Dat dominante en egoïstische mensen vaak hoge functies hebben, is niets nieuws. Maar recent onderzoek heeft wel aangetoond zo’n gedrag er helemaal niet voor zorgt dat iemand sneller een hogere functie krijgt.
Grof en dominant zijn, heeft soms z’n voordelen. Maar om een hoge functie te bekleden in een bedrijf, heb je ook andere karaktertrekken nodig. Dat blijkt uit onderzoek van Berkeley Haas, de businessschool van de universiteit van Californië, dat gepubliceerd werd in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
14 jaar verschil
Verschillende professoren, doctoraatsstudenten en assistenten voerden samen onderzoek naar het leven van egoïstische en onaangename mensen in het werkleven. Ze lieten mensen zichzelf beschrijven terwijl ze hun opleiding aan het volgen waren, en gingen 14 jaar later opnieuw langs.
Wat bleek? Mensen die als ‘onaangenaam’ uit de bus kwamen tijdens de eerste ronde, hadden niet sneller een hoge functie bereikt dan mensen die wel vriendelijk een meegaand waren. Meer nog: mensen die sociaal, energiek en assertief zijn, maken zelfs meer kans op promotie.
(AHA, dit doet de gemiddelde werknemer op zijn werk!)
Manieren om hogerop te komen
Het onderzoek bestond uit twee delen. In het eerste was er niet direct een link tussen onvriendelijkheid en macht. Maar het tweede deel ging een stuk dieper. Daarin bekeken de onderzoekers de vier belangrijkste manieren waarop mensen hogerop komen.
Een eerste is dominant en agressief zijn of mensen intimideren en bang maken. Een andere optie houdt meer politiek gedrag in: contacten maken met de juiste, belangrijke mensen. Daarnaast is ook gemeenschapswerk een optie, waarmee simpelweg ‘anderen helpen’ bedoeld wordt. Als laatste (en niet zo onlogische) optie is er ook nog competentie, oftewel gewoon goed zijn in je job.
Het onderzoek wees uit dat dominant en agressief zijn dus z’n voordelen heeft. Maar die voordelen worden volledig teniet gedaan door een gebrek aan andere kenmerken, zoals hulpvaardigheid en vriendelijkheid. De onderzoekers raden bedrijven dan ook aan om die laatste kenmerken ook in acht te nemen bij de keuze voor een hoge functie.
(Studie pleit voor weekend van 3 dagen: minder stress en kleinere voetafdruk.)
Betere resultaten
“Het slechte nieuws is dat organisaties en bedrijven even vaak onaangename mensen als vriendelijke mensen als leidinggevenden kiezen”, vertelde Cameron Anderson, één van de onderzoekers. “Met andere woorden: ze laten eikels even veel macht vergaren als andere mensen, ook al kunnen eikels met hoge functies heel negatieve effecten hebben op het bedrijf.”
Het gaat dan bijvoorbeeld over misbruik of het vooropzetten van eigen belangen. Dat kan zorgen voor een sfeer van corruptie, en uiteindelijk de neergang van het bedrijf, klinkt het. Vriendelijke mensen, langs de andere kant, halen op lange termijn betere resultaten voor het bedrijf.