De Vlaamse vlees- en zuivelindustrie heeft wereldwijd een steeds grotere impact. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Greenpeace. Varkens en kippen in Vlaanderen krijgen vooral soja uit Zuid-Amerika te eten en dat heeft schadelijke gevolgen voor het klimaat. Er wordt in het bijzonder verwezen naar de Braziliaanse Cerrado en het Amazonewoud. Op beide plekken woeden momenteel hevige branden. Greenpeace trekt aan de alarmbel.
Dit jaar zijn er al 84.957 natuurbranden waargenomen in Brazilië, waarvan 44.058 in het Amazonewoud en 26.061 in de Cerrado, een savannegebied aan de grens van de Amazone dat ook belangrijk is voor de biodiversiteit en het klimaat wereldwijd. “Ontbossing voor sojateelt is een van de voornaamste redenen van de branden die de Cerrado nu teisteren”, laat Greenpeace weten. “Die soja is onder meer bestemd voor de Belgische veeteelt.”
(Brazilië weigert hulp G7 voor bosbranden Amazonewoud.)
Vlaamse veeteelt afhankelijk van Zuid-Amerikaanse soja
Greenpeace België heeft de impact onderzocht van de nationale veeteelt, in het bijzonder van de Vlaamse veeteelt, die sterk afhankelijk is van Zuid-Amerikaanse soja. Hun conclusie: “Voor de productie van 1 kilogram Belgisch varkensvlees is ongeveer 860 gram sojaschroot nodig; 670 gram voor 1 kilogram kippenvlees, 443 gram voor 1 kilogram rundvlees en 610 gram voor 1 kilogram eieren.”
90 procent van Belgische oppervlakte
De oppervlakte van landbouwgrond, die nodig is om een antwoord te bieden aan de vraag naar Belgische soja, is fors gestegen. Waar we in 2013 genoeg hadden aan 1,5 miljoen hectare was dat in 2017 al 2,7 miljoen hectare, 90 procent van de totale oppervlakte van België.
‘Vlees van bij ons’?
“Kunnen we nog wel spreken over ‘vlees van bij ons’?”, stelt Sébastien Snoeck, expert duurzame landbouw en veeteelt bij Greenpeace België, in de kranten van De Persgroep. “Het overgrote deel van onze veestapel krijgt soja te eten die uit Zuid-Amerika wordt aangesleept. Dat hangt samen met de toenemende concentratie van kippen en varkens in megastallen aan de ene kant, en het gebrek aan steun voor familiebedrijven die het milieu respecteren aan de andere kant.”
Greenpeace vraagt aan de Belgische overheid om zo snel mogelijk “deze geïmporteerde ontbossing” te stoppen. Op Europees niveau lobbyt Greenpeace voor een wettelijk kader om de invoer van aan ontbossing gelinkte producten te verbieden.
Bosbranden en president Bolsonaro
Sinds januari woeden er in het Amazonewoud al verschillende bosbranden. Er werden tot nu toe al 82 procent meer bosbranden gemeten vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat bleek uit cijfers van het Nationaal Instituut voor ruimteonderzoek in Brazilië. Die stijgende omvang van bosbranden wordt voor een deel in de schoenen van president Bolsonaro geschoven.
Zo beloofde de president om meer grond vrij te maken voor mijnbouw en landbouw. Volgens Bolsonaro zijn het echter de ngo’s zelf die aan de oorzaak van de bosbranden liggen. Een officieel statement om dat te verklaren heeft hij echter nooit gedaan.