Left Right
scrollTop top

Om van te janken: papegaaiensoort uit film ‘Rio’ officieel uitgestorven in het wild


Om van te janken: papegaaiensoort uit film ‘Rio’ officieel uitgestorven in het wild

De Spix’ ara, de blauwe papegaaiensoort die erg bekend werd door zijn hoofdrol in de nieuwe animatiefilm ‘Rio’ van 20th Century Fox, is officieel uitgestorven in het wild. In de film reist de papegaai Blu duizenden kilometers om ervoor te zorgen dat zijn soort niet uitsterft.

In de film Rio uit 2011 wordt Blu bij een baasje geboren. Hij reist vanuit de Amerikaanse staat Minnesota naar Brazilië om met zijn baasje het wilde Spix’ ara vrouwtje Jewel te vinden en zo hun bedreigde soort nieuw leven in te blazen.

Steeds meer vogels uitgestorven

Maar nu blijkt uit een Braziliaans onderzoek van BirdLife International dat Spix’ ara’s (in het echt) al sinds 2000 niet meer voorkomen in het wild. De vogel kwam in het wild voor in de Braziliaanse regio’s Piauí, Pernambuco en Bahia. De onderzoekers trekken aan de alarmbel omdat er steeds meer vogelsoorten aan het uitsterven zijn. De afgelopen jaren zijn er nochtans vooral op eilanden vogels uitgestorven.

Ook zeven andere vogelsoorten zijn uit de natuur verdwenen. Vijf van die acht uitgestorven vogelsoorten hadden hun thuisplaats in Zuid-Amerika, vier ervan zelfs in Brazilië alleen.

Ontbossing is dooddoener

Het komt vooral door de massale ontbossing in de regio dat de dieren hun natuurlijke habitat verliezen. Ook de klimaatsverandering, de uitbreiding van de steden en extreme weersomstandigheden zijn belangrijke factoren.

Nog tot 80 in gevangenschap

Gelukkig leven er in gevangenschap nog ongeveer 60 à 80 Spix’ ara’s. Er worden nu speciale kweekprogramma’s opgezet voor de dieren.

De vogelsoort is iets groter dan de veel bekendere blauwgele ara en groenvleugelara. Die dieren zijn niet met uitsterven bedreigd. Er zijn er nog veel in het wild en ook bij ons zijn die soorten erg populair als huisdieren.

(Sinds kort is het toegelaten om ook als huurder huisdieren te houden. Meer lees je hier.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899