Ons interieurhart bloedt: meubelgigant Habitat sluit alle winkels in ons land

Ons interieurhart bloedt: meubelgigant Habitat sluit alle winkels in ons land

De interieurwinkel Habitat verdwijnt in België. Reden: geruzie tussen de Franse eigenaar en de Belgische franchisenemer. Ook zouden de zaken al lang niet meer goed draaien. In Brussel en Antwerpen zijn nog winkels open, de interieurartikelen zijn in de aanbieding. Misschien zit er nog iets voor jou tussen?

De interieurzaak Habitat stopt er binnenkort mee. Volgens de kranten van het Mediahuis is de oorzaak het geruzie tussen de Franse eigenaar en de Belgische franchisenemer. Er zijn momenteel nog twee Habitat-winkels open: één in Brussel en één in Antwerpen.

Belgisch franchisenemer Erik Baeten hoopt wel nog in Luxemburg winkels uit te kunnen baten: “We hopen dat we kunnen blijven bestaan, onze situatie is anders dan in België.”

Problemen met Franse moederholding

Baeten zegt dat Habitat België in de problemen zat door slechte verkoopcijfers. Hij legt de schuld bij de Franse moederholding Cafom: “Cafom zit financieel krap, waardoor ze weinig voorraad bestellen en wij nu al twee jaar met leveringsproblemen kampen. We kunnen zelf onze klanten niet bedienen als we niet zeker zijn dat de Fransen de goederen kunnen leveren.”

Baeten zegt dat die leveringsproblemen de grote verliezen van Habitat België veroorzaakt hebben: “Als je omzet met 10 procent zakt en je kosten blijven identiek, heb je een probleem.”

Baeten en Cafom communiceerden bijna alleen nog via advocaten met elkaar. Baeten betaalde enkele facturen niet, waarop Cafom bepaalde leveringen tegenhield. Maar dat is niet de enige ongelukkige beslissing van Baeten: de verhuizing van de Antwerpse Habitat-winkel in het shoppingcentrum Groenplaats naar het shoppingcentrum Stadsfeestzaal één kilometer verderop aan de Antwerpse Meir, is op een mislukking uitgedraaid. Volgens Baeten komt dat doordat de Nederlandse verhuurder van de Stadsfeestzaal vooral goedkope winkels heeft binnengehaald: “In plaats van de beloofde degelijke handelszaken hebben ze goedkope formules als Flying Tiger aangetrokken.”

Brussel

Ook het Brussels filiaal in het shoppingcenter in Woluwe kampte de jongste tijd met problemen. “Daar sluiten de twee grote publiekstrekkers naast ons”, zegt Baeten. “H&M en Zara Home sluiten. Het is moeilijk op die manier een doorstart te nemen.”

Er zit voor Habitat België dus niets anders op dan te stoppen. Het personeel vreest dat het aan zijn lot zal overgelaten worden en bij de sluiting niet correct uitbetaald zal worden. Baeten ontkent dat.

Uitverkoop

Maar er is ook goed nieuws: de interieurspullen, die nog over zijn in de Belgische Habitat-winkels, staan nu in de uitverkoop. Misschien zit er iets voor jou tussen?
habitat België
habitat België
habitat België
habitat België
habitat België
habitat België
habitat België

Gesponsorde artikelen