Left Right
scrollTop top

Oktober is een bijzonder sterke maand voor tv-series: deze 11 komen eraan!


Oktober is een bijzonder sterke maand voor tv-series: deze 11 komen eraan!

De zomer lijkt intussen al een ver verleden, en in oktober hoeven we al helemaal geen zwoele avonden meer te verwachten. Dus begint die knusse zetel steeds meer te roepen, en er zijn gelukkig heel wat series die in een bijzonder straffe maand op ons lijstje staan. Toppers zijn het tweede seizoen van ‘Stranger Things’ en het achtste van ‘The Walking Dead’. Maar dat is lang niet alles. Uiteraard staan horror en mysterie in de weken voor Halloween centraal.

1. Curb Your Enthousiasm (HBO – seizoen 9 – 01/10)

We beginnen met nog maar eens een tv-serie die een comeback maakt. Na zes jaar keert Curb Your Enthousiasm terug op HBO. Dat is een beetje verrassend aangezien de laatste aflevering in 2011 ook echt bedoeld was als het einde van de serie.

Slachtoffer HBO-hack

De reeks is van en over Larry David. Toen hij na het achtste seizoen het gevoel had dat hij al z’n ideeën in de serie heeft vrijgegeven, leek het doek gevallen. Maar toen er plots weer inspiratie kwam, had HBO niet veel nodig om overtuigd te worden. Helaas is de reeks het slachtoffer geworden van hackers, waardoor al enkele afleveringen vroegtijdig gelost zijn. Maar vanaf 1 oktober kunnen we de reeks dus legaal beginnen bekijken. Hier is onze hoop gericht op Telenet dat via Play More de meeste series van de Amerikaanse zender snel overneemt.

Typisch voor de reeks is dat de acteurs naast het geschreven script vooral improviseren. Het begon allemaal in 1999 met een HBO-special, maar daaruit kwam dus een hele serie voort. Die liep tussen 2000 en 2011 gespreid over acht seizoenen en 90 afleveringen.

IMDB-score: 8,7

2. Suburra (Netflix – NIEUW – 06/10)

Netflix heeft een tijd geleden beloofd dat het wereldwijd series ging maken die ook over de grenzen van het land populair zouden worden. In oktober start de eerste Italiaanse reeks op Netflix, een beetje voortbouwend op het succes van Gommorah. De nieuwe serie brengt de sfeer van Narcos naar een badplaats nabij de Italiaanse hoofdstad Rome, en het belooft andermaal een zeer gewelddadig verhaal te worden.

Niet alleen criminaliteit

Wie zich wil voorbereiden kan eerst naar de gelijknamige film uit 2015 kijken. Daar is de serie inderdaad op gebaseerd. Het verhaal speelt zich vier jaar voor die film af. Volgens de makers hoeven we niet bang te zijn dat het weer eens een duistere reeks wordt. Suburra zou ook rond hoop en dromen draaien. Natuurlijk gaat het verhaal wel over de Italiaanse maffia, maar het gaat niet alleen over de criminaliteit. We zien ook hoe de personages ertoe gebracht zijn om lid te worden van die maffia.

Natuurlijk is de serie voorts een typisch Italiaanse mix van verschillende ingrediënten: familie, intriges, kerk, politiek, … alles komt aan bod. De cast opsommen heeft geen zin, aangezien het natuurlijk acteurs uit Italië zijn en bij het brede publiek hier niemand echt bekend is. Misschien kan Netflix daar verandering in brengen. Na Marseille dus opnieuw een Europese serie op de streamingzender.

3. Riverdale (Netflix – seizoen 2 – 11/10)

Netflix

Een actrice die doodsbedreigingen krijgt nog voor het tweede seizoen van start is gegaan? Riverdale is zeker een fenomeen geworden, en fans zijn al een hele tijd aan het aftellen naar het vervolg van de reeks. Vanessa Morgan komt de cast versterken met een nieuw personage, maar nog voor ze ook maar één woord gezegd heeft, hebben de fans al een idee over haar gevormd.

Doodsbedreigingen

De reden voor de onrust over het nieuwe personage? De maker heeft onthuld dat er volgens het script zware tijden aankomen voor Betty en Jughead, het favoriete koppel van de meeste Riverdale-fans. De twee gaan dit seizoen naar aparte scholen, en daar duikt het personage van Morgan op. Zij zou naar dezelfde school als Jughead gaan en kan zo wel eens voor een kink in de kabel zorgen. Ze heeft alvast de looks om voor serieus wat concurrentie te gaan zorgen.

Wie alsnog voor de start van het tweede seizoen mee wil zijn met één van de Netflix-hits van vorig jaar: het verhaal start bij een moord in het kleine stadje Riverdale. Daar begint net een nieuw schooljaar, waardoor studenten en nieuwe relaties op het toneel verschijnen. Iets voor de liefhebbers van tienerdrama’s dus. Je kan het eerste seizoen alvast bingewatchen op Netflix. Nadien verschijnt er iedere week een nieuwe aflevering. Na een kleine onderbreking hervat Riverdale in januari.

IMDB-score: 7,9

4. Mr. Robot (Play More – seizoen 3 – 12/10)

Aan cliffhangers geen gebrek in de seizoensfinale van Mr. Robot, dus kijken we vol verwachting uit naar het derde seizoen. Hoe loopt het af met Elliot, waar is de Dark Army, wat zijn Trenton en Mobley van plan en in welke toestand treffen we Amerika aan?

Who shot Elliot?

Uiteraard leeft Elliot nog, anders hadden we geen derde seizoen. Hij wil te weten komen wie hem heeft neergeschoten. Elliot is ook van plan om wraak te nemen op iedereen die hem misbruikt heeft. En daarvoor kruipt ons favoriete hacker uiteraard opnieuw in z’n computer. De topserie is andermaal zowat gelijktijdig met de Amerikaanse release op Play More van Telenet te zien.

Het eerste seizoen werd vorig jaar genomineerd voor de Emmy van beste dramareeks. En acteur Rami Malek werd bekroond met het beeldje van beste mannelijke hoofdrolspeler in een dramareeks. De serie won ook de Golden Globe voor beste drama. Dat zat er dit jaar allemaal niet in, maar toch won Mr. Robot twee andere Emmy’s. Het toont aan dat deze reeks echt een pareltje is, vooral dan voor liefhebbers van spannende en mysterieuze reeksen.

IMDB-score: 8,6

5. Dynasty (Neftlix – NIEUW – 12/10)

Nostalgie is er deze maand met de nieuwe reeks Dynasty, want die is gebaseerd op een gelijknamige serie die van 1981 tot 1989 liep. Netflix neemt de afleveringen week per week over na hun Amerikaanse première.

Nieuwe culturen

De serie in de jaren 80 draaide rond de Carringtons, een welvarende familie in de stad Denver. Logisch als het je aan een andere oude reeks doet denken, want voor de Amerikaanse zender ABC was Dynasty de serie die met Dallas moest concurreren. Dallas kreeg enkele jaren geleden al een comeback met drie nieuwe seizoenen, maar nu is het dus de beurt van Dynasty.

Net zoals in de jaren 80 begint de reeks bij erfgename Fallon Carrington die ontdekt dat haar vader Blake zich verloofd heeft met een werkneemster die Cristal heet. Die laatste heeft echter nog gevoelens voor haar ex. Fallon probeert haar zorgen dan maar te vergeten bij haar chauffeur Michael en ze probeert playboy Jeff Colby te ontwijken. In tegenstelling tot Dallas 2.0 is dit geen vervolg, maar wel een echte reboot van de reeks. Het grootste verschil is de input van andere culturen, zoals de Latijns-Amerikaanse Cristal en de Afro-Amerikaanse familie Colby.

6. Lore (Amazon – NIEUW – 13/10)

Liefhebbers van horror zitten goed deze maand, want ook Lore zou op Amazon wel eens een topper in die categorie kunnen worden. De serie wordt niet toevallig gelanceerd op vrijdag de dertiende, en dat slechts twee weken voor Halloween. Wie Lore heet, kan vanaf nu dus met horror worden geassocieerd. Maar ondanks die naam bestaat de reeks uit losse verhalen.

The Walking Dead + The X-Files

De trailer was alvast één van de meest huiveringwekkende van alle horrorseries -en films die we dit najaar te zien krijgen. De reeks is gebaseerd op een populaire podcast met dezelfde naam. We krijgen in zes afleveringen telkens een nieuw horrorverhaal te zien. Daarbij halen de makers alle recepten uit de kast, van enge poppen tot bizarre medische experimenten. Dat maakt het ook mogelijk om in de toekomst nieuwe seizoenen te maken.

De afleveringen worden als waargebeurde verhalen uit onze donkerste nachtmerries omschreven. Natuurlijk zijn de onderwerpen meestal gebaseerd op folklore. Als je nog niet overtuigd bent, dan nog even dit: de serie is het product van een samenwerking tussen de producers van The Walking Dead en The X-Files. Een tip: spaar alle afleveringen op tot de nacht van Halloween, doe de lichten uit, en bingewatch met je vrienden. Als je durft tenminste …

7. Mindhunter (Netflix – NIEUW – 13/10)

Ook Netflix gaat de donkere toer op met Mindhunter. We duiken in de wereld van de seriemoordenaars, in deze reeks van David Fincher. Een naam die je misschien wel iets zegt, want hij is ook verantwoordelijk voor House Of Cards, Se7en en Gone Girl. En voor deze serie kreeg hij naar verluidt carte blanche van Netflix. Dat kan dus alleen maar goed worden.

Hit van het najaar?

Het verhaal speelt zich af in 1979 wanneer twee FBI-agenten een onderzoek starten om het brein van de zwaarste criminelen ter wereld te lezen. Als kijker mogen we mee in de hoofden van die misdadigers kruipen, en hopelijk kunnen ze zo toekomstige misdaden verijdelen of oplossen. Waarom doen ze het? Dat is de vraag die de agenten drijft. De reeks is gebaseerd op het boek van de originele jager, die zaken van grote moordenaars als Charles Manson en Ted Bundy onderzocht.

De fictieve FBI-agent uit Silence of the Lambs zou overigens ook op hem gebaseerd zijn. Netflix verwacht hier erg veel van, en heeft nu al een tweede seizoen besteld. Bij ons roept het een beetje de sfeer op van Making a Murderer, nog een succesreeks op Netflix. Al is het in dit geval natuurlijk geen docureeks. Deze serie maakt kans om de Netflix-hit van het najaar te worden.

8. Slasher: Guilty Party (Netflix – NIEUW – 17/10)

Slasher: Guilty Party werd enkele maanden geleden verlengd voor een tweede seizoen, en nu verspreidt Netflix het eerste. Een groep voormalige vrienden moet in het midden van de winter terugkeren naar een zomerkamp waar ze vijf jaar geleden gewerkt hebben. Nu is het kamp uiteraard gesloten en geïsoleerd.

Overleven

In het kamp woont nu een gemeenschap die van de bewoonde wereld is afgesloten door het weer, de wildernis en uit vrije wil. De vrienden zijn er om het bewijs op te halen van een misdaad die ze in hun jeugd begaan hebben. Al snel worden ze het doelwit van iemand – of iets -die uit is op een gruwelijke wraak.

Door de afgelegen locatie komen relaties op het spel te staan en worden er steeds meer verrassende geheimen onthuld. Terwijl de winter erger wordt, schakelt ook de moordenaar een versnelling hoger. Een strijd om te overleven, tegen zowel de moordenaar als de verschrikkelijke weersomstandigheden. Slasher: Guilty Party is een Canadese reeks, en dat land heeft de laatste jaren wel meer sterke tv-series uitgebracht. Geen toeval dus dat Netflix er deze nieuwe serie is gaan opvissen.

9. The Walking Dead (AMC – seizoen 8 – 22/10)

Natuurlijk mag ook de koning van het horrorgenre deze maand niet ontbreken. Op AMC begint het achtste seizoen van The Walking Dead. En we pikken de draad weer op waar we hem hebben achtergelaten: Rick en Negan staan op het punt een oorlog met elkaar te beginnen.

Belangrijke personages sterven

Om het nog wat spannender te maken hebben de producers intussen verklapt dat er belangrijke personages zullen sterven in het achtste seizoen. Wie? Dat weten we uiteraard nog niet, maar zeker is dat in beide kampen slachtoffers zullen vallen. Fans van de serie weten dat de makers er niet vies van zijn om personages te schrappen waarvan je in normale reeksen verwacht dat ze alles zouden overleven.

Wie bang is dat The Walking Dead als een soap verhaallijnen gaat rekken, hoeft ook niet te vrezen. De makers hebben eveneens bekendgemaakt dat de oorlog tussen Rick en Negan in het komende seizoen tot een ontknoping zal komen. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen zal meteen een pak langer duren dan we gewend zijn: liefst 67 minuten. Laat het vervolg maar snel komen!

IMDB-score: 8,5

10. Babylon Berlin (Play More – NIEUW – 26/10)

Op het einde van de maand is het tijd voor wat zich aankondigt als de grootste Europese tv-serie ooit. Het is in elk geval de duurste niet-Engelstalige reeks. En daarvoor gaan we terug naar de jaren 20 in een Europa dat zich tussen twee gruwelijke oorlogen bevindt. Het verhaal is een misdaadepos dat zich afspeelt in Berlijn.

Prostitutie en corruptie

We bevinden ons in 1927. Na een dramatische schietpartij is Gereon Rath, een jonge politieagent uit een gegoede familie, zijn thuisstad Keulen ontvlucht voor een nieuw leven in Berlijn. Hij gaat er aan de slag bij de zedenpolitie. Wanneer een verminkt lichaam uit een auto in het kanaal wordt gevist, mag de jonge inspecteur meteen aan de zaak beginnen. Hij komt al snel op het spoor van een Russisch prostitutienetwerk en botst zo op een web van leugens, chantage en corruptie.

De serie zal in België via Play More van Telenet te zien zijn. Het eerste seizoen bestaat uit 18 afleveringen. Wanneer een serie zichzelf durft vergelijken met toppers van HBO, zijn wij alvast getriggerd. De reeks is van Duitse makelij.

11. Stranger Things (Netflix – seizoen 2 – 27/10)

Netflix
En dan is er de serie waar we misschien nog het meest naar uitkijken: het vervolg van Stranger Things. Het eerste seizoen was een bijzonder groot succes voor Netflix. De serie was genomineerd voor de Emmy voor beste dramareeks en deed de bookmakers serieus twijfelen. Uiteindelijk won de serie het beeldje niet, maar met vijf andere Emmy’s was Stranger Things wel één van de verrassend zeldzame successen van Netflix tijdens de avond.

Mysterie in de jaren 80

Het tweede seizoen belooft meer mysterie in de typische jaren 80-stijl. Je herkent er invloeden van bekende films en series uit dit schitterende decennium. Een kleine reminder voor wie het eerste seizoen al iets te lang geleden is: het mysterie begint wanneer een jongen in een klein stadje op weg naar huis verdwijnt. Als kijker zien we dat er iets bovennatuurlijks gebeurd is, al weten we niet wat.

Zijn moeder ontdekt dat de jongen nog steeds aanwezig is, maar ze ziet hem niet. Hij reageert via de verlichting in huis, en ze merkt dat er zich iets achter de muren van het huis bevindt. Stranger Things bouwt het mysterie stelselmatig op om het bredere publiek niet af te schrikken. En van zodra het echt heel bizar dreigt te worden, wil iedere kijker gewoon weten welke mysterieuze krachten er aan het spelen zijn. Intussen hebben ook de lokale politiecommissaris, de vrienden van de verdwenen jongen en nog enkele andere personages door dat er meer aan de hand is.

IMDB: 8,9

En ook nog dit …

Er starten deze maand ook nieuwe seizoenen van series die hier populair zijn. Alleen moeten we nog even wachten tot de afleveringen worden overgenomen. Zo is er het derde seizoen van Supergirl, terwijl hier in België het tweede seizoen net begonnen is op ZES. Fans van Arrow mogen meer hoop koesteren, want normaal gezien zou het zesde seizoen nog dit najaar op Netflix moeten starten. Voorts krijgen ook Crazy Ex Girlfriend en Jane the Virgin in oktober een vervolg. Van beide series kan je al eerdere afleveringen via Netflix bekijken.

Beau Séjour op Netflix

VRT

En voor wie begin dit jaar de zondagsreeks van Eén Beau Séjour niet gezien heeft: vanaf vandaag staat het volledige seizoen op Netflix. Eerder is de reeks via dat kanaal al over de rest van de wereld verspreid. Met een opmerkelijke fan: niemand minder dan Stephen King zei dat hij met veel interesse volgde hoe Kato Hoeven probeerde te ontdekken waarom ze hier nog rondliep terwijl ze blijkbaar vermoord was. Een groot compliment, en dus een serie die we als Vlaming zeker moeten gezien hebben.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…