Tsjetsjenië verbiedt te snelle en te trage muziek: “Enkel muziek in het Tsjetsjeense ritme toegelaten”

Tsjetsjenië heeft een wel heel opmerkelijke regel ingevoerd. In de Russische deelrepubliek mag vanaf nu enkel nog muziek die “conform is aan de Tsjetsjeense mentaliteit en het ritme” gespeeld worden. Specifiek wordt alle muziek trager dan 80 beats per minuut en sneller dan 116 beats per minuut verboden. Op deze manier wil Tsjetsjenië proberen om de “vervuilende Westerse invloed” tegen te gaan.

De Russische deelrepubliek Tsjetsjenië heeft strenge regels ingevoerd omtrent muziek. Hierdoor is het nu onmogelijk om in het land bijvoorbeeld It’s My Life van Bon Jovi, Poker Face van Lady Gaga of Baby van Justin Bieber te spelen omdat deze nummers een te hoge bpm hebben. Formidable van Stromae, What Was I Made For van Billie Eilish en Thinking Out Loud van Ed Sheeran zijn dan weer te traag.

Tsjetsjeense mentaliteit en gevoel voor ritme beschermen

Deze maatregel komt er dus om de invloeden vanuit het westen in te perken. Musa Dadayev, de minister van Cultuur gaf meer toelichting. “Alle muziek, gezang en choreografie moet een tempo tussen de 80 en 116 beats per minuut hebben. Dit maakt de muziek conform aan de Tsjetsjeense mentaliteit en het lokale gevoel voor ritme.”

“De muziekcultuur van andere mensen lenen is ontoelaatbaar. We moeten de mensen en de toekomst van onze kinderen het culturele erfgoed van het Tsjetsjeense volk toebrengen. Dit omvat het volledige spectrum van morele en ethische standaarden in het leven van Tsjetsjenen.”

Tsjetsjeense artiesten hebben nog tot 1 juni de tijd om hun muziek te herwerken naar het toegelaten ritme. De meeste dancenummers zullen door de nieuwe regel gebannen worden in Tsjetsjenië, al zullen er wel nog populaire Westerse nummers door de mazen van het net glippen. Zo is Watermelon Sugar van Harry Styles met 95 bpm te vinden in het Tsjetsjeense ritme, net als Levitating van Dua Lipa (103 bpm) en Crazy In Love van Beyoncé feat. Jay-Z (99 bpm).

Meer
Lees meer...