant Welt am Sonntag gezegd dat het voor het VK “geen realistisch voorstel” is om een brexit-deal aan te nemen, waarbij geen diensten uitgewisseld worden. Hij zei ook dat de EU “gek” zou zijn als het zich zou afsnijden van het financiële centrum van Londen.

“Meer dan 80 procent van onze economie bestaat uit diensten”, zei Hammond. “Diensten zijn de snelst groeiende sector in de wereldwijde handel. En het is de sector, waarin wij het het beste doen. Een brexit-deal met afspraken over goederen, maar niet over diensten, zou dus niet echt gunstig zijn voor ons.”

Barnier heeft eerder al in de Britse krant The Guardian gezegd dat het feit, dat Londen de toegang tot de EU-markt verliest, een gevolg is van de beslissing van het VK om de Europese Gemeenschappelijke markt te verlaten: “Er is geen plaats (voor financiële diensten, red.). Er is geen enkel handelsakkoord met mogelijkheden voor financiële diensten. Dat bestaat niet.” Barnier zei ook dat deze situatie “een gevolg is van de rode lijnen die de Britten zelf gekozen hebben. Door de interne markt te verlaten, verliezen ze hun ticket voor financiële diensten.”

epa
Meer
Lees meer...