Primeur: Poolse voetballer met één been wint FIFA Puskas Award 2022

Gisteren vond de uitreiking van The Best FIFA Football Awards 2022 plaats. En daarbij hoort de FIFA Puskas Award. Ofwel de prijs voor de mooiste goal van het jaar. Dit jaar was die voor Marcin Oleksy, een mindervalide Poolse voetballer die uitkomt voor Warta Poznan.

Het was weer een jaar vol mooie goals in wedstrijden over de hele wereld. Toch schieten er op het einde maar drie genomineerden over. Dit waren Richarlison (Brazilië), Payet (Olympique Marseille) en Oleksy (Warta Poznan).

Genomineerde goals

De eerste was die van Richarlison. De goal viel in de groepsfase van het WK tegen Servië. Met een waanzinnige bicycle kick helpt hij Brazilië naar de overwinning.

De tweede goal was van Dimitri Payet, speler bij Olympique Marseille. In de kwartfinale van de Conference League tegen PAOK schildert hij de bal van ver in de kruising. Met een goal en assist was hij ook man van de match. Na de uitreiking van de Puskas Award was er dan ook wel kritiek te lezen op Twitter. De meningen zijn verdeeld.

De derde goal was van Marcin Oleksy. Hij is een mindervalide speler met één been die uitkomt voor de mindervalide ploeg van Warta Poznan. Zijn doelpunt was in veel opzichten vergelijkbaar met de genomineerde treffer van Richarlison. Alleen maakte Oleksy zijn doelpunt op krukken.

Een primeur

Marcin Oleksy is de eerste geamputeerde voetballer die de Puskas Award weet te winnen. Hij maakte zijn verbluffende doelpunt op 6 november voor Warta Poznan tegen Stal Rzeszow in de PZU Amp Futbol Ekstraklasa. Nadat hij zijn linker kruk op de grond had gezet, voerde Oleksy een acrobatische omhaal uit.

Marcin Oleksy.- (Photo by Brendan Moran – FIFA/FIFA via Getty Images)

De Puskas Award, genoemd ter ere van Real Madrid-legende Ferenc Puskas, werd in 2009 ingesteld om het ‘mooiste’ doelpunt van het jaar te vieren. Hoewel wedstrijden voor geamputeerde mensen, zoals het wereldkampioenschap, niet rechtstreeks door de FIFA worden georganiseerd, was er online veel belangstelling voor deze goal. De FIFA had geen andere keuze dan de prestatie te erkennen.

Meer
Lees meer...