Brazilië weigert hulp G7 voor bosbranden Amazonewoud

Brand Amazonewoud
Twitter/@EmmanuelMacron

Brazilië wijst 20 miljoen dollar af voor de bosbranden in het Amazonewoud. De G7 wilde het land noodhulp bieden, maar Brazilië zegt duidelijk nee. De Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, wil eerst dat de G7 de klimaatwetten naleeft.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro weigert de noodhulp van de G7 voor de bosbranden in het Amazonewoud. De G7 is de top van de belangrijkste industrielanden (Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Canada). De Franse president Macron was de eerste om de noodhulp op de agenda van G7 te zetten. Maar Bolsonaro wil daar niets van weten.

Klimaatwetten

De president van Brazilië vindt dat Macron eerst zijn eigen klimaatwetten moet naleven alvorens te investeren in andere landen. “De G7 kan het geld beter gebruiken voor de herbebossing van Europa”, klinkt het bij de president. De kabinetschef van Bolsonaro, Onyx Lorenzoni, vertelde aan de Braziliaanse nieuwssite g1 dat Frankrijk eerst naar zichzelf moet kijken “want zij konden niet eens een brand in eigen land voorkomen.” Daarmee verwijst hij natuurlijk naar de brand in de Notre Dame eerder dit jaar.

Kritiek

De Braziliaanse president krijgt veel kritiek van verschillende landen omdat hij zelf te weinig doet om illegale ontbossing tegen te gaan. Veel branden worden namelijk aangestoken om plaats te maken voor landbouwgrond. President Macron wil wel benadrukken dat het ook deels de schuld van de Europeanen is dat er zoveel drukt ligt op het Amazonewoud. Wij eten namelijk ontzettend veel soja, waarvoor veel landbouwgrond nodig is.

Amazonewoud Bosbranden
Twitter/@Cristiano

Historie

Sinds januari woeden er in het Amazonewoud al verschillende bosbranden. Er werden tot nu toe al 82 procent meer bosbranden gemeten vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat bleek uit cijfers van het Nationaal Instituut voor ruimteonderzoek in Brazilië. Die stijgende bosbranden worden voor een deel in de schoenen van president Bolsonaro geschoven.

Dat komt omdat het een uiterst rechtse president is die beloofde om meer grond vrij te maken voor mijn- en landbouw. Volgens de president zijn het de ngo’s zelf die aan de oorzaak van de bosbranden liggen. Een officieel statement om dat te verklaren heeft hij echter nooit gedaan.

Gesponsorde artikelen