Oekraïne is een goudmijn voor Amerikaanse wapenfabrikanten

De oorlog in Oekraïne kent ook zijn winnaars. Grote Amerikaanse wapenfabrikanten zien hun budget aanzienlijk stijgen als gevolg van de strijd. De wapenleveringen leggen hun geen windeieren, maar ook beleidsmatig verandert er het een en ander in de Verenigde Staten.

Sinds het oorspronkelijke conflict uitbrak in Oekraïne in 2014, heeft de Verenigde Staten al voor meer bijna acht miljard dollar steun gestuurd naar het Europese land. Voorafgaand aan de invasie van Rusland liepen er twee aparte programma’s om de steun aan Oekraïne te regelen:

  • Foreign Military Financing (FMF): De financiering van buitenlandse (bevriende) legers is een belangrijk onderdeel van het militaire beleid van de VS. In de loop der jaren kreeg Oekraïne in totaal 670 miljoen dollar, waarmee het materiaal en opleiding voor het leger kon betalen.
  • Ukraine Security Assistance Initiative (USAI): Dit programma omvat onder meer wapenleveringen vanuit de VS aan Oekraïne. Voorafgaand aan de invasie werd afgeklokt op een totaal kostenplaatje van 1,31 miljard dollar. Dit budget werd de afgelopen maanden zienderogen verhoogd.

Stingers en Javelins

In totaal heeft de Amerikaanse president Joe Biden sinds zijn aantreden al meer dan twee miljard dollar extra toegekend aan Oekraïne. In maart 2022 alleen stond de teller al op 1,35 miljard dollar, en er wordt meer geld vrijgemaakt dat kan gebruikt worden. Zo werd 3,5 miljard vrijgemaakt voor het aanvullen van de wapenvoorraden, en nog eens 650 en 300 miljoen voor de FMF en USAI-programma’s.

Dit geld stuurt de VS niet rechtstreeks op naar Kiev. Het gebruikt het budget om extra wapens te kopen, zoals Stinger-luchtafweerraketten en Javelin-antitankraketten, drones, geweren en allerhande munitie. De grootste leveranciers van het Pentagon, waaronder Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics en Northrop Grumman, passeren hiermee langs de kassa.

En ze passeren zelfs dubbel. Naast de wapenleveringen aan Oekraïne, vindt binnen de Amerikaanse politiek ook een felle wijziging in de mentaliteit plaats. Steeds meer politici, zowel Democraten als Republikeinen, raken er van overtuigd dat Defensie nog meer middelen nodig heeft. Ook hiervan verdwijnt weer een aanzienlijk deel in de portefeuille van de wapenfabrikanten.

Meeste geld ooit en nog te weinig

Voor het fiscaal jaar 2023 zal het Pentagon kunnen beschikken over een budget van 813 miljard dollar. Dit is meer dan op het hoogtepunt van de Koreaanse en Vietnamoorlog, en zelfs 100 miljard dollar meer dan op het warmste moment van de Koude Oorlog. Een veertigtal Republikeinse Congresleden vinden zelfs dit nog te weinig, en eisen nog 100 miljard erbij. In 2022 bedroeg het budget 777 miljard dollar.

Binnen het budget werd 276 miljard dollar vrijgemaakt voor de aankoop van wapens en extra onderzoek en ontwikkeling ernaar. Dit geld wordt voor een groot deel verspreid onder de Big Five van de Amerikaanse wapenproductie:

Raketafweer vanuit de ruimte

Nu moeten de vijf bedrijven jaarlijks 150 miljard verdelen onder elkaar. Lockheed Martin gaat met de helft lopen, een bedrag dat hoger ligt dan het totale budget van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. General Dynamics krijgt 6,2 miljard om een nieuwe onderzeeër te ontwikkelen die ballistische raketten kan afvuren, terwijl meer dan 24 miljard wordt vrijgemaakt voor een nieuw raketsysteem. Hiervoor slaan Boeing, Lockheed Martin en Raytheon de handen in elkaar. Ook wordt er nog 4,7 miljard vrijgemaakt voor een raketafweersysteem vanuit de ruimte, een cadeautje van de Trump-administratie.

(jvdh)

Meer
Lees meer...