Oekraïne beschuldigt Rusland van diefstal: Moskou zou honderdduizenden tonnen graan hebben gestolen uit bezette gebieden

Rusland zou volgens Oekraïne graan uit bezette gebieden stelen en het illegaal verkopen via Turkse handelaren. Ook zou het land Oekraïens graan exporteren naar Syrië.

In de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee ligt nu ongeveer 20 miljoen ton graan te wachten tot het kan worden geëxporteerd. Sinds de invasie van het land door Rusland zijn deze havens echter geblokkeerd, waardoor de wereldvoedselprijzen tot recordhoogten worden opgedreven. 

Terwijl Oekraïne zijn graan niet kan verkopen dankzij de blokkades, lijkt Rusland via de Krim gestolen Oekraïense gewassen te exporteren.

“Russische troepen hebben enkele honderdduizenden tonnen graan gestolen in de gebieden van Oekraïne die zij bezetten”, zei de plaatsvervangende minister van Landbouw Taras Vysotskiy in april. “Ik hoor persoonlijk van velen silo-eigenaars in bezet gebied dat hun graan is gestolen. Dit is regelrechte diefstal”. Rusland heeft de beschuldigingen ontkend.

Moskou verscheept ook graan naar Syrië

Vorige week nog zei de Oekraïense ambassadeur in Ankara dat Rusland gestolen graan naar Turkije zendt vanuit de Krim. “Rusland steelt schaamteloos Oekraïens graan en verscheept het vanuit de Krim naar Turkije. We hebben Ankara opgeroepen om ons te helpen, en op voorstel van de Turkse overheid starten we momenteel strafzaken op tegen degene die het graan doorverkopen op de zwarte markt”, aldus ambassadeur Vasyl Bodnar.

Ook beschuldigde Kiev Rusland van het verschepen van graan naar Syrië. De Oekraïense ambassadeur in Beiroet vertelde aan Reuters dat Rusland zijn bondgenoot Syrië zo’n 100.000 ton gestolen tarwe had gezonden.

De Britse minister van Landbouw, Victoria Prentis, heeft dinsdag opgeroepen tot een onmiddellijk onderzoek naar de beweringen dat Rusland graan uit Oekraïne zou stelen. Prentis vertelde op een conferentie van de Internationale Graanraad (IGC) in Londen dat zij de beschuldigingen van graandiefstal uit eerste hand heeft vernomen. 

Intussen proberen de Verenigde Naties een deal te sluiten met Rusland, om het Oekraïense graan te kunnen verschepen vanuit zijn havens. Rusland heeft gezegd dat het wil dat de westerse sancties worden opgeheven als onderdeel van de deal.

Oekraïne omzeilt Russische blokkades via Roemenië

Dankzij de Russische blokkades is Oekraïne gedwongen om zijn zendingen per trein via de westelijke grens, of via kleine rivierhavens aan de Donau naar Roemenië te sturen. De havenstad Constanta is hierdoor een vitaal maritiem knooppunt geworden voor de Oekraïense gewassen. Tot dusver is al 80.000 ton graan naar de stad verzonden.

Rusland en Oekraïne zijn goed voor bijna een derde van de tarwevoorraden wereldwijd, terwijl Rusland op zijn beurt veel kunstmest exporteert en Oekraïne maïs en zonnebloemolie. 

(am)

Meer
Lees meer...