Oekraïense voetbalclub Sjachtar Donetsk eist 50 miljoen euro schadevergoeding van FIFA omdat spelers gratis mogen vertrekken

FK Sjachtar Donetsk, een van de topclubs uit de Oekraïense Premier League, heeft een klacht ingediend bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) tegen een uitspraak van de FIFA. De wereldvoetbalbond verklaarde vorige maand namelijk dat spelers van de Oekraïense topclub eenzijdig hun contracten mogen opschorten door de oorlog die aan de hand is in het land.

De oorlog in Oekraïne, die nu al meer dan 5 maanden aan de hand is, heeft ook op de sportwereld een grote impact. Zo is de voetbalcompetitie er na de Russische inval stilgelegd. Dat gebeurde eerst tijdelijk, maar iets later definitief. De huidige leider in de stand, FK Sjachtar Donetsk, werd op dat moment als landskampioen uitgeroepen. Het was hun 13de titel in 18 jaar tijd. Enkel Dinamo Kiev kon de Oekraïense topclub soms bedreigen.

Nochtans kende Sjachtar Donetsk de voorbije jaren de nodige problemen. Toen Rusland de Krim bezette in 2014 zag de club zijn Donbass Arena zwaar beschadigd worden door twee bombardementen. Daarna verhuisde de ploeg naar Lviv en meer recent zelfs naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dankzij het geld van Rinat Achmetov, de rijkste man van het land, kon Sjachtar toch blijven meedraaien aan de top.

Verklaring FIFA

Op 22 juni 2022 kwam de FIFA echter met een verklaring dat “buitenlandse spelers en coaches het recht hebben om hun arbeidsovereenkomst met hun clubs op te schorten tot 30 juni 2023”. Oekraïense clubs konden die eenzijdige opschorting enkel voorkomen door zelf een wederzijds akkoord met de spelers te bereiken voor 30 juni 2022. Uiteindelijk lukte dat op een week tijd niet, zeker niet omdat de spelers (en hun makelaars) wisten dat ze kort daarna gratis weg konden. Dat liet een bestuurslid van de club zelf recent optekenen aan The Athletic.

Sindsdien hebben heel wat spelers Sjachtar Donetsk gratis of voor een heel laag bedrag verlaagd. Nochtans staat de club erom bekend in het verleden vaak jonge, vaak Braziliaanse, talentvolle spelers, met veel winst aan Europese topclubs te hebben verkocht. Denk daarbij maar aan Fred (voor 59 miljoen euro aan Manchester United), Fernandinho (voor 40 miljoen euro aan Manchester City) en Douglas Costa (voor 30 miljoen euro aan Bayern München).

“50 miljoen euro voor 4 spelers misgelopen”

Om dat verlies aan inkomsten nu te compenseren eist FK Sjachtar Donetsk dus 50 miljoen euro schadevergoeding van de wereldvoetbalbond FIFA, via het CAS. Dat schrijft The Athletic. “Door de beslissing van de FIFA heeft FK Sjachtar de kans verloren om vier buitenlandse spelers te verkopen voor een totaalbedrag van ongeveer 50 miljoen euro”, zegt Sergei Palkin, CEO van de club daar. Hij waarschuwde ook dat Sjachtar eventuele verdere stappen overweegt bij Zwitserse rechtbanken als er geen oplossing wordt gevonden.

Meer
Lees meer...