OESO ziet recordstijging in migratiestromen in 2023: “Ongekend hoog aantal migranten”

De migratiestromen naar OESO-landen bereikten in 2023 een nieuw hoogtepunt. De cijfers tonen een opvallende stijging ten opzichte van de reeds hoge niveaus in 2022. De OESO wijst op verschillende oorzaken, zoals het economisch herstel na de coronapandemie, demografische veranderingen en tekorten aan arbeidskrachten. Ook specifieke omstandigheden in landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland hebben bijgedragen aan de toename.

De OESO-landen verwelkomden in 2023 maar liefst 6,5 miljoen permanente immigranten, het hoogste aantal ooit. Vooral gezinsmigratie droeg sterk bij aan deze stijging, met een toename van 16 procent. Ook de humanitaire migratie nam toe met 20 procent. Het aantal tijdelijke arbeidsmigranten bereikte 2,4 miljoen, een stijging van 16 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit cijfer ligt zelfs 28 procent hoger dan voor de pandemie.

Terwijl de meeste OESO-landen een stijging zagen, kende Polen een daling van 39 procent in het aantal nieuwe werkvergunningen. Dit is opvallend, gezien de grote instroom van Oekraïense vluchtelingen. Ondertussen steeg het aantal internationale studenten in de OESO-landen met 6,7 procent tot meer dan 2,1 miljoen. De Verenigde Staten trokken de meeste asielzoekers aan, wat bijdroeg aan een recordaantal van 2,7 miljoen asielaanvragen in 2023.

Historisch hoge werkgelegenheid voor immigranten

In 2023 verleenden de OESO-landen internationale bescherming aan 676.000 vluchtelingen, het hoogste aantal sinds 2017. De werkgelegenheid voor immigranten bereikte historische hoogten, met een werkloosheid van slechts 7,3 procent. Vooral in Canada, het Verenigd Koninkrijk en de EU27 werden recordcijfers genoteerd. Oekraïense vluchtelingen werden echter met wisselend succes geïntegreerd. Zo slaagden landen als Polen, Litouwen en Estland er beter in om deze groep aan werk te helpen dan Duitsland, Oostenrijk en België.

Hoewel veel landen een stijging in migratiecijfers zagen, ervoeren andere een daling. Het Verenigd Koninkrijk had te maken met een sterke stijging van migranten, terwijl landen als Nieuw-Zeeland, Israël en Denemarken juist een afname zagen. De stijging van tijdelijke arbeidsmigratie zette zich door, vooral bij seizoensarbeiders (+5 procent) en werkende vakantiegangers (+23 procent). Het aantal binnen bedrijven overgeplaatste werknemers daalde daarentegen met 11 procent.

VS grootste bestemming voor asielzoekers

De Verenigde Staten namen de koppositie over als belangrijkste bestemming voor asielzoekers binnen de OESO, en overtroffen daarmee de Europese landen. De meeste asielaanvragen kwamen uit Venezuela, Colombia, Syrië en Afghanistan. Ook vluchtelingen uit Haïti, Cuba, Turkije en Nicaragua dienden massaal aanvragen in.

Meer
Lees meer...